Auto rodzinne do 50 tys.

26 Maj 2021, 10:01

Witam. Szukam autka rodzinnego do 50 tys. w benzynie z opcją montażu lpg. Rozważam SUVA, kombi i minivana. Liczy się bezawaryjność i duży pakowny bagażnik (musi się mieścić koło zapasowe z racji lpg oraz wózek dla dziecka z innymi rzeczami). Rocznik nie starszy niż 2010, przebieg do 170 000. Obecnie jeżdżę Civiciem VIII 1.8 lpg. Gdyby był automat to byłoby super, ale nie jest to wymóg konieczny. Rozważam SUV: Honda CRV 2.0, Minivan: Zafira 1.4 Turbo (trochę obawiam się stosunku mocy do wagi auta), Kombi: Toyota Auris 1.6. Proszę o opinie co do moich wyborów i inne sugestie.
Panicz
Nowicjusz

26 Maj 2021, 10:08

Zafira na pewno nie pojedzie gorzej niż ten auris.

Pomyślałbym o i40
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Maj 2021, 10:43

Panicz napisał(a):w benzynie z opcją montażu lpg. Rozważam SUVA, kombi i minivana. Liczy się bezawaryjność i duży pakowny bagażnik
SUVa odpuść sobie na wstępie bo tam bagażniki nie są za duże. Ja bym został przy kombi lub minivanie.

Panicz napisał(a):Minivan: Zafira 1.4 Turbo (trochę obawiam się stosunku mocy do wagi auta)
Fajne pakowne auto. Mocy nie masz co się obawiać jest tu 140KM jak dobrze pamiętam i zafira z tym silnikiem spokojnie daje radę. Pod względem pakowności chyba najlepsze auto. Co do skrzyni to tu chyba lepiej wybrać połączenie z automatem. Manualne skrzynie M32 były problematyczne.

Panicz napisał(a):Kombi: Toyota Auris 1.6.
Bardzo fajne auto z jednym z większych bagażników w kombi w swojej klasie o pojemności 600 litrów. Silnik jest w miarę oszczędny no i raczej nie zdarzają mu się awarie, a do tego wystarczający do sprawnego poruszania się tym samochodem. Miejsce na koło zapasowe jest spore więc spokojnie można założyć LPG. Co do automatu to tu tylko masz dostępne CVT o które trzeba dbać i też trzeba przyzwyczaić się to tej skrzyni bo ona wymusza na silniku spore obroty podczas przyspieszania. Jednak w trasie potrafi być oszczędna.

Invi napisał(a):Pomyślałbym o i40
Fajne samochody ale silnik 2.0 dosyć sporo pali i jest mocno ospały w tym samochodzie. Ogólnie jest to oczywiście bardzo ciekawa propozycja jak ktoś by chciał jeździć na gazie tyle że silnik to GDI na bezpośrednim wtrysku i instalacja będzie droższa. Ten z linku po jakiś przejściach więc i cena niższa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Maj 2021, 14:06

Powiem szczerze, że poczytałem trochę o Zafirze i przyznam, że to auto mi pasuje. Czy wszystkie skrzynie manualne, są problematyczne ? Warto kupić zafire z fabrycznym lpg ?

Co myślicie o tym egzemplarzu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Lub:

Panicz
Nowicjusz

26 Maj 2021, 15:14

SUVy poza nie wiem Audi Q7 są niepraktycznie odnośnie ładowności. Opel wypada niewiele lepiej ale chyba spoko opcja.
Rozważałeś S-Maxa lub Galaxy? Super komfort i największe wnętrze. Silnik nadaje się do LPG.

Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

27 Maj 2021, 09:08

Smax jest fajny, podobno dobrze się prowadzi. Co byście woleli smax czy zafira ? Smax 2.0 145 KM ma regulacje luzów zaworowych na hydraulice? W zasadzie smax nie ma turbo, więc koszta z tym związane odpadają. Jeszcze pytanie o skrzynie manualna w Zafirze, wszystkie roczniki mają z nimi problem ?
Panicz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...

27 Maj 2021, 09:26

Panicz napisał(a):Smax 2.0 145 KM

Przerabiałem trochę temat tego silnika w Mondeo. Podobno ma skłonność do żłopania oleju (jeden mniej, drugi więcej). Oprócz tego osiągi kiepskie i wysokie spalanie w stosunku do tych kiepskich osiągów i to jest według mnie największa wada. Nie wiem jak ten w S Max ale ten z Mondeo miał ręczną regulację luzów zaworowych.
Oprócz tego mimo, że jest to wolnossąca benzyna, to posiada dwumasę - Nie wiem czy we wszystkich odmianach.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Maj 2021, 22:41

Mocne szukanie problemów. To jest najbardziej poszukiwana jednostka w Fordzie... Chcesz się ścigać minivanem? Spalanie nie jest wcale wysokie. Straszenie dwumasą ok iksde

Możesz kupić S-Maxa pierwszej generacji z 2.5 silnikiem ale przed liftem. Niestety nie ma tego dużo a pozniej padło ofiarą europejskich standardów emisji spalin.

Zafira jest o tyle mniejszym autem. Po prostu porównaj.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

04 Cze 2021, 19:58

Koledzy co sądzicie o tym egzemplarzu poniżej ? Warto jechać obejrzeć ? Wiecie jak sprawdzić przebieg auta z Niemiec, jest dziwnie niski ?

Panicz
Nowicjusz