Auto reprezentacyjne ale ekonomiczne za około 150 000 netto

18 Paź 2022, 22:31

No i odkryłem jedna ważna cechę auta którego szukam -nie chce na nie czekać ponad pół roku.

Więc w dzisiejszych czasach jesteś skazany na gotowce stojące w salonie.

Podjadę w wolnej chwili do volvo bo na zdjęciach bardzo mi się podoba no i do audi muszę skoczyć zobaczyć czy też jest taki ciasny w drugim rzędzie jak 508 - no nie spodziewalem się że auto tej klasy może dawać odczucie takiej ciasnoty.

Parametr klucz - rozstaw osi. 508 jest chyba (teoretycznie) najbardziej ciasnym autem w segmencie D (z a4 będzie to samo) a V60 teoretycznie najbardziej przestronnym. W rozstawie osi masz 8 cm różnicy, 8 cm więcej miejsca na kabinę pasażerską, kosmiczna różnica, tym bardziej, że długość aut jest niemal identyczna (v60 1cm dłuższe)
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Paź 2022, 07:48

To nie jest tak, to że coś jest dłuższe czy szersze na kołach wcale nie jest oczywiste że jest bardziej przestronne w środku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Paź 2022, 08:56

Co do 1.5 HDI 130 KM, do codziennej jazdy wystarczy.
W wersji manualnej przy 140 km/h będziesz miał 2500 obrotów (długi szósty bieg) więc też spoko.

Idź i się przejedź, nie słuchaj znajomych bo mieli jedno auto i już je skreślają albo polecają.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Paź 2022, 12:28

Kao napisał(a):To nie jest tak, to że coś jest dłuższe czy szersze na kołach wcale nie jest oczywiste że jest bardziej przestronne w środku
Tu chyba bardziej chodzi o to że jak ma większy rozstaw osi mamy więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie i z tego co wiem to się akurat sprawdza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Paź 2022, 12:49

więcej miejsca na nogi to nie przestronność ogólna.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Paź 2022, 12:58

Tym bardziej w drugim rzędzie, gdzie autor kompletnie nie mówi czy ktoś wysoki z tyłu musi jechać. Tu raczej trzeba się skupić na komforcie kierowcy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

19 Paź 2022, 14:52

Rzeczywiście nie wspominałem o tym że w drugim rzędzie może jeździć osoba o wzroście powyżej 1,8 metra. Wynikało to z tego że nawet nie podejrzewałem że w aucie typu Passat/A4/508/V60 może być z tym problem.
Okazuje się że 508 - poza zdecydowanie jednymi z lepszych wyników pod względem ekonomii ma najciaśniejszy tył.
Byłem dziś w A4 i jest znośnie - w sensie akceptowalnie
Byłem też w volvo - ale nie mieli nawet S60 - więc nie wiem.
Podobała mi się za to jakość materiałów w tym co mieli -chyba XC60 - wiem to nie to auto.
Podjechałem też do skody obejrzeć superba - niestety 12 miesięcy czekania ale poziom wykończenia mocno plastikowy - jak w 508.
W tej chwili czekam - ma być za tydzień s60 w volvo - i jak obejrzę będę miał więcej wiedzy.
Obecnie najbardziej przypada mi do gustu volvo i A4.
Niestety więcej opinii będę mógł wyrazić jak wsiądę do S60.
Czy ktoś ma jeszcze może jakąś inna propozycję?
kapitan7
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: WV Sharanb
Silnik: 1.9 TDI
Typ: Van
Rok produkcji: 1999

19 Paź 2022, 15:03

kapitan7 napisał(a):Podobała mi się za to jakość materiałów w tym co mieli -chyba XC60 - wiem to nie to auto.
No tak ale podobnie będzie w S60 :wink:
kapitan7 napisał(a):Czy ktoś ma jeszcze może jakąś inna propozycję?
Możesz jeszcze zerknąć w stronę Mazdy 6 bo to w sumie ciekawa alternatywa dla rozpatrywanych tu samochodów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Paź 2022, 15:36

Odbiory raczej w okolicy maja, czerwca przy V60 i sierpień przy S60.
Bez jazdy testowej nie ma sensu mówić które lepsze. Moim zdaniem lepiej prowadzi się V60.
Z budżetem raczej fajerwerków nie będzie
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

19 Paź 2022, 15:51

W takim razie mam rozumieć że obietnice sprzedawcy że mają na produkcji auta które dostaną w lutym i może uda się coś "przesunąć" lub "podmienić" należy włożyć między bajki.....
W audi mają tylko benzyniaki do jazd próbnych - rozumiem że nie ma sensu sprawdzać benzyniaka jak się zamawia diesla....
kapitan7
Nowicjusz

19 Paź 2022, 17:55

W takim razie mam rozumieć że obietnice sprzedawcy że mają na produkcji auta które dostaną w lutym i może uda się coś "przesunąć" lub "podmienić" należy włożyć między bajki.....

Czyli jeżeli mają coś "w produkcji" to znaczy, że zamówili to sobie kilka miesięcy temu w wymyślonej przez siebie konfiguracji (czy tam wymyślonej przez jakiegoś klienta, który mógł zrezygnować itd, mniejsza o to) i jeżeli byś się na taki egzemplarz zdecydował to jest szansa, że jakieś zmiany w konfiguracji da się jeszcze wprowadzić
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Paź 2022, 21:16

Pisałem o zamówieniu auta pod Ciebie, auta z zarezerwowanymi slotami produkcyjnymi jest bardzo ciężko znaleźć. Oczywiście można modyfikować takie auta póki nie wejdą na taśmę produkcyjną. Przy S60 gdzie produkcja jest tylko w USA to już pewnie jest ostatni moment na zmiany konfiguracji.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

20 Paź 2022, 13:33

Toyota Camry :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

20 Paź 2022, 21:56

Tylko okres oczekiwania około roku na camry. Nie mam tyle czasu. Muszę poszukać czegoś innego.
Wpadł mi do głowy jeszcze jeden szalony pomysł -audi A6 avant 35 tdi -w podstawowej wersji wydaje się że całkiem reprezentacyjne auto tylko przekraczamy budzet bo około 170000 netto kosztuje....
Co sądzicie o tym pomyślę?
kapitan7
Nowicjusz

21 Paź 2022, 10:28

Nie przystało do A6 golas wersja. Później równie ciężko będzie się tego pozbyć.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam