Auto rodzinne do 35 tys. zł maksymalnie od 2010 roku.

13 Gru 2015, 18:16

Witam,
poszukuję auta rodzinnego najlepiej kombi. Do wydania mam 35 tys. złotych. Maksymalnie rok produkcji 2010. Samochodem będę dojeżdżał do pracy 25 km w jedną stronę, no i podróże po Polsce. Rocznie będę robił ok 25000 km.
Chciałbym, aby silnik miał moc, ale też był ekonomiczny. Jestem elastyczny jeżeli chodzi o rodzaj paliwa.
Przeglądając oferty widzę, że w grę wchodzą takie samochody:
Renault Laguna
Ford Mondeo
Peugoet 508
Citroen C5
Skoda Octavia
Mitsubishi Lancer
Jestem otwarty na jeszcze inne auta
Wpływ na wybór samochodu będzie miał stan techniczny, wyposażenie, bezawaryjność i wyposażenie.
Prosiłbym o pomoc przy wyborze samochodu i podpowiedzi na co zwracać uwagę przy zakupie i czego unikać, na jakich silnikach się skupić?
Przy jakich przebiegach wymienione auta są awaryjne itp.
Tutaj oferta która przykuła moją uwagę [link do oferty na Allegro wygasł]
Czekam na podpowiedzi.
Pozdrawiam
patrickloko
Nowicjusz

Auto: Audi A4

13 Gru 2015, 18:50

Jakiś racjonalny argument czemu akurat rocznik od 2010?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Gru 2015, 19:16

Chodzi przede wszystkim o jak najmniej wyeksploatowany samochód.
patrickloko
Nowicjusz

13 Gru 2015, 21:29

patrickloko napisał(a):Chodzi przede wszystkim o jak najmniej wyeksploatowany samochód.

patrickloko napisał(a):Wpływ na wybór samochodu będzie miał stan techniczny

Sam napisałeś że najważniejszy jest stan, więc wywal głupie kryterium rocznika. Mondeo z 2010 za 35 jeszcze z 2.2 w titanium to na bank złom. O 508 w tej kasie zapomnij. Laguna, c5 i mondeo spokojnie osiągalne tylko pewnie koło 2008 roku. Lancer zdecydowanie mniejszy, więc ciężko porównać. Octavia beznadziejne benzyny, diesle CR poprawione ale nadal nie idealne.
Ogólnie przy twoich przebiegach to ciężko ocenić czy benzyna czy diesel bo tak na granicy. Ja bym poszedł w lpg ale myślę że diesel przeżyje. Silniki HDI/TDCI są bardzo dobre i nalatają 400/500 tysięcy myślę bez problemu
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

14 Gru 2015, 18:23

W takim razie zejdź z rocznika i kupisz zadbane auto, bo Mondeo za 35 tysięcy z 2010 to będzie zajeżdżony złom. Skup się na:

Ford Mondeo Mk4 2.0 TDCI
Renault Laguna 2.0 dCi
Citroen C5 2.0 HDI
Alfa Romeo 159 1.9 lub 2.4 JTD
Honda Accord VII 2.2 CDTI
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Gru 2015, 22:08

Tego z Ostrowa odpusc, Przynajmniej 100kkm cofniety ;)
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kopiowanie samochodów
    Policyjne źródła donoszą,że w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość kradzionych samochodów.A właściwie nie kradzionych,ale kopiowanych.Polega to na tym,że kradzione sa dokumenty samochodu i na ich podstawie jest ...

15 Gru 2015, 23:36

dzięki za podpowiedzi.
Przeglądając oferty bardzo dużo jest tych modeli w roczniku 2010 i w cenie, o której pisałem. Na dodatek znalazłem Outlandera II 2008 też za 35 tys. zł plus opłaty. Tj. realne?
Tzn, że nie znajdę dobrego egzemplarza w tym roczniku za tą kasę? czy wszystkie to ścierwa?
Bardziej się skupić na sprowadzonych czy na krajowych?
Jeszcze kilka pytań: co to jest ta Faktura VAT marża?
czy osoba indywidualna może z tego korzystać?
a co sądzicie o tym samochodzie? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czy przełom roku będzie miał wpływ na cenę samochodu?
patrickloko
Nowicjusz

12 Cze 2017, 20:41

Kupiłem Skodę Octavię II 1.6 tdi 2011FL. Z samochodu byłem zadowolony, typowy rodzinne auto, ale niestety je rozbiłem.
Podbiję temat poszukuję ponownie samochodu, który spełnia podobne wymagania.
Kwota delikatnie wzrosła tj. do 40.000 zł.
Podobają mi się Skody, wrzucałem już link w innym temacie.
Fajne również są Citroeny C5. Co możecie o nich powiedzieć? Na co zwrócić głównie uwagę ? Diesel czy benzyna w Citroenie? Jak wygląda sprawa zawieszenia hydro-pneumatycznego?
patrickloko
Nowicjusz

12 Cze 2017, 22:09

Może lepiej załóż nowy temat, bo nie wiadomo czy od 2015 Twoje preferencje się czasami nie zmieniły.
A diesel czy benzyna to zależy od tras jakie pokonujesz.
tomekdk

12 Cze 2017, 23:29

Pisz tutaj, najwyżej dopisz swoje preferencje w kolejnym poście.
Temat ze Skodą zamykam, pytaj o wszystko tutaj i nie zakładaj już nowych tematów.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2017, 21:01

Dobra od początku.
-Kwota do 40 tys zł.
-Kombi/duży przestronny bagażnik/ rodzinne auto
-Dziennie robię ok 50 km, 25 km w jedną stronę. Samochód będzie służył do dojazdu do pracy. Raz na dwa tygodnie dalszy wyjazd od 100 km do 300 km.
-Szukam dobrze wyposażonego( navi, klima,) i mało wyeksploatowanego auta.
-Od rocznika 2011 w wzwyż. Najlepiej zPolskiego salonu gdzie można zweryfikować przebieg.
-Jeżeli chodzi o silnik to nie wiem czy benzyna czy diesel. Czytałem tematy odnośnie nowego diesla. Dobrze żeby się w miarę zbierał w trasie.
Preferowane auta to:
1.Citroen C5 (panoramiczny dach, dobre wyposażenie, dobre silniki HDI, mam wątpliwości odnośnie zawieszenia jakie są koszty napraw? czy się psuje?)
2.Toyota Avensis( niezawodne silniki, dobry komfort jazdy, słabe wyposazenie w tej cenie, drogie części zamienne)
3.Skoda Octavia ( miałem 1, 6 tdi, nie narzekałem kupiony w salonie po leasingu, w tej cenie można znaleźć z dobrym wyposażeniem, tania w eksploatacji, sztywne zwieszenie, trochę głośna w środku)
4.Superb
5.Peugeot 508- nic o nim nie wiem
6.Hyundai i40- fajny wygląd agresywny, duży przestronny, nic nie wiem o silnikach
7.Ford Mondeo- duży przestronny, dobre motory, ale materiały w środku słabej jakości nawet w wersji titanium
Proszę o polecenie któregoś z aut i podzieleniem się doświadczeniem z jazdy tysamochodami.
patrickloko
Nowicjusz