REKLAMA
Witam,
chciałbym prosić o jakąś poradę, planuje niedługo kupić sobie nowe auto. Najważniejsze rzeczy jakie mógłbym wymagać od auta, to prawdopodobnie to co wszyscy:
- niezawodność (tania eksploatacja, przy regularnych przeglądach i naprawach)
- niskie spalanie
- klimatyzacja
- w miarę mocny silnik (lubię szybkie auta), tzn szybszy niż obecna jednostka 101 konna (około 11 sekund do 100 się rozpędza)
Co powiem o wykorzystywaniu przyszłej zabawki? Dojazdy do pracy 32 km dziennie, i ogólne dojazdy do miejsc typu sklep itd. Dajmy na to, że łączny wynik roczny będzie w granicach 10 tys. Chyba, że auto paliło by na tyle mało, że dojazd na trasie Katowice - Kraków wyszedłby mnie taniej niż 15 zł w jedną stronę. W tej chwili średnie spalanie wynosi u mnie 7,2-7,8l w zależności od sposobu jazdy, generalnie byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby te nowe oczko w głowie osiągało wynik podobny lub lepszy (mniejsze spalanie).
Co do aut, jakie mi się podobają, może niekoniecznie za tę cenę, ale żebyście potrafili mi powiedzieć, czy jest coś dobrego o podobnym designie:
- audi a6 c7 / a4 b7
- Mazda 3/6 III (mój osobisty idol)
- Ford Mondeo IV i V
- Honda Accord VIII
- Skoda Superb
- Toyota Auris
- Toyota Yaris (ale dopiero od III)
Co do wielkości samego samochodu czy klasy nie jest to najważniejsze, dobrze czuję się w astrze czy corsie C, więc myślę, że nawet nowsza od mojej gwiazdki prawie pełnoletniej klasa "A" będzie podobnie wygodna . Bywa, że jeżdżę w 2 osoby (parę razy w miesiącu maksymalnie), czasem 4, ale to parę razy do roku.