Auto rodzinne 2+2 do 50 tys

08 Gru 2018, 15:35

Witam, w najbliższej przyszłości powiększa mi się rodzina, więc rozglądam się za nowym autem. Obecnie posiadam Skode Octavie 2 generacji silnik 1.6 benzyna + lpg. Potrzebuję pomocy w znalezieniu czegoś najbardziej optymalnego.
Ze względu na krótkie trasy do pracy( około 6 km w jedną stronę) obiektem poszukiwania będzie auto benzynowe z możliwości instalacji LPG. Rocznie pokonuje około 15-18tys km, w tym 3-4 razy rocznie trasy około 2.5 tys km autostradami. Tak jak w tytule +-50 tys zł
Auto najchętniej duże kombi, tak żeby pomieścić 2 dorosłych i 2 małych dzieci( 2 latka i noworodek), dość ważny spory bagażnik.
Samochod nie musi być demonem prędkości ale powinno radzić sobie na niemieckich autostradach.
Zakup może być na terenie kraju, jak i również strona niemiecka.
Obecnie rozglądam się za :
Volvo V70 3 generacji z silnikiem 2.0T bądź 2.5T
Renault Laguna 3 silnik 2.0T 170KM ( możliwość dostania 203 konnej wersji raczej znikoma)
Opcjonalnie Ford Smax, tutaj pytanie jaki silnik nadaje się pod instalacje lpg. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chętnie rozwaze wszystkie inne propozycje. Pozdrawiam
EZEHIEL
Nowicjusz

10 Gru 2018, 19:56

Ponawiam...
EZEHIEL
Nowicjusz

10 Gru 2018, 20:22

Volvo spoko
Laguna spoko (to nie tyle "wersja" 204ps tylko model z manualem)
W s-max'ie masz 2.0/145, który szału nie robi w takiej ciężkiej budzie i ew. 2.5T od volvo ale tylko przed liftem.

Ciekawą opcją może być C5 - ale tutaj pod lpg 2.0/140 więc demonem prędkości nie jest (ew. 3.0 ale w pl bardzo ciężko o to). Do tego mondeo mk4 2.0/145 i 2.5T. Zerknąć możesz w stronę insigni, silniki 1.6T/2.0T - w tym przypadku musisz wsiąść i się przekonać bo właściwości jezdne i wykonanie wnętrza jak na auto tej klasy jest imo "takie sobie".
Zostaje też accord, mechanicznie spoko ale wygląd, kwestia gustu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Gru 2018, 09:31

Dzięki za radę Invi.
Jeśli chodzi o C5 to auto wygodne i fajnie się prowadzi ale dość kosztowne zawieszenie jeśli już się posypie. Auto zamierzam chwilę potrzymac więc... Honda tak jak mowisz kwestia gustu. Co do Mondeo to muszę się rozejrzeć bo nie można mu wiele zarzucić. Nie ma problemu z gazowaniem silnika 2.5T? Insignia miałem okazję jechać jakiś czas temu. Nie wiem czemu odnoszę wrażenie że ma mało miejsca w środku. Przy volvo lepiej szukać 2.0T czy 2.5T?
EZEHIEL
Nowicjusz

11 Gru 2018, 15:01

Mondeo 2.5T i volvo 2.5T to ten sam silnik. Idealny pod LPG. Polecam Mondeo jako auto rodzinne. Volvo myślę, że będzie droższe w ekploatacji. Co do Insignii to faktycznie w środku nie zbyt duża i zależy o którym silniku mówimy ale polecam 2.0 163KM. Z w/w Mondeo będzie w środku największe.
solokielce
Obserwowany

11 Gru 2018, 17:04

EZEHIEL napisał(a):Jeśli chodzi o C5 to auto wygodne i fajnie się prowadzi ale dość kosztowne zawieszenie jeśli już się posypie

Akurat w C5 "najnowszej" generacji, w odróżnieniu od poprzedników był wybór, są wersje ze zwykłym zawiasem (raczej większość na rynku) i z hydro. Swoją drogą serwis zawieszenia hydro nie jest jakoś spektakularnie droższy niż standardowego na dobrych częściach - a wygoda o wiele większa.
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota GT86
    Długo oczekiwany sportowy samochód Toyoty znalazł się w salonach sprzedaży w 2012 roku, wraz z bliźniaczym modelem Subaru BRZ. Oba samochody współpracujących ze sobą japońskich producentów zajęły drugie ...

11 Gru 2018, 19:36

Wydaje mi się że C5 to nie to czego szukam, jakoś nie moja bajka. Chyba już bliżej byłoby mi do Mondeo. A co myślicie o Hyundai i40 2.0 177 KM. Widziałem kilka zagazowanych chodz opinie są podzielone czy to dobre rozwiązanie w tym silniku. Auto prezentuje się dość ciekawie, a przy tym można dostać dość młody rocznik.
EZEHIEL
Nowicjusz

11 Gru 2018, 20:25

No właśnie zagazowanych może być w kraju klika. To jednak bezpośredni wtrysk więc instalacja jest droga i bardziej skomplikowana niż "zwykła" (coś kiedyś słyszałem o dedykowanym prins'ie za 8k)
BTW auto jest dość ciężkie a silnik wolnossący ma charakterystykę taką jaką ma, żeby pojechał trzeba przycisnąć a wtedy spalanie nie będzie małe. 213nm przy 4700rpm szału osiągami nie zrobi + 9,5 do setki
Invi
Forumowicz VIP

11 Gru 2018, 20:56

Czyli przy takiej cenie instalacji trzeba robić sporo kilometrów żeby szybko się zwróciła albo trzymać auto długi czas. Czyli gra nie warta świeczki. Wiesz może ile wynosi orientacyjny koszt założenia lpg do volvo lub mondeo. Mam na myśli silniki 2.5T
Można też próbować zapakować rodzinkę w Lagune chodź jest troszkę mniejsza od w/w
EZEHIEL
Nowicjusz

11 Gru 2018, 21:01

Powiedzmy, że jeśli będziesz chciał to zrobić u dobrego gazownika na nie najgorszych częściach to licz 3,5k
Invi
Forumowicz VIP

11 Gru 2018, 21:20

Przy wcześniejszych 8 tys nawet 4 brzmi rozsądnie :D mam jeszcze pytanie odnośnie automatu przy volvo, jak on się spisuje? Są jakieś problemy? Czy lepiej szukać wersji z manualem?
EZEHIEL
Nowicjusz

11 Gru 2018, 21:29

Miałem kiedyś S60 2.5T AT i jeśli w V70 III siedzi ta sama skrzynia (musisz doczytać bo nie wiem) to bezpieczniejszym wyborem jest manual. Po prostu skrzynie nie wytrzymywały dużych nm silników z turbo i powyżej tych 200kkm po prostu zaczynają szarpać - wiadomo, że wszystko zależy od serwisowania itd. Ale jak napisałem wcześniej, sprawdź jakie tam skrzynie siedzą
Invi
Forumowicz VIP

11 Gru 2018, 22:27

Kumpel ma te volvo z tym silnkiem i ja bym polecał Ci ten samochód. Ma już go trochę i jak narazie bez zadnych większych awarii. A sam silnik daje sporo frajdy z jazdy :)

Mi tylko wygląd średnio się podoba.
anderko
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E90
Silnik: N52
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

11 Gru 2018, 23:04

Invi
Z jakiego roku miałeś S60?? Bo obawiam się że ta sama skrzynia tam siedziała. Ciężko znalesc coś na szybko i chyba muszę bardziej poszperac
Anderko
Kumpel ma w manualu czy automat? Jakbym miał patrzeć na wygląd to xc60 :D
EZEHIEL
Nowicjusz

12 Gru 2018, 09:05

4,5 tys do mondeo na landi renzo w kielcach. 8 tys to z bezpośrednim wtryskiem gazu. może też warto się nad tym zastanowić...
solokielce
Obserwowany