Auto oszczędne i bezawaryjne

01 Wrz 2010, 20:07

witam. szukam autka które będzie mało palić (do 6,5 litrów ropy - szukam diesela) oraz które nie będzie się psuć. Nie zależy mi żeby auto było duże (może być hatchback) ale żeby miało wspomaganie, poduszki i klime. No i zależy mi żeby wkład finansowy w autko był jak najmniejszy.
Jestem nowym kierowcą (właściwie to prawko będę dopiero zdawał za niedługo), ale nie mogę przestać myśleć o wyborze autka :) cena max do 8 tysiączków. pozdro.
lame lame lame kid.
asior
Nowicjusz

Miejscowość: się biorą dzieci?
2

01 Wrz 2010, 20:26

Bravo/Brava JTD nic lepszego co spełnia twoje kryteria chyba nie znajdziesz.
Ostatnio edytowany przez AreBie, 01 Wrz 2010, 20:33, edytowano w sumie 1 raz
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML
1

01 Wrz 2010, 20:28

Z tymi wymaganiami musisz co najmniej podwoić a najlepiej potroić budżet...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

01 Wrz 2010, 20:50

nie szukam auta nowego tylko np z 97 roku albo coś.
lame lame lame kid.
asior
Nowicjusz

0

01 Wrz 2010, 21:02

I myślisz, że 13 letni diesel, z przebiegiem pod pół bańki będzie bezawaryjny?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

01 Wrz 2010, 21:50

Pół mln km to przesada, ale z przebiegiem 200-250 tys spokojnie jeszcze da rady pojeździć.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

01 Wrz 2010, 22:17

200-250 to mają 5 latki nie 13...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

01 Wrz 2010, 22:45

Też mi do głowy przychodzi tylko Bravo/Brava JTD.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

01 Wrz 2010, 22:56

Najpierw prawko, potem auto.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
1

01 Wrz 2010, 22:59

Kubuch napisał(a):200-250 to mają 5 latki nie 13...

Ostatnio trafiłem 3-latka z przebiegiem 195.000.-.. :!: Firmowy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014
0

01 Wrz 2010, 23:10

mój ojciec kupił niedawno audi 80b 4 1.9tdi 95r kombi sprowadzoną i dał za nią 6,5tys pali 5.5l średnio na 100km nawet fajnie się jeździ w miarę to chodź...to chyba by była dobra propozycja dla ciebie niekoniecznie kombi jeśli nie gustujesz w kombi. ja osobiście wole Benzynę bo z dieslami to w zimę różnie bywa bez różnicy czy stary czy nowy...Pisałem to juz na forum na innym temacie: znajomy ma busa t5 05r i Passata b5 po lifcie obydwa 1.9tdi Passat warsie 110koni obydwa miały akumulatory wymienione w tym samym czasie na nowe i Passat palił w każde mrozy a Bus to porażka nie chciał wcale palić. inny znajomy miał Reno Megane w dieslu to ciągle się psuło a potem golfa III 1.9tdi wcale nie był zadowolony.. teraz ma benzyniaka i jest zadowolony ale jeśli chcesz koniecznie diesla to bym na twoim miejscu jeszcze trochę kasy dołożył jeśli masz taką możliwość i kupił Opla Astrę 2.0dtl 16v jeździłem taką i najbardziej mi się podoba nią jazda z diesli jakimi jeździłem i w zimę kolega nie ma z nią problemów. jak na diesla bardzo cicho chodzi i nie klekocze tak jak 1.9tdi którymi jeździłem. Poza tym nie zakładaj ze jak kupisz diesla to będzie mniej awaryjny niż benzyna. A ceny części do diesla zazwyczaj są duużo dorsze niż do benzyny... i kolega "Kubuch" ma racje takie przebiegi jak napisał to maja auta 5-7letnie ponieważ ludzie którzy kupują diesla przeważnie bardzo dużo jeżdżą i zależy im na ekonomi. kolega który ma tą Astrę ma ją z 2002r i ma najechane 270km diesel 13letni który ma w realu najechane 200km to istna rzadkość.
...samochód jest najwspanialszym wynalazkiem...
Konrado125
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
Auto: Bmw e36 1.6 102km
0

02 Wrz 2010, 00:02

Konrado125 napisał(a):z dieslami to w zimę różnie bywa bez różnicy czy stary czy nowy...

Dokładnie. Bez różnicy czy stary czy nowy. Jak ejst w dobrym stanie, akumulator jest ok, a układ zapłonowy sprawny to każdy samochód zapala. Nieważne czy diesel czy benzyna. No chyba, że się leje paliwko zza stodoły od znajomego Mietka to później są problemy z dieslami - nawet nowymi.

Z większych samochodów Audi 80 1.9 TDI, Passat B4 1.9 TDI z poczatkowych lat produkcji.
Jeżeli małe to może jakiś VW Polo? Seat Ibiza?
BRaov z JTD też dobra opcja.

Co do przebiegu to nie wszystkie samochody mają nakręcone kosmiczne przebiegi, ale w tych pieniądzach to już leciwe autka są (szczególnie jeżeli mowa o większych), więc i przebiegi konkretne.
Jeżeli chcesz małe to może niewarto upierać się przy Dieslu. Male auta mają zazwyczaj nieduże silniki benzynowe, a te z kolei mało palą w lekkich budach.

Najpierw zdaj prawko. Dopiero myśl o samochodzie bo jeszcze wymagania i kwota 20 razy się zmienią.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
0

02 Wrz 2010, 12:58

Nie musi być koniecznie diesel, benzyna też może być, tyle żeby nie palił 10 litrów tylko 7~ to było by ok.

Powiedzccie co sądzicie o gazolach?

Btw na razie myslalem o VW golfie III, peguot 206? może jakaś skoda? co o tym sądzicie?

Edit:
oglądam tą brave, powiem wam, że wizualnie bardzo mi się podoba, pali skromnie. Myslicie ze jak na poczatkujacego kierowce bedzie odpowiedni?
a poza tym to Fiat, i w razie czego częsci są tanie :P:P
lame lame lame kid.
asior
Nowicjusz

0

02 Wrz 2010, 13:06

Golfa III za te pieniądze bym raczej nie kupił,mozna za te pieniądze mieć inne lepsze auta.
Skoda w tym przedziale to tylko Felicja która gnije że aż miło no i chyba jakaś wysłużona Octavi czy Fabia.
Co do Bravo to masz racje i dla młodego auto może być wystarczające.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

02 Wrz 2010, 20:58

Bądź nietuzinkowy i nie kupuj Golfa III :D Peugot 206 wydaje mi się trochę damskim samochodem... :)
Fiat Bravo jak już mówilem dobra opcja :)
Ibiza i Polo za małe mam rozumieć?
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
0