Auto normalnie jedzie przy zaciagnietym recznym i problemy z biegami

16 Maj 2019, 21:21

Witam,
Wczoraj zakupiłam moje pierwsze auto (chevrolet spark 2010 1.0)
Niepokoją mnie pewne rzeczy i chciałabym się zapytać czy to normalne, że mój samochód jest w stanie jechać na hamulcu ręcznym? Dzisiaj przejechałam na nim koło 2 km i nic się nie wydarzyło, zauważyłam to dopioro gdy zauważyłam czerwone kontrolki . Testowałam już ruszanie z recznego z wysokiej górki, hamulec działał normalnie, ani trochę nie stoczyłam się z górki, od razu po 'drynięciu silnika' go spuściłam i normalnie pojechałam. Pan przed zakupem mówił, że klocki były wymieniane.

Druga sprawa to fakt, że z 2-4 razy zdarzyło mi się, że bieg pierwszy nie chciał wchodzić, musiałam próbować dwu/trzykrotnie aby wszedł. Przebieg samochodu to 110tyś km.

Jest się czym niepokoić i czy powinnam to sprawdzić? Samochód przed zakupem był na stacji diagnostycznej tak ogólnikowo oglądany.
daisy
Obserwowany

• 16 Maj 2019, 22:25

Co do hamulca, to winna jest najczęściej linka ręcznego, która się wiecznie wyciąga i ciągle trzeba ją regulować. Norma w każdym samochodzie chyba, że masz elektryczny ręczny. Problem nierozwiązany od dziesięcioleci. Trzeba jechać do mechanik, a on ją podciągnie.

Co do biegów, to może być urwana poduszka skrzyni. Mały problem. Jedź z jednym i drugim do mechanika.
    aGradory

16 Maj 2019, 23:49

Co mogło spowodować rozerwanie takiej poduszki?
    Dodam, że właśnie tylko ten 1 bieg nie wchodzi czasem od razu póki co zauważyłam, w porównaniu do ilosci udanych zmian biegu a nieudanych to nie jest to duża liczba, głównie stało się to przy ruszaniu (nie ukrywam, że raz się przestraszyłam bo wylądowałam wtedy na torach tramwajowych, ale za trzecim razem bieg wszedł :lol:)

Poprzedni właściciel mówił, że auto było mało używane, głównie stało w garażu od jakiegoś czasu, a od wczoraj intensywnie go męczę, możliwe, żebym ja coś popsuła?
    daisy
    Obserwowany

17 Maj 2019, 00:08

Nie wiem, co jest przyczyną. Tylko przypuszczam, że to może być poduszka, która ze starości lub ze zwykłego zużycia poszła.
    aGradory

17 Maj 2019, 07:52

@daisy problemy z biegami mogą być też spowodowane olejem który pewni od nowości nie był wymieniany w skrzyni biegów. Warto zlecić taka wymianę mechanikowi, zobaczysz czy coś się poprawi.

Jeżeli chodzi o ręczny to faktycznie trzeba by było podciągnąć linkę tak jak napisał [email widoczny po zalogowaniu]
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!