Auto oszczędne, tanie w utrzymaniu ~8000zł diesel vs. gaz

14 Maj 2014, 11:46

Budżet = ~8000zł budżet na sam samochód.
Rejon = Poznań w promieniu 75km.
Użytkowanie = Codzienne dojazdy do pracy 20km w jedną stronę. Prędkość ~100km/h na całym odcinku praktycznie. Planowany miesięczny przebieg ~2000km.
Własne potrzeby = Najlepiej 5 drzwi, hatchback, el. szyby, (fajnie jeśli 4), ABS, wspomaganie, klima sprawna, małe spalanie góra 7l/100 w mieście przy ciężkiej nodze i dynamicznej jeździe. Tanie części i łatwa wymiana czyli prosty silnik. Ogólnie jakieś fajne wyposażenie samochodu ale to są podstawy. Bo fajnie mieć el. lusterka, sterowanie w kierownicy, klimatronic itp. ale w tej cenie wszystkiego mieć nie można. Tylko teraz nie wiem co wybrać ropa czy gaz ? Co do ropy to w gre wchodzi raczej tylko 1.7 isuzu czyli astra II i jakieś TDI bo lepszych silników chyba nie ma. Że tak powiem napaliłem się na astre II :P Silnik to tak chyba do 2.0 ze względu na ubezp. Wygląd też jakiś ładny nie kanciak czy typu punto panda. Dodam, że mam 190cm więc jakieś małe klatki też odpadają. Wygodny musi być bo w weekedny będę robił nawet po 150km czasem.
Rob90
Nowicjusz

Auto: Brak

14 Maj 2014, 15:43

Po pierwsze gratuluję porządnie napisanego postu :)
A więc roczny przebieg ~24k :wink:
Na Astre masz takie minimum, lepiej rzuć okiem na Vectre 1.8 z LPG bo 2.0 DTI jest średnie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Maj 2014, 15:47

Jak chcesz tak bardzo astrę G to tylko i wyłącznie 1.8 16V b+g lub to samo w sytuacji vectry B.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Maj 2014, 16:15

Akurat 1.7 DTI to dobry silnik, tylko trochę słabawy
Koniu
Forumowicz VIP

14 Maj 2014, 20:41

Ode mnie Peugeot 406.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Maj 2014, 07:02

No wszystko zależy za ile sprzedam swoje auto. Ale no tak nawet te 8500 bym miał +/- 200-300zł. Na mocy mi akurat nei zależy bo trasa i tak jest dwupasmowa a rzadko kiedy jeżdże jednopasmówkami, że musze koniecznie wyprzedzać. NO więc właśnie mówie mechanikowi, że bym chciał 1,7 dti a on mi, że broń boże bo to i tamto bo pasek nie miał smarowania i poszedł i koszt remontu to 2tyś. i coś tam jeszcze. Ale tak sobie myśle, że jak się dba tak się ma. Tylko mi jeszcze powiedzcie czy jak rano zrobie te 20km i po południu 20km a później już tylko w mieście z 10km to czy diesel będzie dobry ? Czasami w tygodniu przeje się jeszcze raz trasą 50km w jedną i drugą. Od siebie znalazłem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Fajne wyposażenie. Wyglądem też całkiem nieźle. A ten peugeot to cena nie za niska ? A silnik jak liczyłęm ubezpieczenie to w sumie nawet jakiś 2.2 może być bo tyle samo zapłace jak 2.0. Czy powiedzmy dostanę astrge lub vectre po lifcie za 6k żeby samemu włożyć gaz i jaki najlepiej pod ten silnik 1.8?
Rob90
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...
    Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...

15 Maj 2014, 12:41

Od siebie bym zaproponował VW Passata b5 bądź Audi A4 B5 w 1.9 TDI. Tylko dobrze go "przetrzepać" żeby się nie naciąć :wink: słabsza strona to przednie zawieszenie.
Trify
Początkujący

Auto: Peugeot 5008 / Mercedes W203
Silnik: 2.0 HDI / 1.8 KOMPR

15 Maj 2014, 13:03

Taa.. kup Audi A4 lub Passata za 8k zł w tedeiku, a później zaból dwa razy tyle za doprowadzenie auta do normalnego stanu. Te samochody nie są warte uwagi nawet za dwa razy tyle.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

15 Maj 2014, 13:04

Dlatego nawet ich nie biore pod uwagę :)
Rob90
Nowicjusz

15 Maj 2014, 13:24

Typowe, jak passat b5/audi a4 b5 do 8k to od razu połowa rzeczy do wymiany. Nie sztuką jest kupić tanio/drogo, sztuką jest kupić dobrze.
Trify
Początkujący

Auto: Peugeot 5008 / Mercedes W203
Silnik: 2.0 HDI / 1.8 KOMPR

15 Maj 2014, 18:22

Za 8000zł ciężko kupić dobrą benzyne a co dopiero diesla..
Astra z linku ma przedni lewy błotnik w innym odcieniu,do tego maska krzywo spasowana i cena troche niska.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Maj 2014, 20:04

Vectra po lifcie za 6k tak ale Astra nie.
Koniu
Forumowicz VIP

22 Maj 2014, 07:44

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Znalazłem coś takiego tylko ten przebieg :/
Chyba, że w niemcowni cofnęli o 100k :o ale przecież oni się nie bawią niby w takie rzeczy.
Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że gościowi chciałoby się cofać aż na 100k przebieg bo to bez sensu :/
Rob90
Nowicjusz

22 Maj 2014, 08:31

W Niemczech nie cofają liczników? Naiwny jesteś. Cofnąć do 100 tys? Dlaczego nie.
Popytaj się czy mają jakiś dowód na przebieg. Równie dobrze może być oryginalny jak i skręcony.
Do tego remont zawieszenia przy 100 tys? Dopytaj się co dokładnie.
Cena wysoka. Jeżeli samochód nie ma udokumentowanego przebiegu i do tego jest uderzony(trzeba sprawdzić co), to sprawdzić dokładnie i ewentualnie negocjować cenę. Bo jak kupujemy coś powyżej średniej rynkowej to wymagajmy udokumentowanego przebiegu i bezwypadkowości.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2014, 15:55

Rob90 napisał(a):Chyba, że w niemcowni cofnęli o 100k ale przecież oni się nie bawią niby w takie rzeczy.
A Turasy? 8)
Koniu
Forumowicz VIP