Auto rodzinne 2+2 do 60k pln

29 Lis 2017, 14:24

Rok temu kupiłem krajowego Mondeo MKIV 2.0 Ecoboost z 2013
Auto jest super, mocne, świetnie wyposażone (grzane fotele przód, tył, szyberdach, nawigacja dotykowa, BT, elektrycznie sterowane fotele itp) i bezpiecznie się w nim czuję jadąc z rodziną.

Okazało się jednak, że w znacznej większości użytkuje go żona wykorzystując sporo do pracy np w ubiegłym mcu 2tys km po mieście. Prz spalaniu na krótkich odcinkach ok 10-12l wychodzi prawie 1k pln na wachę co mi się nie uśmiecha.

Stąd pomysł na zmianę, tylko nie mam pojęcia na co.

W grę nie bardzo wchodzą kompakty, ze względu na ilość miejsca na tylnej kanapie i mikrym bagażniku (żona często wozi jakieś próbniki materiałów etc)

Nie mam też pomysłu na zasilanie, ale najbardziej rozsądnym przy przebiegu roczym ok 20-25 tys (w tym 2 wyjazdy wakacyjne z dźećmi) wydaje się LPG

Chciałbym też mieć pewien poziom komfortu/bezpieczeństwa jak np ksenony

Nie jestem przywiązany do bardzo młodych aut i rozważam np coś z okolic 2010.
Button
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

30 Lis 2017, 20:54

Popatrz na astrę j 1.4T/1.6T. Niby kompakt ale ilość miejsca z tyłu powinna być wystarczająca. Silniki udane a lpg przyjmą bez problemu. To samo zresztą z megane III.

Z segmentu d masz ciekawą opcję w postaci laguny 2.0T. Do tego c5 III 2.0 i accord viii.
Jeśli w grę wchodzi silnik 1.6/102km to masz octavię II, auto proste, bezawaryjne, z dużym bagażnikiem.

Zerknij na s-max'a. Zbudowany na mondeo 4, przestronny, nieźle wyposażony. Silnik 2.0/145, pod gaz może nie idealny ale przy uczciwym serwisie nie będzie problemów
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Volvo XC40 - najmniejszy SUV w ofercie Volvo
    Nowe XC40 to najnowszy i najmniejszy model SUVa oferowany przez szwedzki koncern samochodowy, a przy tym także najtańszy. Dla wielu jest to także jeden z najfajniejszych samochodów, jakie Volvo mogło wyprodukować. ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...