Auto po wypadku/Stan poduszek powietrz.

21 Paź 2016, 21:11

Witam! Kilka miesięcy temu zakupiłem Seata Ibiza 2 FL 1.9 SDI. Po jakimś czasie od zakupu, zorientowałem się że samochód był bity i to raczej nie lekko. Stąd moje pytanie; 1. Jak sprawdzić czy poduszki w ogóle są? (Kontrolka przy zakupie sie nie paliła, potem już zaczeła świecić i tak cały czas) Jeśli ich nie ma, to czy opłaca się je kupić i zamontować? W kierownicy to pół biedy, a co ze stroną pasażera? Opłacalny biznes, czy raczej sobie odpuścić?
PilarUS
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 SDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Paź 2016, 00:35

Nie jestem znawcą, ale nie trzeba być, żeby wiedzieć że trzeba się podpiąć pod komputer diagnostyczny. Wtedy sprawy "pojaśnieją".
Mechanik doradzi co dalej.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw F11
Silnik: M57 D30 313KM.
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

22 Paź 2016, 07:36

A co z cena? Slyszalem ze od groma roboty z demontazem kokpitu
PilarUS
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.9 SDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Paź 2016, 10:51

Rexman napisał(a):Jeśli ich nie ma, to czy opłaca się je kupić i zamontować? W kierownicy to pół biedy, a co ze stroną pasażera? Opłacalny biznes, czy raczej sobie odpuścić?

Jeżeli boisz się o swoje bezpieczeństwo to kupuj.
Poduszka do kierownicy to ok.100 zł , natomiast strona pasażera - albo zakup poduszki albo zakup całej deski z poduszką (deska ok.200 zł).
PilarUS napisał(a): Slyszalem ze od groma roboty z demontazem kokpitu

Demontaż całej deski to kilka godzin,możesz to zrobić samodzielnie jeśli masz taką możliwość.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

23 Paź 2016, 20:05

Rexman napisał(a):Nie jestem znawcą, ale nie trzeba być, żeby wiedzieć że trzeba się podpiąć pod komputer diagnostyczny. Wtedy sprawy "pojaśnieją".

No nie do końca - "komputer" może pokazać, że poduchy są, a fizycznie ich nie będzie...Wystarczy zamiast poduszki wpiąć w obwód odpowiedni rezystor - sztuczka znana od wielu wielu lat i stosowana przez sprzedających. Jedynym sposobem, by się dowiedzieć, czy poduchy są, to demontaż i stwierdzenie naoczne.
Czy się opłaci montować jak nie ma? Odpowiedż na to pytanie musisz sobie postawić sam - jaką cenę ma dla ciebie bezpieczeństwo twoje i pasażerów?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...