Auto piszczy przy skręcaniu

24 Paź 2022, 17:21

Witam jeżdżę fordem Focusem 2004 mk1disel,od kilku dni samochód przy większym obciążeniu tj 2 z przodu 2z tyłu przy większym zakręcie np na rondach czy skrzyżowaniach piszczy,w obu kierunkach.Zaznaczę że ciśnienie w oponach jest prawidłowe a klocki mają kilka tygodni. Macie panowie jakieś pomysły co to może być?
moxia
Nowicjusz

24 Paź 2022, 17:56

To jest taki lekki pisk opon?
Jak jedziesz wolniej takim samym łukiem to też piszczy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Paź 2022, 18:11

Wydaję mi się że to dochodzi z opon ale tylko jak jest obciążony tył, kiedy jadę sam to nic nie piszczy. A czy jak jadę wolniej to szczerze nie wiem, muszę sprawdzić. Czy wiesz może coś już więcej? Może jeszcze jakieś propozycje
moxia
Nowicjusz

24 Paź 2022, 18:42

Warto by było sprawdzić zbieżność bo jak masz pasażerów z tyłu, przód jest odciążony i przez to samochód jest bardziej podatny na podsterowność czyli mówiąc prościej ma większą tendencję do uślizgu przednich kół.
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Paź 2022, 18:57

Z tym że miesiąc temu był robiony przegląd i zbieżność przeszła test
moxia
Nowicjusz

24 Paź 2022, 19:07

Na przeglądzie pomiar zbieżności to przejazd przez taką płytkę w skrócie i tam nie jest to dokładne :wink: oczywiście jak by już dosyć mocno ściągało to ona wychwyci że jest coś nie tak.

Zerknij jeszcze czy jak będziesz jechał wolniej to czy dalej będzie pisk i czy będzie mniej intensywny lub czy może nie będzie go wcale.

W jakim stanie są opony i czy już masz zimówki założone czy to letnie a może całoroczne?
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Paź 2022, 19:22

Więc tak opony są jeszcze letnie ale uważam że są w dobrym stanie. Sprawdzę to przy małej prędkości jak mówisz. A co jeśli przy małej prędkości będzie piszczało ciszej albo wcale? Pytam z ciekawości. Jak więc najdokładniej sprawdzić tą zbieżność? I co jeśli okaże się że jest nie właściwa? Jak wygląda taka "regulacja"? Nie wiem czy dobrze to określiłem

Edit: nie wiem czy to istotne ale przypomniał mi się jeden szczegół, dziś rano kiedy było chłodniej niż popołudniu nie piszczało nic, auto stało trochę na parkingu wiadomo świeciło słońce, wyższa temperatura,nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?
moxia
Nowicjusz

24 Paź 2022, 20:50

Teraz pytanie . Piszczy przód czy tył . Focus z tyłu ma wielowachacz. Na stacji diagnostycznej tzw. płyta zbieżności pokaże ewentualne odchyłki przedniego zawieszenia . Tylnego nie bo taki program ścieżki . Można sprawdzić tył ale to już trzeba dogadać z diagnostą o ile jest kumaty.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2022, 12:00

Problem rozwiązany, powodem faktycznie była zbieżność kół, dzięki panowie, pozdrawiam
moxia
Nowicjusz