Auto Peugeot 206 czy Clio II?

18 Gru 2013, 21:32

mihau napisał(a):W Mondeo też raz przepalił się tłumik ,też się jedno łożysko zużyło, raz na przejeździe pękły sprężyny z tyłu ( w Clio nigdy nie pękły ,były ukruszone ) więc w Fieście też takie rzeczy mogą przytrafić .

Wszystko co wymieniłeś są to elementy eksploatacyjne, które po prostu się zużyły, a nie zepsuły. Hipotetycznie mogą przytrafić się w każdym samochodzie.
Wracając do głównego wątku tematu myślę podobnie jak użytkownik mihau że spośród aut przewijających się w tym temacie najlepszym wyborem będzie Renault Clio :ok:
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna

19 Gru 2013, 00:16

mihau napisał(a):Amortyzator prawy przód i tulejki mogły się zużyć z powodu sposobu jazdy ( kilka razy zdarzyło mi się wjechać 50 km/ h w głęboką dziurę )
Silniczek od wycieraczek z mógł się popsuć z powodu zgartania nasypanego śniegu wycieraczkami oraz używanie i zwlekanie z wymianą wycieraczek ze zużytymi gumami .
Sprężyna zacisków od ręcznego mogła się popsuć z powodu nie jeżdżenia i stania z zaciągniętym ręcznym w zimę ,przez dwa tygodnie

Ale nie musisz mi tłumaczyć skąd te usterki się biorą :no:. Domyśliłem się że nie spowodowałeś ich uderzeniem młotka. Tak czy siak są. Tylko że w samochodach które ja polecam takie rzeczy się generalnie nie dzieją (nie w jednym konkretnym egzemplarzu i wciągu zaledwie 50 tysięcy kilometrów). Dlatego się dziwię że tak mocno bronisz Renault. Mimo że moim zdaniem i tak jeździsz jednym z najbardziej udanych...

mih napisał(a):mihau że spośród aut przewijających się w tym temacie najlepszym wyborem będzie Renault Clio :ok:

Cóż za niesamowity zbieg okoliczności... Nie domyślili byśmy się że myślisz tak samo...

To rozumiem że jak np. Alfa Romeo 1.8 ts 1998 r. zużyje się w ciągu 50 tysięcy CAŁA to powiesz, że samochód to rzecz eksploatacyjna i trzeba ją raz na jakiś czas wymieniać??? Żałosne... Nie wtrącaj się w dyskusje niezależnie czy jesteś drugim kontem użytkownika mihau czy inną osobą to mimo wszystko już wolę użytkownika mihau. Twoje wypowiedzi są na tyle durne, że aż mi się robi przykro...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

19 Gru 2013, 05:59

kon146 odpuść nie warto :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Gru 2013, 08:34

W takim razie juz sam nie wiem,ilu Użytkowników tyle opinii,to jasna sprawa. A jak na tym tle w podobnym przedziale cenowym wypada Nissan Almera? Bo też wczoraj wpadł mi" w oko". Mało informacji równie na temat Fiesty,ale jeżeli jest zabezpieczona przed korozją to juz duży plus.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

19 Gru 2013, 08:49

Ludwa10 napisał(a):W takim razie juz sam nie wiem,ilu Użytkowników tyle opinii,to jasna sprawa. A jak na tym tle w podobnym przedziale cenowym wypada Nissan Almera? Bo też wczoraj wpadł mi" w oko". Mało informacji równie na temat Fiesty,ale jeżeli jest zabezpieczona przed korozją to juz duży plus.

Zastanawiasz się na typowymi psujakami więc chyba nie ma czemu się dziwić zapytaj jeszcze o Alfę i będzie komplecik...

Zostały tu wymienione usterki "serwisowe" których jak doznałbym w swoich autach to nie nazywałbym ich autami. Dlatego wiele osób ma do mnie pretensje że używam słowa śmieć... :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Gru 2013, 08:52

To w takim razie co poleciłbyś z tych które nie są "śmieciami",bo każdy krytykuje i powierzchownie coś napisze,natomiast co do konkretnych modeli czy Clio II- to w zasadzie była jedna taka odpowiedź od Użytkownika,który zna samochód z doświadczenia. Określiłem budżet i po prostu liczę np pomoc kogoś bardziej zaawansowanego w temacie:)
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niedzielny kierowca na autostradzie - nie bądź taki!
    W okresie świąteczno-noworocznym wielu polskich kierowców przemierza setki kilometrów, by spotkać się z bliskimi czy spędzić wolne dni z dala od domu. Nierzadko przynajmniej część trasy pokonują autostradą lub ...

19 Gru 2013, 09:44

Ludwa10 napisał(a):bo każdy krytykuje i powierzchownie coś napisze,natomiast co do konkretnych modeli czy Clio II- to w zasadzie była jedna taka odpowiedź od Użytkownika,który zna samochód z doświadczenia. Określiłem budżet i po prostu liczę np pomoc kogoś bardziej zaawansowanego w temacie:)

Ale nie doszukuj się ukrytych prawd po prostu popatrz ogólnie na sytuacje...
Wpisz sobie na gogle coś Ci wyskoczy, zobacz na alledrogo też coś wywnioskujesz...po niskich cenach. Oczywiście są auta kiepsko trzymające cenę i w sumie nie wiadomo czemu ale jeżeli chodzi o renie/pugi to chyba wszystkie do drogich nie należą...

Zainteresuj się takimi autami jak Honda jazz, civic, Tojka Yaris, corolla może jakaś Mazda i będziesz miał samochód rocznikowo starszy ale pewniejszy.

Jeżeli masz wątpliwości możesz skorzystać z for dedykowanych i zobacz działy problemy techniczne a później wróć tutaj na forum i zobacz do działu problemy techniczne .
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Gru 2013, 10:35

Vermin napisał(a):o rozumiem że jak np. Alfa Romeo 1.8 ts 1998 r. zużyje się w ciągu 50 tysięcy CAŁA to powiesz, że samochód to rzecz eksploatacyjna i trzeba ją raz na jakiś czas wymieniać??? Żałosne... Nie wtrącaj się w dyskusje niezależnie czy jesteś drugim kontem użytkownika mihau czy inną osobą to mimo wszystko już wolę użytkownika mihau. Twoje wypowiedzi są na tyle durne, że aż mi się robi przykro...

Tłumik - fabryczny przypalić może się w samochodzie dowolnej marki, zużywa się.
Łożysko - zużywa się w samochodzie każdej marki ze względu na siły cierne w nim panujące.
Sprężyny - pęknięcie wynika z nadmiernego wyeksploatowania czyli inaczej zużycia, dzieje się to bez względu na markę pojazdu.
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne

19 Gru 2013, 11:45

@kon146
Tyle ,że w Mondeo nie pękło w wyniku przeładowania auta( tył był praktycznie pusty)czy zaszykiego przejazdu przez nierówności przejazdu ,po prostu ni stąd ni z owąd - HUK !
Silnik Clio w przeciwieństwie do Durateca nie zaczął brać olej po przebiegu 170 tys.km
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

19 Gru 2013, 12:15

Dziękuje za propozycje,teraz mam dopiero dylemat co wybrać. Toyota Yaris prezentuje się ciekawie,jednak pod względem wizualnym bardziej podoba mi sie Seat Ibiza- cenowo stoją podobnie w tych rocznikach i wersji 3 drzwiowej,więc takze biorę ją pod uwagę. Odwiedziłem fora dedykowane i tu jak wszędzie- opinie są podzielone,ale Seat Ibiza nie powiem bo przypał mi do gustu. Honda jazz już nie bardzo.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Gru 2013, 15:05

mihau napisał(a):Tyle ,że w Mondeo nie pękło w wyniku przeładowania auta( tył był praktycznie pusty)czy zaszykiego przejazdu przez nierówności przejazdu ,po prostu ni stąd ni z owąd - HUK !
Silnik Clio w przeciwieństwie do Durateca nie zaczął brać olej po przebiegu 170 tys.km
Jak się kupuje złoma to się tak ma. Niemożliwe ze ten silnik łykał olej..
Barol napisał(a):kon146 odpuść nie warto
Barol, masz rację.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2013, 15:17

kon146 napisał(a):
mihau napisał(a):Tyle ,że w Mondeo nie pękło w wyniku przeładowania auta( tył był praktycznie pusty)czy zaszykiego przejazdu przez nierówności przejazdu ,po prostu ni stąd ni z owąd - HUK !
Jak się kupuje złoma to się tak ma. Niemożliwe ze ten silnik łykał olej..
Barol napisał(a):kon146 odpuść nie warto
Barol, masz rację.

Mondeo kupowane było jak maiło 3 lata i 52,5 tys. km przebiegu bezpośrednio od właściciela.
Czyli nawet zakładając ,że on przekręcił licznik i auto miało wtedy 100 tys. km to i tak branie oleju przy 220 tys. km zajeżdza lipą.
mihau
Początkujący

Miejscowość: Stobno k./Szczecina
Auto: BMW X6
Silnik: 3.0 d
Typ: SUV
Rok produkcji: 2008

19 Gru 2013, 15:21

mihau napisał(a):Mondeo kupowane było jak maiło 3 lata i 52,5 tys. km przebiegu bezpośrednio od właściciela.
Czyli nawet zakładając ,że on przekręcił licznik i auto miało wtedy 100 tys. km to i tak branie oleju przy 220 tys. km zajeżdza lipą.
Nie chce wchodzić z Tobą w dyskusję bo to co piszesz to idiotyzm, a inni to czytają. Proponuje wejść na forum forda i tam wejść w dyskusje. Wracając do sprężyn, to rzecz która się zużywa po prostu.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2013, 15:45

mih napisał(a):Tłumik - fabryczny przypalić może się w samochodzie dowolnej marki, zużywa się.
Łożysko - zużywa się w samochodzie każdej marki ze względu na siły cierne w nim panujące.
Sprężyny - pęknięcie wynika z nadmiernego wyeksploatowania czyli inaczej zużycia, dzieje się to bez względu na markę pojazdu.

Co robisz w tym dziale??? Leć do problemów technicznych, tam również mnie spotkasz. Zobaczymy ilu sensownych odpowiedzi tam udzielisz... Pisałem już mihau'owi że nie musi mi tłumaczyć ale Ty jesteś na tyle... Inaczej :) (powstrzymam się), nie mogłeś się domyślić że napisałbym Ci to samo? Poza tym czemu wymieniłeś tylko dwie z tamtych usterek? Nie chce mi się z Tobą wchodzić w dyskusje bo jak już ogólnie na forum wiadomo - NIE WARTO. Ciekawi mnie tylko jakim cudem jesteś w stanie wypowiadać się tak dogłębnie tutaj, a w problemach technicznych nie dodałeś nawet jednego posta... Widać musisz już jeździć wyjątkowym śmieciem żeby uważać to wszystko za normalne. Mihau'owi czysto z uprzejmości podsuwam pomysł aby jednak sprawdził dlaczego tak często polecam konkretne samochody, na pewno BY nie pożałował. Ale to jego decyzja i może kiedyś się skusi. Za to Tobie nic do tego... Nie robię już Off-Top'a.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

19 Gru 2013, 15:53

W sumie to temat wyboru zszedł na drugi plan:) Ale dzięki temu przynajmniej też dowiedziałem się czegoś ciekawego. A tak poza tym jak oceniacie Ibize? Byłem na forum dedykowanym,wiem mniej więcej czego się spodziewać,podobnie jak zresztą w przypadku Polo i w sumie te modele teraz przodują. Można je dostać w kwocie 15 tyś zł i wiem że być może lepszym wyborem byłaby Yaris,ale Ibiza bardziej mi się podoba,wiec czekam na ewentualne opinie.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika