Auto nowe/roczne cena ok. 70.000zl

12 Wrz 2012, 14:37

Siemka

Możecie mi doradzić albo coś polecić?
Chciałbym w najbliższym czasie kupić auto. Najlepiej nowe ale trochę drażni mnie fakt, że strasznie dużo traci na wartości. Dlatego alternatywą jest roczne/max 2 letnie.

Jeśli chodzi o wymagania:
- rodzina 3os. więc kombi/sedan może być
- kwota: do 70.000zl
- silnik 1.4-1.8
- paliwo: olej napędowy

Żonie spodobała się nowa Kia Ceed Kombi. Dla mnie OK, ale wolę żeby ktoś z jakimś doświadczeniem się wypowiedział.

Dzięki
Koper
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

12 Wrz 2012, 16:30

Używane kupisz lepszej klasy za 70 k spokojnie bmw , audi.Ale z drógiej strony kupisz nowe to masz święty spokój grawancja i te sprawy.Zastanów się które rozwiązanie będzie dla ciebie lepsze
Gruby46
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 06 2001
Auto: Fiat Punto Bmw E60

13 Wrz 2012, 15:18

Ja bym wziął nowy z salonu. Masz spokój i nie trafisz na minęw postaci bitego auta co się często zdarza właśnie gdy kupujemy ww BMW czy Audi.
Cee'd dobry wybór z dużym ponad 500l bagażnikiem (Audi A4 ma mniejszy). Polacem również i30 kombi, bo to to samo ale w innej karoserii. Teraz to jedne z najlepszych propozycji na rynku. I kup benzynę, bo to co wydasz na diesla zwracać sie zacznie po ok. 100tys. km.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Wrz 2012, 07:12

Dzięki za propozycję. Chyba też tak zrobię, choć przyjrzę się jeszcze i30 combi.
Co do benzyna/diesel... Robię 30-35tys. rocznie. Nie liczyłem zwrotów ale jak patrzeć na powyższe to po 3 latach mi się zwraca. Liczę na to, ze pojeżdżę jednak tym autem dłużej więc diesel chyba zostanie :)
Patrzyłem też na Volvo s40 ale tutaj się boję wysokich kosztów eksploatacji więc pewnie hiundai/kia zostanie... Chyba żeby coś się jeszcze znalazło...

Co do BMW/Audi - wizualnie świetne (szczególnie Audi). Pewnie niezawodne itd. Z tym tylko że ja nie wiem kto sprzedaje roczne auto. Dla mnie to dziwne bo roczne to w zasadzie niemalże nowe więc albo puknięte albo usterka jakaś. Fakt, mogą się zdarzyć wyjątki ale te pewnie ciężko byłoby znaleźć. Poza tym pewnie eksploatacja większa... Zostaniemy jednak przy niższym standardzie :)
Koper
Nowicjusz

14 Wrz 2012, 11:10

Skoro tyle jeździsz to śmiało bierz diesla ;)
Powiem Ci, że ostatnio ojciec kupował auto i też się zastanawiał nad nowym koreańcem, bądź używanym 3letnim Audi A3. Padło na Hyundaia z tego wględu, że w Polsce 90% Audi VW BMW itd to bite trupy i tylko polacy się oszukują, że są takie świetne.
Mi osobiście z wyglądu bardziej odpowiadają nowe koreańce niż nijakie używane VW czy Audi, a że prestiż i znaczek na masce dla mnie się nie liczy wybór był tylko jeden. W dodatku to uczucie posiadania nowego auta, którego nigdy nie doświadczy większość jeźdżących Audi BMW czy VW w naszym kraju ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Wrz 2012, 11:29

A kto Ci kazał kupić bite Audi albo BMW?
Wystarczy nie polować na okazję i kupować auta krajowe z udokumentowaną przeszłością.
Np. w BMW premium selection można niedrogo kupić 3er z niewielkimi przebiegami 3-4 letnie za te pieniądze.
Przy takich przebiegach tylko diesel, u mnie w domu jeden z samochodów robi trochę więcej bo ~40tys. km rocznie i tutaj niestety nie ma alternatywy, wolnossące benzyniaki są coraz rzadziej dostępne i niestety palą wyraźnie więcej a turbobenzyniaki choć to kwestia litra-półtorej na 100km w kwestii trwałości i kosztów eksploatacji wcale nie są tańsze niż nowoczesne diesle.
Przy takich przebiegach jednak tylko nowy lub podemonstracyjny, teraz można za to kupić nową Lagunę 2.0DCI-bardzo sensowna oferta.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Gru 2012, 22:53

Troszkę się naczytałem. Po salonach pochodziłem...
Padło na VW Jetta 1,6 TDi 105KM w wersji highline :mrgreen:

Koszt troszkę przekroczony ale mam nadzieję że było warto :twisted: Za niedługo odbieram... 8)
Koper
Nowicjusz

08 Gru 2012, 20:37

Życzę Ci by był bezproblemowy przez cały okres użytkowania!!
A powiedz co skłoniło Cię do kupna tego silnika?
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi