REKLAMA
Witam wszystkich, jako że jestem tutaj nowy.
Mam dosyć spory dylemat, bo jednak kupić auto to nie sztuka, ważne aby kupić dobrze.
Postanowiłem zasięgnąć informacji osób obeznanych w motoryzacji (sam uwielbiam auta, ale wiedzę dopiero poszerzam w wolnej chwili ).
Aktualnie jeżdżę Audi A6 z 96r. z silnikiem R5 2,5 TDI 140KM. Co do osiągów to jestem naprawdę zadowolony, chociaż nie ukrywam, że przydałoby się jeszcze z 20KM do szczęścia.
W życiu miałem i benzyniaki i diesle i lpg.
Zależałoby mi aby nowe auto było benzynowe (ze wzgl.na naprawy) + LPG - miałem 2 auta z LPG i bardzo miło wspominam eksploatację (zwłaszcza na stacji benz. ).
Szukam samochodu o zacięciu sportowym, które jednak nie zrujnuje mi portfela, więc szybkie i ekonomiczne (wiem, że to nierealne) ale najważniejsze to mało awaryjne.
Podam swoje typy i uprzejmie proszę o porady i o Wasze typy aut oraz o ewentualne wybicie mi z głowy niektórych idiotycznych wyborów ).
Reasumując:
Przeznaczenie: Praktycznie w 80% miasto, w weekendy wypady poza miasto
Rocznik: Chciałbym auto powyżej 2000r.
Pieniądze: Dosyć szeroki budżet 8000zł - 12000zł (max 15k jeżeli trafiłby się jakiś super rodzynek, ale wolałbym się zmieścić w 12k)
Paliwo: PB + LPG / w ostateczności ON (wolę uniknąć ze wzgl.na naprawy)
Napęd: marzy mi się RWD, możliwość pobawienia się / 4x4 / FWD
Moje typy:
- Audi: A4 B5 2.4, Audi A4 B6 1.8T / 2.4, Audi A6 C5 2.4, TT (chyba kobiece zbyt) - wiem, że VAG się strasznie ceni
- BMW: E46 2.3 170km / 2.5 193km / 2.0 150km, BMW E39 (tak samo jak w e46) - BMW mi się podobają, ale boje się o awaryjność i o "zajeżdżone" modele
- Ford: Fiesta MK6 ST 2.0 150km (śliczne auto, bardzo mi się podoba tylko nie wiem jak z awaryjnością), Mondeo MK3 ST (170, 200 km nie pamiętam)
- Honda: Civic VI coupe (1.6 105km - tylko czy to jedzie?) - miło wspominam civica bo miałem V, ale małolaty nimi latają więc pewnie pokatowane
- Mazda: 3 liftback 2.0 150km (ciężko z ceną pewnie)
- Mercedes: W124 2.2 150km / 2.8 180k (te silniki do LPG najlepsze podobno, jednak autko stare) - miałem 190'tkę i bardzo miło wspominam
- Opel: Astra III GTC (hatchback) - nie znam motorów Opla, ale III w 3d strasznie mi się podoba
- Renault: Clio II sport (2.0 170KM) - mały szatan podobno, bardziej podoba mi się Clio III ale budżet nie ten
- Seat: Leon I (1.8t), V5 podobno nieudane silniki
- Suzuki: Swift Sport (budżet nie da rady i chyba kobiece auto)
- Toyota: Corolla E12 1.8 TS (190km) - chyba najrozsądniejsza opcja, ewentualnie 1.6 110km ale osiągi chyba słabe
- VW: Polo III GTI (1.6 130km), Golf V (nie styknie budżet), Golf IV GTI (ale słabo mnie przekonuje)
To by było na tyle.
Proszę o Wasze rady, bo pewnie połowa z tych aut to nie warte uwagi modele
Pozdrawiam