Auto pod LPG minimum 140KM do 45000zł

26 Sie 2023, 21:47

Witam.
Szukam auta w cenie 40000-45000zł o mocy minimum 140KM.
Robię jakieś 18000km rocznie 50:50 miasto i trasa.
Diesel odpada, interesuje mnie tylko benzyna i fajnie gdyby była instalacja gazowa, ewentualnie silnik który się nadaje pod LPG.
Trochę się rozejrzałem i wydaje się, że astra j spełnia wymagania, tylko ta nieszczęsna skrzynia M32...
Coś jeszcze godnego polecenia w tej cenie?
jaroslaw08
Nowicjusz

27 Sie 2023, 09:04

jaroslaw08 napisał(a):tylko ta nieszczęsna skrzynia M32...

Ło bardzo nieszczęsna :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sie 2023, 11:36

jaroslaw08 napisał(a):tylko ta nieszczęsna skrzynia M32...

Ciekawe dlaczego te auta mają po 10 lat i nadal jeżdżą, chyba cud

Megane 2.0tce
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Sie 2023, 12:01

jaroslaw08 napisał(a):Trochę się rozejrzałem i wydaje się, że astra j spełnia wymagania, tylko ta nieszczęsna skrzynia M32...

łooo Panie łożyska wymienić w skrzyni i olej czy to przerasta statystycznego kowalskiego ? chyba tak , zostaje tyko płacz i lament :lol:
toyman40
Stały forumowicz

27 Sie 2023, 12:15

franccc napisał(a):Ciekawe dlaczego te auta mają po 10 lat i nadal jeżdżą, chyba cud

Dlatego ludzie się ich pozbywają bo mają tyle lat że za chwilę skrzynka do roboty i wkładanie bezsensu niemałej kasy w stare auto.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

27 Sie 2023, 12:29

Nie pisz takich głupot
franccc
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    McLaren P1 hybrid - 2,8 sek., 903 KM
    Propozycja z Wielkiej Brytanii to jeden z najmocniejszych samochodów, obecnych na światowym rynku, zastępująca legendarny model F1. Postanowiono w niej sięgnąć po najnowsze, dostępne rozwiązania. Z tego powodu pod ...

27 Sie 2023, 12:45

To nie są głupoty, oferta naprawy tej skrzyni na znanym portalu aukcyjnym to 2500 + trzeba ją zdjąć i dostarczyć czyli 4k warto mieć uszykowane, to już zależy od indywidualnych potrzeb czy ktoś chce 4k wkładać w takie auto.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

27 Sie 2023, 12:56

Trevor napisał(a):Dlatego ludzie się ich pozbywają bo mają tyle lat że za chwilę skrzynka do roboty i wkładanie bezsensu niemałej kasy w stare auto.

Mocno Ci się coś pomerdało, m32 został poprawiona xx lat temu.
Jest montowana w wielu autach i nie zauważyłem trendu sprzedaży aut przez nią.
Edquar napisał(a):To nie są głupoty, oferta naprawy tej skrzyni na znanym portalu aukcyjnym to 2500 + trzeba ją zdjąć i dostarczyć czyli 4k warto mieć uszykowane, to już zależy od indywidualnych potrzeb czy ktoś chce 4k wkładać w takie auto.

Tak strasznie jak włożyć 4k w auto za 45k. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

27 Sie 2023, 13:32

szybki napisał(a):Jest montowana w wielu autach i nie zauważyłem trendu sprzedaży aut przez nią.
Edquar napisał(a):

Bo ona jest "wadliwa" wyłącznie w astrze j :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

27 Sie 2023, 13:38

Zabawne że 4k włozone w TSI to "zuoo" ale już w zwykła ciężką Astrę która nic nie oferuje poza silnikiem pod lpg to super opcja i prawie jak 30 zł
I niby M32 ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie jest poprawiona ale takie TSI to beznadzieja od 20 lat, mimo że obecnie 300 tys przejeżdzają dzisiaj :)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

27 Sie 2023, 13:54

Trevor napisał(a):Zabawne że 4k włozone w TSI to "zuoo" ale już w zwykła ciężką Astrę która nic nie oferuje poza silnikiem pod lpg to super opcja i prawie jak 30 zł
I niby M32 ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie jest poprawiona ale takie TSI to beznadzieja od 20 lat, mimo że obecnie 300 tys przejeżdzają dzisiaj :)

nie wiem co w tej skrzyni za 4000zł by trzebabyło wymieniać
Jakieś 2 lata wstecz naprawiałem skrzynię u znanego Pana w Ostrowcu Świętokrzyskim ..skrzynia w NIssanie Qashqaju wyła jak c-360 :lol:
okazało się że do wymiany tylko 2 łożyska na głównym wałku. Reszta 6szt igła wiec zostały
Koszt wtedy :
-robocizna Ostrowiec Skrzynie 500zł
-części 2x łożyska plus uszczelniacz 400zł, łożyska OEM
-demontaż i montaż skrzyni u nas w warsztacie 400zł
-olej do skrzyni , wyjazd 2x ostrowiec a niech będzie 250zł
-najtańszy wysprzęglik hydrauliczny 150zł :lol:
Razem 1700zł
Auto sprzedane i klient jeździ bez żadnych problemów (klient miejscowy)

Z TSI to jest tak że jak to naprawisz to zaraz się zacznie proces samodestrukcji od poczatku. :lol:
toyman40
Stały forumowicz

27 Sie 2023, 14:28

Widzę, że temat trochę zszedł na skrzynię ale to może dobrze bo dowiedziałem się, że nie taki diabeł straszny :)
A jakieś inne propozycje oprócz astry pod gaz? Może jednak dozbierać do astry k 1.4t, zawsze to młodszy rocznik.
jaroslaw08
Nowicjusz

27 Sie 2023, 15:12

Trevor napisał(a):Zabawne że 4k włozone w TSI to "zuoo" ale już w zwykła ciężką Astrę

Znowu farmazonisz zeesztą jak zawsze bo wadliwe TSI to nie wymiana skrzyni na regenerowaną tylko obrobienie całego silnika z rozrządem, tłokami,puerścieniami i koszt aktualnie nie wiem ale ostatni raz robiliśmy to za około 10k przed pandemią.
Potem dalej zostaje [...] i wieczny "czek engine" .

Trevor napisał(a):niby M32 ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie jest poprawiona ale takie TSI to beznadzieja od 20 lat, mimo że obecnie 300 tys przejeżdzają dzisiaj

Co to znaczy przejeżdżają ? Na mobile tak przejeżdżają że pierwsze 20ofert będzie z dopiską "neue motor" ewentualnie po poprawkach tak jak ostatnio kolegi TSI który polecałem bo poprawiony a potem serwisowałem. Zrobił od około 70k.km.do 240k.km.i wydał na czujniki pewnie że 3k, do tego wtryski, pompa w.ciśnienia, ciągłe drobne awarie typu ledy, wycieraczki itp.

toyman40 napisał(a):Może jednak dozbierać do astry k 1.4t, zawsze to młodszy rocznik.

Astra to taki średniak w kategorii psujak :D
szybki
Moderator - Tuning

27 Sie 2023, 15:15

jaroslaw08 napisał(a):Może jednak dozbierać do astry k 1.4t, zawsze to młodszy rocznik.

Ale tam już nie założysz lpg bo jest bezpośredni wtrysk

Z hb pod lpg masz alternatywnie do astry megane o którym już pisałem i giuliettę 1.4t, ewentualnie aurisa ale tam będzie 1.6/132. Dalej laguna 2.0T, mondeo 2.5t (+volvo v70), avensisa albo accorda. Z tym, że to już większe auta
franccc
Stały forumowicz

27 Sie 2023, 16:07

Trevor napisał(a):Także proponuje autorowi jeśli chce zakupić Astrę J znaleźć taką która albo ma malutki przebieg albo udokumentowaną naprawę tej skrzyni w ostatnim czasie, w przeciwnym wypadku to proszenie się o problemy.

jak kupi taki samochód to jeżeli pojeździ z 5-6 lat i trzaśnie 100 000km to i tak moze mieć skrzynię do naprawy bo zacznie wyć czy haczyć.
niestety nikt nie zagwarantuje że jeżeli ma się auto z małym przebiegiem to że nic się nie będzie psuło...mały przebieg jest fajny ale i tak wszystkie grube naprawy przed tobą :lol:
na szczęście skrzynię można w miarę oranolpetycznie i wizualnie przetestować przed zakupem
toyman40
Stały forumowicz