Samochód do 30k

14 Sty 2015, 20:51

Otóż... na lato planuje zakup auta do 30 tysięcy złotych. Auto będzie miało cel typowo miejski (dojazd do pracy w 4 osoby, 10km/ w jedna strone), dojazd na krótkie odcinki w mieście (sklepy) czy wypady za miasto na weekend. Lubie jeździć dynamicznie i nie zamulać prawym pasem. Jako, że rocznie wyniesie to około 20k to raczej diesel odpada (niestety). Strasznie zajarałem się BMW E90 z rocznika 2005. Tylko teraz pytanie czy za tą cenę da radę złapać coś dobrego, czy lepiej się w to nie "pchać"? Olej jak wcześniej mówiłem odpada (aczkolwiek miał on optymalne parametry, 2.0 i 163KM) więc obserwuje benzynę. Czy różnica między 129, 150, a 170km będzie bardzo odczuwalna w jeździe oraz spalaniu? Czy może jednak poszukać czegoś innego, młodszego ale np. z mniejszą mocą? Z góry mówię, że szukam auta w miarę "dużego". Bo np. w takiej Audicy A3 czuje się strasznie źle ze względu na gabaryty (190cm robi swoje i trochę źle mi się jeździ z kolanami powyżej kierownicy ^^). Zastanawiałem się jeszcze nad Seatem Leonem II, ale niestety odstrasza mnie styl wnętrza. Zaś w Audi A4 B7 spalanie powyżej 10l/100 co jest trochę mało cieszące. Macie Panowie/ Panie jakieś propozycję?
d3zet
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2012
Auto: Fiat Punto I

14 Sty 2015, 22:03

Audi, seaty i inne vagi bym odpuścił bo płacenie za te auta tyle pieniędzy jest niezrozumiałe. Na e90 jest minimalny budżet. Największy plus tego auta to napęd na tył i właściwie... tyle. Niby premium a nie oferuje nic szałowego jak dla mnie. A ile Ci się ten napęd na tył w jeździe miejskiej przyda? Ode mnie citroen c5 2.0 benzyna, mondeo 2.0, laguna 3, fiat croma, honda accord. Z mniejszych focus, i30, ceed. Z wyższej klasy to lexus. Obojętnie jaki :D
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Sty 2015, 22:10

Przecież Seat Leon II = Audi A3.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Lexus IS 200/300

Accord może?
Saab 9-3/9-5?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

14 Sty 2015, 22:24

Jaki ja wybredny... :)
Z wyżej wymienionych to jedynie honda accord jako tako mnie interesuje.
Jestem w wieku i mam możliwości, że mogę "patrzeć na budę" i wybierać bo zakup nie jest koniecznością, a i rodziny na utrzymaniu nie mam. :) Szukam autka jak mówiłem dynamicznego i jak dam mu "buta" to poczuje tą moc. :D

Saabów i Lexusów się boję z takiego powodu, że jest ich mało. U nas są to auta "niszowe" więc po pierwsze ciężej jest je dostać, po drugie pewnie i mechanicy czy serwisy sobie będą więcej liczyć.

A co powiecie o Fieście MK7 1.6 Duratec 120KM?
d3zet
Nowicjusz

14 Sty 2015, 22:28

Ok, ale sprecyzuj swoje wymagania bo:
d3zet napisał(a):Z góry mówię, że szukam auta w miarę "dużego"

d3zet napisał(a):A co powiecie o Fieście MK7 1.6 Duratec 120KM?

to sobie zaprzecza. Saab jest oparty na vectrze nie trzeba się bać
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Sty 2015, 22:35

Trochę nie sprecyzowałem. ;) Fiesta jest trochę większa od mojego aktualnego Punciaka I więc jest w przyzwoitym zakresie :v
d3zet
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy pakiet mocy: silnik - Audi RS 6 Avant
    Jednostka napędowa 4.0 TFSI montowana w nowym Audi RS 6 Avant rozwija 441 kW (600 KM) mocy oraz moment obrotowy 800 Nm dostępny w wysokim zakresie od 2100 do 4500 obr/min. Od 0 do 100 km/h to sportowe kombi rozpędza się w ...

14 Sty 2015, 22:41

Wszystko ładnie pięknie ale szukasz czegoś z charakterem a ograniczasz się ciut ze spalaniem :D

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - autko od pasjonata zapewne.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeżeli chcesz "zabawkę" na codzień to zainteresował bym się: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] podobno dłubnięty nie jedno auto na światłach zawstydzi. Bodajże "Szybki" może coś więcej na ten temat powiedzieć.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

14 Sty 2015, 22:53

d3zet napisał(a):U nas są to auta "niszowe" więc po pierwsze ciężej jest je dostać,

Ale jak dostaniesz to będziesz miał szansę zaoszczędzić na takie syfki jak audi bo przy audi można popłynąć :D
d3zet napisał(a):po drugie pewnie i mechanicy czy serwisy sobie będą więcej liczyć.

A za co mają sobie liczyć jak IS200/300/GSy MK2 mają konstrukcje prostą jak cep.

Przejedź się GS430/300 to zobaczysz jak to się ma do premium wieśwagenów.
Gdzie GS430 może posłużyć jako baaardzo miłe auto do skosztowania pałera V8ki i spalania jak Golfie 1,6 fsi...
d3zet napisał(a):Szukam autka jak mówiłem dynamicznego i jak dam mu "buta" to poczuje tą moc. :D

GS430 mk2 w/g katalogu ma 5,8sec no i 440NM działających z miejsca... Więc znajdź konkurencję bez literek AMG/RS itp która zbliży się do tego wyniku.
Już nie wspomnę o nagłośnieniu seryjnym Levinsona z oddzielnym subwooferkiem i błogiej ciszy przy której jazda a4 przypomina jazdę bez przedniej szyby...
Tylko nie pisz głupotek o częściach bo są to mity z satelity :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

15 Sty 2015, 07:39

tomek70 - pojeździj trochę RWD po mieście to zobaczysz co oferuje... bo takie pitolanie to aż oczy pieką...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Sty 2015, 16:20

@jiGsaw, możesz sprecyzować co masz na myśli? :) Wiem, że jesteś za BMW i chciałbym poznać argumenty.

Co do samochodów... Te Lexusy wyglądają nieźle, aczkolwiek zaś musiałbym się przyzwyczaić do stylistyki która jak na razie średnio mi się podoba i tych silników! :D Ubezpieczalnia pewnie by słono poleciała (brak zniżek). Mimo wszystko niezła opcja.

A jakieś propozycje powyżej 2005 roku?
d3zet
Nowicjusz

15 Sty 2015, 16:52

Zamierasz driftować w korkach lub z prędkością 50 km/h? :naughty: Nie mówię że bmw to zły,ale jak auto ma jeździć w mieście to tam wszytko co wygodne jest wystarczające, a bmw kosztuje za dużo jak na to co oferuje do takiej jazdy. Ja wiem że bmw dla niektórych to najlepsze auto niezależnie od kryteriów, ale...
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2015, 17:19

Nie mam zamiaru driftować i nie twierdzę, że jest najlepsze, po prostu chce poznać uargumentowaną opinię. :)
d3zet
Nowicjusz

15 Sty 2015, 17:25

Moja wiadomość była skierowana do JiGsawa :ok:
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Sty 2015, 17:54

Jak dla Ciebie zalety RWD kończą się na driftowaniu to nie powinieneś głosu zabierać na forum samochodowym... W mieście wykorzystasz wszystkie zalety RWD, o czym wielokrotnie było pisane, cytuję!

Z uwagi na inne ułożenie silnika i skrzyni (silnik ułożony wzdłużnie, umieszczony za przednią osią, skrzynia biegów na środku samochodu), brak elementów przeniesienia napędu z przodu (a są one z tyłu), uzyskuje się lepszy rozkład masy, jak auto jest dobrze zaprojektowane to będzie to około 50% masy na przedniej osi i 50% masy na tylniej, BMW osiąga te wartości z błędem 1%, rozkład taki jest niemożliwy w konstrukcji FWD gdzie z tyłu i na środku auta nie masz żadnych gratów, a na przedniej osi leży poprzecznie ustawiony silnik wraz ze skrzynią biegów.

- Co wynika z powyższego - neturalne prowadzenie, brak podsterowności na zakręcie, auto dobrze wyważone może wjechać w ten sam zakręt z wyższą prędkością, przy której FWD już z niego wypadnie z uwagi na ciężki przód.

- RWD to lepsza trakcja z uwagi na to, że w momencie przyspieszania auto naturalnie przechyla się do tyłu, więc zwiększa się udział masy auta na tylnej osi, a zmniejsza na przedniej. W FWD zwłaszcza pokutuje to na zakręcie podczas przyspieszania, bo nie dość, że masa idzie do tyłu, to jeszcze na lewo lub prawo i wtedy jedno z przednich kół ma b. słaby nacisk, więc łatwo zaczyna buksować.

- Z uwagi na brak przegubów napędzających koła skrętne, w RWD mamy na ogół niższy promień zawracania, bo można koła bardziej skręcić. Pewnie nieraz zauważyłeś zaparkowanego BMW/MB, który miał koła mocno skręcone do tego stopnia, że były aż przechylone.

- Brak tzw. efektu torque steering - w FWD jak dodasz gaz, zwłaszcza na skręconych kołach to czuć, że auto szarpie przodem i ciężej je kontrolować, bo ma tendencję do wpływania na położenie koła kierownicy.

- Wyższy komfort z uwagi na znaczne zmniejszenie drgań przenoszonych na układ kierowniczy.

- Możliwość regulacji przełożenia dyferencjałem, który jest tańszy i łatwiejszy w wymianie niż skrzynia biegów.

- Łatwiejszy dostęp dla mechanika do podzespołów mechanicznych.

Ile razy te same pierdy będą się na forum pojawiać... także jak dla Ciebie BMW jest za drogie i wolałeś sobie kupić forda służbowego z przednim napędem to okej, ale to wynika tylko z Twojej ograniczonej wiedzy, a nie z tego, że masz rację, bo auta klasy premium MUSZĄ kosztować, bo są zwyczajnie znacznie droższe w produkcji.

Chociażby najprostsze wykorzystanie RWD w mieście:

ZWROTNOŚĆ, szybkość i sprawność włączania się do ruchu oraz jazdy po rondach, ich opuszczanie, komfort jazdy. No ale najlepiej kupić sobie mondeo fwd i się pomądrzyć, że interes życia się zrobiło... bo BMW takie drogie, ło jezu panie. I pewnie dużo pali i części drogie :!: I zimom się ruszyć nie da :!: :idea:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Sty 2015, 18:00

jiGsaw, pytanie czy za tą kwotę dam radę wyszarpać E90 z 2005 roku benzyniaka? Sprawdzany oczywiście byłby w autoryzowanym serwisie BMW i o ile będzie to możliwe (auta z Niemiec i bodajże Francji mają wspólną bazę) sprawdzić przebieg choćby z kluczyków i w systemie. Trafiają się auta w granicach tej ceny i wyglądają na prawdę świetnie. Pytanie czy one tak wyglądają bo tak czy one mają stwarzać takie wrażenie?
d3zet
Nowicjusz