koczas napisał(a):Biedne można różnie pojmować. Nie mówie, że wszyscy tam chodzą na boso bo nie mają kasy ale tak jak jest na południu Włoch, to nawet lepiej w Polsce jest chyba a co do Francji to nie ogladasy wiadomosci? Strajki, palenie samochodów, rolnicy w Paryżu blokujący ulice?? To chyba Francja jednak tak przez ciebie wychwalana. Poza tym nic dziwnego, że kupują tam swoje wozy, ja tam byłem, mam rodzine we Francji i wiem, że nie jest wcale tak różowo, a na pewno gorzej niż Niemczech czy Anglii. A określanie Włochów bogatymi to też spore nadużycie, tak tam dobrze, że chcą obalić rząd Berlusconiego a tam rządy zmieniają się bardzo często. Częsta zmiana rządów to chyba nie jest cecha stabilnego bogatego kraju według mnie.
Kolego jak nie masz pojęcia o polityce, społeczności, obyczajach to się nie wypowiadaj! Stopa zycia we Francji jest na bardzo wysokim poziomie.
Palenie, strajki itp są głównie przez imigrantów i leniwą, niezadowoloną młodzież. Zarobki na wysokim poziomie, swawolne i leniwe życie i wiele innych rzeczy można tu wymieniać. Nie jest różowo dla imigrantów, bo są poprostu przeznaczeni do najcięższych prac
Co do Włoch to na południu jest gorzej niż na północy, ale wszędzie tak jest, że w danym kraju jest jakiś uboższy region. Zobacz np. na wschodnie Niemcy - czy to znaczy, że Niemcy są biednym krajem?
Co do Szwajcarii to nie ma co porównywać kraju gdzie znajduje się 3/4 światowego złota, pieniędzy itd. Tyle Porsche, Ferrari, Bugatti, Maserati itp nie widziałem w żadnym innym kraju