Auto ok 8-9 tyś zł z/pod LPG

11 Paź 2016, 14:30

Witam,

Umarła moja Vectra B z 96 roku, wiele nerwów mnie kosztowała, ciągle coś się sypało ale miała też zalety tzn automat, oszczędna jazda na gazie, w miarę pakowna, od czasu do czasu się to przydawało kiedy woziłem gabaryty pokroju pralki po złożeniu tylnej kanapy.

Teraz staję w obliczu konieczności zakupu czegoś nowego. Główne kryteria to:

- cena najlepiej jakieś 8-9 tyś zł chyba że jakieś naprawdę sensowne argumenty będą przemawiać za autem droższym, wtedy jestem w stanie z bólem serca przeznaczyć trochę więcej (totalny maks 13tyś)

- automatyczna skrzynia - w pierwszej kolejności na to patrzę. nie mam jakichś dużych problemów z manualem i pewnie nie zajechałbym skrzyni ale jednak przyzwyczailem się do wygody jaką oferuje brak konieczności machania drążkiem, zwłaszcza w mieście a że po zdaniu prawka kilka lat temu od razu przesiadłem się w automat to pewnie trochę by potrwało zanim znów bym się przestawił i jeździł płynnie

- instalacja LPG (z ważnością jeszcze przez chociaż 4-5 lat) lub benzyna ale z docelową opcją podłączenia gazu

- praktyczność - mam dziecko i często przez to zapchany bagażnik wózkiem i innymi potrzebnymi gratami więc musi być w miarę ładowny, okazjonalnie wożę większe graty ale to raz na pół roku, nie bardzo przepadam za wersjami kombi ze względów estetycznych ale też nie będę się zapierał rękami i nogami

- wygląd - nie ukrywam, że samochód to również funkcja jakkolwiek reprezentatywna więc chcę dobry stan, nie podobają mi się pudełka kanciate typu golf III. Do tego w pierwszej kolejności patrzę na sedany

Jako że jestem dwa dni dopiero po śmierci Vectry miałem mało czasu żeby przeglądać OLX-y i otomoto, na pierwszy rzut oka wpadły mi gdzieś tam do głowy Audice A6 i Citroeny C5, to taka informacja poglądowa

Proszę o pomoc:)
airwaves
Początkujący

Prawo jazdy: 29 07 1990
Auto: Nie mam

11 Paź 2016, 14:38

A, no i pochodzę z Poznania, więc najlepiej gdzieś do 100 km miejscowość ale dla "perełek" mogę i za granicę jechać i na drugi koniec Polski

o, np coś takiego mi się bardzo podoba

[link do oferty na Olx wygasł]
airwaves
Początkujący

11 Paź 2016, 17:28

up, proszę o odpowiedź :(
airwaves
Początkujący

12 Paź 2016, 15:38

hej, czy ktoś pomoże?:)

doszły mnie słuchy, że audice mają kiepskie zawieszenia i nie bardzo nadają się na nasze drogi + części na naprawy są stosunkowo drogie. Niemniej jednak bardzo podoba mi się stylistycznie to auto, nie pali aż tak dużo gazu jak na silnik 2,4l, jest pięciodrzwiowe i stosunkowo pojemne

czy ktoś mógłby wyłożyć mi jakieś za i przeciw ewentualnie zaproponować coś innego? kumpel doradza passata ale nie bardzo przepadam za tym samochodem
airwaves
Początkujący

12 Paź 2016, 18:00

Co to znaczy na "nasze drogi"? Są naprawdę tak słabe? Oczywiście, że nie
Zawieszenia nie wytrzymują, bo remontuje się je na najtańszych chińskich częściach. Zrobisz porządnie to pojeździsz długo.
Za audi (i ogólnie większość aut koncernu vw) bardzo w tym kraju przepłacasz.
Zdecyduj się na budżet. Między 8 tys a 13 jest duża różnica. Za tą mniejszą kwotę ciężko będzie kupić coś zdecydowanie "lepszego" od vectry b. Możesz spojrzeć na saab'a 9-5. mazdy 626, accorda vi, volvo s/v40. Jeśli bliżej 13 to vetra c, może signum,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km