Auto rodzinne do 80 000zl?

06 Kwi 2009, 05:48

Zastanawiam sie nad kupnem nowego auta rodzinnego. Kombi lub jakies SUV. Chcialbym zeby auto bylo duze i ponizej 80 000zl. Jakie sa dobre auta? Francuskie odpadaja.
bmwlover
Nowicjusz

06 Kwi 2009, 08:00

bmwlover napisał(a):Zastanawiam sie nad kupnem nowego auta rodzinnego. Kombi lub jakies SUV. Chcialbym zeby auto bylo duze i ponizej 80 000zl. Jakie sa dobre auta? Francuskie odpadaja.

Jeździłeś kiedyś Francuskim? Obecnie są na dużo lepszym poziomie niż niemiecki szajs. Zresztą można zobaczyć co ostatnio mało się psuje i co kupują ludzie na zachodzie (nie w Polsce, bo my to jesteśmy dalej ciemna masa). Do tego za 80tys. zł ciężko kupić fajnego, nowego SUVa.
Jak nowe to Kia Ceed w kombiku i dieslu.
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Kwi 2009, 15:41

jakbys dobrze poszukał to wyrwalbys X3.a co bys powiedział na nowa vectre kombi?przyjemny samochodzik.i duzo tanszy niz 80 tys.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

06 Kwi 2009, 16:51

Chevrolet Lacetti
Silnik - 2.0 SOHC 16V 121km
Wersja - Platinum
Cena - 70 510 zł

Fiat Croma
Silnik - 1.9 120km
Wersja - Buisness
Cena - 79 900 zł

Ford Focus
Silnik - 1.6 Duratec 115km
Wersja - Ghia
Cena -72 550 zł

Hyundai i30 CW
Silnik - 2.0 CVVT 143km
Wersja - Premium
Cena - 79 700 zł

Opel Astra III
Silnik - 1.8 16V 140km
Wersja - Cosmo
Cena - 78 860 zł

Peugeot 407 SW
Silnik - 1.8 125km
Wersja - Presence
Cena - 78 100 zł

Renault Megane
Silnik - 1.9 DCi 130km
Wersja - Grandtour
Cena - 76 300 zł

VW Passat Variant
Silnik - 1.4 TSI 122km
Wersja - Trendline
Cena - 79 790 zł

Vovo V50
Silnik - 1.6 100km
Wersja - Kinetic
Cena - 79 100 zł
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

06 Kwi 2009, 17:08

tradelux napisał(a):
bmwlover napisał(a):Zastanawiam sie nad kupnem nowego auta rodzinnego. Kombi lub jakies SUV. Chcialbym zeby auto bylo duze i ponizej 80 000zl. Jakie sa dobre auta? Francuskie odpadaja.

Jeździłeś kiedyś Francuskim? Obecnie są na dużo lepszym poziomie niż niemiecki szajs. Zresztą można zobaczyć co ostatnio mało się psuje i co kupują ludzie na zachodzie (nie w Polsce, bo my to jesteśmy dalej ciemna masa). Do tego za 80tys. zł ciężko kupić fajnego, nowego SUVa.
Jak nowe to Kia Ceed w kombiku i dieslu.

Sorry ale jak się powołujesz na zachód to w Niemczech same audi/VW/mercedes:) Ja bym chciał zobaczyć jak te wychwalane wozy z Francji będą jeździć po ok.6 latach bo coś te c5 i laguny z 2003 roku nie są za dobre a jakoś audice i vw trzymają się nieźle. Ogólnie najlepsze są samochody japońskie, których osobiście nie lubię a potem niemieckie i za nimi dopiero francuskie. Powiesz, że passaty i golfy się psują ale zwróć uwagę ile jest niemieckich wozów i jakoś jeżdzą a ile francuskich i jakoś słabe są o nich opinie. Niby są takie komfortowe a władze państowe jeżdzą tylko audi mercedesami i bmw. I nie używaj słowa szajs wobec jakichkolwiek samochodów bo to znaczy nie o twojej wiedzy a pogardzie dla tych samochodów niczym nie uzasadnilonej. Ja uważam niemieckie auta za lepsze niż francuskie ale nie nazwę żadnego citroena itp. złomem bo możliwe że te samochody przejadą bezawaryjnie pół miliona kilometrów ale prawda jest taka, że jest to o wiele mniej prawdopodobne niż w przypadku niemieckich.
Co do kolegi z tematu polecam passata albo octavię kombi w zależności jak duży ma być wóz.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

06 Kwi 2009, 18:01

no faktycznie nazwanie niemieckich samochodów szajsem jest nie na miejscu.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

07 Kwi 2009, 07:28

Poczytaj np. o Peugeocie 406. Auto bardzo popularne na taxi, gdzie bezawaryjnie robią nią po 500-600tys km bez dokładania pieniędzy (silnik 2.0HDI). Ostatnio spotkałem faceta, który miał nową E klasę i tęsknił bardzo za swoim C5. Mówił, że Citroen pomimo mniejszej klasy był dużo wygodniejszy, szczególnie z aktywnym zawieszeniem.
Co do Renault to Laguna jest bardzo awaryjnym samochodem (jak i zresztą większość Renault). Ale tak samo jest np. z Oplem (niby już ponad 100lat niemieckiej technologii).
Obecnie nowe VW, Audi stoją na bardzo kiepskim poziomie jeśli chodzi o awaryjność (nie mówię tu o 10-15letnich autach gdzie było zero elektroniki :roll: ). Honor ratuje jeszcze BMW. Padające koło dwumasowe, sprzęgło, układ hamulcowy, ABS, wtryski w nowych samochodach TDI od VW czy Audi to niestety standard.
Zobacz na drogi coraz więcej jeździ Peugeotów, Citroenów i japońskich samochodów, bo ludzie mają już dość przereklamowanych nowych niemieckich samochodów.
Jak ktoś lubi jeździć B5 czy Golfem III to ok. Niektórzy chcą czegoś nowszego...
Na Francuzy narzekają bo mało jest obeznanych mechaników w tym temacie jak w niemieckich samochodach. Tak samo na rynku wtórnym zobacz na części czego jest najwięcej na sprzedaż i co najwięcej ludzi kupuje ;)
Pojeździj z 2 lata niemieckim samochodem, 2 lata francuskim, 2 japońskim i później porównuj różne produkcje.
Do tego obecne 6-7letnie francuskie samochody są jeszcze z poprzedniego wieku (jeśli chodzi o konstrukcję) np. Peugeot 206. Elektronika stała wtedy na słabszym poziomie niż obecnie stąd te usterki, które występowały w tych modelach. Obecnie samochody zostały dopracowane. Jeśli chodzi o silniki diesla to nie ma lepszych niż francuskie, włoskie i japońskie. Zresztą nawet Mazda do 3 wybrała napęd 1.6HDI z grupy PSA (Citroen, Peugeot) dziwne dlaczego nie np. VW?
Coś musi to znaczyć...

P.S. Mówiąc zachód nie ograniczam się umysłowo tylko do Niemiec, a zobacz na Włochy, Francję, Hiszpanię, Portugalię i inne kraje.
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Kwi 2009, 15:49

Włochy,Francja,Portugalia, Hiszpania to są biedniejsze kraje z byłej "piętnastki" więc nic dziwnego, że kupują peugoty itp które są tańsze. Mogę patrzeć czym jeżdzą w Szwecji, Szwajcarii czy Austrii a nie w wymienionych przez ciebie krajach, które do bogatych nie należą. W Polsce jest coraz więcej francuskich samochodów bo są tanie. Co do elektryki no to nie powiedziałbym, że w audi i mercedesach jest gorsza niż renault i citroenach bo miałem styczność i z niemieckimi i z francuskimi i raczej niemieckie audi a6 z 2007 roku nie gasło mi jak citroen c5 podczas deszczu bo komputer wariował! A mercedesem C-klasa z 2006 bodajże mam doczynienia można powiedzieć na co dzień i wszystko jest ok a o padających elektrykach w francuzach i to tych nowych możesz poczytać sobie w auto-świecie i innych pismach. Wolny wybór możesz kupować sobie francuskie samochody ale na pewno sprawią więcej problemów niż niemieckie.
P.S. Powiesz, że ślepo patrze w niemieckie wozy ale tak nie jest. Wiem, że samochody japońskie są lepsze ale mi one po prostu nie odpowiadają wyglądem i charakterem.
koczas
Aktywny

07 Kwi 2009, 17:11

Peugeoty robią we Francji jako taxówki, ponieważ Peugeot to samochód FRANCUSKI..
Dziwne, jeżeli te peugeoty są takie dobre, to dlaczego jako taksówki jeżdżą tylko w swojej ojczyźnie.
Dlaczego peugeotami lub np. citroenami nie jeżdżą taksówkarze z Niemiec??
Dlaczego większość taksówek w Polsce to VW, Mercedesy, czyli niemieckie samochody??? To o czymś świadczy...
Świadczy o tym, że Francuzi jeżdżą francuskimi samochodami dlatego, że są tanie, w miarekomfortowe, i najważniejsze POCHODZĄ Z ICH KRAJU...
Z tych samych powodów polacy kiedyś jeździli polskimi Fiatami...
Ale teraz, gdy polska nie ma swoich samochodów, korzystają z samochodów innych krajów. najczęściej niemieckich i japońskich... A nie francuskich.

Raport sprzedaży nowych aut w polsce
1. Toyota 26959
2. Skoda 23250
3. Opel 20724
4. Fiat 19135
5. Volkswagen 17534
6. Ford 17243
7. Renault 14029
8. Peugeot 12646
9. Honda 10614
10. Citroen 10432

A więc z prostych obliczeń wynika, że sprzedaż samochodów wynosi (zaliczam skode do samochodów niemieckich poniueważ w 99% bazuje na podzespołach VAG)
niemieckie - 61 508 (nie licząc Forda)
japońskie - 37 573
francuskie - 37 107
włoskie - 19 135
Z tego wynika, ze Niemieckie samochody są prawie 2 razy częściej sprzedawane, niż Francuskie...

Ale to był tylko ranking sprzedaży, spójrzymy na ranking niezawodności wg. ADAC

MAŁE .
1. Audi A2
2. MINI
3. Renault Modus
4. VW Lupo
5. VW Polo
Jak widać w pierwszej 5 znajdują się 4 samochody niemieckie i 1 francuski

NIŻSZA ŚREDNIA .
1. BMW 1
2. Mazda 3
3. Audi A3
4. VW Golf/Bora
5. VW New Beetle
4 niemieckie 1 japoński

ŚREDNIA .
1. Audi A4
2. Mercedes Klasy C
3. BMW 3
4. VW Passat
5. Mazda 6
4 niemieckie 1 japoński

PREMIUM .
1. Audi A6
2. Mercedes Klasy E
3. BMW 5
4. Opel Signum
5. Volvo S60/S70/S80/V70
4 niemieckie 1 szwedzki

SPORTOWE/KABRIOLETY .
1. Mercedes CLK
2. BMW 3 cabrio
3. Mercedes SLK
4. Peugeot 206 CC
3 niemieckie 1 francuski

TERENOWE .
1. BMW X3
2. Mercedes ML
3. Toyota RAV4
4. BMW X5
5. VW Touareg
4 niemiecki 1 japoński

MINI VANY .
1. Mazda Premacy
2. Mitsubishi Space Star
3. VW Touran
4. VW Caddy
2 niemieckie 2 japońskie

VANY .
1. VW Sharan
2. VW T4/T5
3. Fiat Ducato
4. Mercedes Vito/Viano
5. Ford Galaxy
4 niemieckie 1 włoski
Ostatnio edytowany przez piotreq 07 Kwi 2009, 20:55, edytowano w sumie 2 razy
piotreq
piotreq
Zaawansowany

07 Kwi 2009, 18:20

No i wypowiedź kolegi u góry, mówi wszystko w tym temacie.
koczas
Aktywny

07 Kwi 2009, 20:56

No dziękuje bardzo za docenienie, mam nadzieje że nie będzie się już kłucił..
Troche czasu mi to zajęło, ale jest...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

07 Kwi 2009, 21:12

koledzy , dajcie już spokój z tą wojną niemiecko-francuzką , dla mnie auto jak auto , ważne żeby wymęczone nie było a każde będzie się dobrze sprawować , prawda ?? :)
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Kwi 2009, 00:37

Włochy i Francja biedne kraje starej 15 :lol: :lol:
Ten tekst świadczy tylko o poziomie i wiedzy wypowiadającego się i tej rozmowy, więc ja już nic nie będę dodawać.

P.S. To, że 99% ściąganych francuzów do Polski to powypadkowy szrot to nie obwiniaj później każdego auta, że się coś z nim dzieje, bo po zespawaniu dwóch przystanków to nawet Audi na deszczu może stawać. Niestety wypadkowe auta we Francji są sprzedawane dosyć tanio i są łakomym kąskiem.

Mało aktualny ten raport TUV masz, bo w najnowszym na czele jest Kia, Honda, no i Dacia :lol:
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Kwi 2009, 13:01

Biedne można różnie pojmować. Nie mówie, że wszyscy tam chodzą na boso bo nie mają kasy ale tak jak jest na południu Włoch, to nawet lepiej w Polsce jest chyba a co do Francji to nie ogladasy wiadomosci? Strajki, palenie samochodów, rolnicy w Paryżu blokujący ulice?? To chyba Francja jednak tak przez ciebie wychwalana. Poza tym nic dziwnego, że kupują tam swoje wozy, ja tam byłem, mam rodzine we Francji i wiem, że nie jest wcale tak różowo, a na pewno gorzej niż Niemczech czy Anglii. A określanie Włochów bogatymi to też spore nadużycie, tak tam dobrze, że chcą obalić rząd Berlusconiego a tam rządy zmieniają się bardzo często. Częsta zmiana rządów to chyba nie jest cecha stabilnego bogatego kraju według mnie.
koczas
Aktywny

08 Kwi 2009, 13:17

marcinx26 napisał(a):koledzy , dajcie już spokój z tą wojną niemiecko-francuzką , dla mnie auto jak auto , ważne żeby wymęczone nie było a każde będzie się dobrze sprawować , prawda ?? :)

no nie do końca - generalnie francuskie auta mają problemy z elektryką i to od razu po wyjeździe z fabryki nawet jak nie są wymęczone ;)
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych