Auto rodzinne do 80 tys.

28 Gru 2022, 15:10

Witam! Przeglądałem różne tematy, ale nie znalazłem nic dla siebie.

Mam w tej chwili Saab'a 9-5 z 2006 w kombi i po kolejnej awarii postanowiłem, że to czas na zmianę.

Poszukuję auta dla rodziny 2+2. Zastanawiam się nad kombi, SUVem lub mini vanem. Autem głównie poruszamy się po mieście, ale w lato jeździmy pod namioty, gdzie potrzebujemy bardzo dużo przestrzeni do pakowania. W SAAB'ie już brakowało miejsca w poprzednim sezonie. Samochód nie może być jednak dłuższy od SAAB'a niż paręnaście centymetrów, bo nie wjedzie do garażu. W najbliższe wakacje wybieramy się na objazdową wycieczkę po Bałkanach, stąd też chęć zmiany. Co do budżetu to oczywiście chciałbym wydać jak najmniej, ale myślę, że zorganizowałbym budżet do około 80 tysięcy złotych.

Oprócz wielkości, mam parę dodatkowych wymagań odnośnie auta:
- hak (do przewozu rowerów)
- możliwość zapakowania bagażnika na dach (gdy bagażnik mimo wszystko zawiedzie)
- auto jak najmniej awaryjne (nie chcę martwić się czy dojadę do celu za każdym razem)
- Android Auto (lub podobne)
- czujniki parkowania
- tempomat
- przynajmniej 150KM
- bezpieczny (nie uczestniczyłem jeszcze w wypadku, ale wolę być zabezpieczony)

Jestem niestety dość dużym laikiem jeśli chodzi o auta, stąd moja prośba o pomoc. Jak przeglądałem ogłoszenia w oko rzucił mi się Opel Insignia i Ford Kuga/Espace, ale nie wiem nic np. o awaryjności
Buki
Nowicjusz

28 Gru 2022, 15:21

Ile rocznie robicie km i jakie to są z reguły dystanse? Czy z tego większość będzie po mieście?

Ja bym tu szukał raczej jakiegoś kombi lub ewentualnie VANa typu Zafira czy S-Max, a SUVy bym odpuścił.

Buki napisał(a):Oprócz wielkości, mam parę dodatkowych wymagań odnośnie auta:
Raczej wszystkie założenia da się spokojnie spełnić choć z tą bezawaryjnością może być ciężko :wink:

Odpowiedz na moje pytanie to wtedy może uda się coś konkretnego polecić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2022, 15:44

Ostatnio mamy tendencję zwyżkową, ale i tak myślę, że jest to około 15 tysięcy km rocznie (30-40% tego dystansu pewnie miasto, reszta trasa). Przez ostatnie kilka lat, w ciągu każdego roku, pokonywaliśmy kilkakrotnie dystans do 750 km (w jedną stronę), do kilkudziesięciu razy krótsze dystanse (do 250 km), częste wypady do 50-100 km, a reszta to jazda po mieście po kilka kilometrów.

W przyszłym roku, z uwagi na wyjazd, który wspominałem, będzie to pewnie więcej i proporcje się zmienią.

Nie mam potrzeby posiadać SUVa, więc tutaj się nie upieram :)
Buki
Nowicjusz

29 Gru 2022, 10:14

Jeśli nie masz parcia na suv'a to nie ma sensu iść w tę stronę - wyższe spalanie, zwykle wyższe koszty eksploatacji a do tego wysoka cena zakupu wynikająca "z mody", musiałbyś się też liczyć z faktem, że dla większej ilości miejsca potrzebowałbyś naprawdę dużego modelu.

Żeby mieć względny spokój pod względem serwisu postawiłbym pewnie na mazdę 6.
Oooo takie coś np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Gru 2022, 10:39

franccc napisał(a):Żeby mieć względny spokój pod względem serwisu postawiłbym pewnie na mazdę 6.
Oooo takie coś np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wczoraj wieczorem wpadła mi w oko właśnie Mazda 6 z roczników 2016-2018, wygląda naprawdę fajnie. Jeszcze z rzeczy technicznych patrzeć raczej na benzynę? Wszystkie wersje silnika są OK? Pewnie 2.0 SKYACTIV-G I-ELOOP 165KM 121kW (2016-2018) by mi wystarczył, zawsze trochę mniejsze spalanie, a i tak mocniejszy od poprzedniego :) Ostatnie to skrzynia, czy zwracać uwagę tylko na automat czy to kwestia preferencji?
Buki
Nowicjusz

29 Gru 2022, 10:55

Buki napisał(a):Jeszcze z rzeczy technicznych patrzeć raczej na benzynę?

W przypadku mazdy tylko na benzynę.

Buki napisał(a):Wszystkie wersje silnika są OK?

Wszystkie

Buki napisał(a):Pewnie 2.0 SKYACTIV-G I-ELOOP 165KM 121kW (2016-2018) by mi wystarczył, zawsze trochę mniejsze spalanie, a i tak mocniejszy od poprzedniego :)

Musisz się przejechać i sam zobaczyć. A z tym "mocniejszy" to bym się nie rozpędzał bo różnica w masie też zapewne jakaś występuje

Ostatnie to skrzynia, czy zwracać uwagę tylko na automat czy to kwestia preferencji?

W 2.5 automat był standardem, w 2.0 opcją. Ogólnie prosta konstrukcja (hydrokinetyczna skrzynia) i jakoś bardzo dużo narzekań na nią nie ma, wymieniać olej i jeździć, choć producent wymiany nie przewiduje
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...
    Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...

29 Gru 2022, 13:35

Mazda 6 to dobra opcja i Ja bym chyba skłaniał się ku automatowi. Innym samochodem w tym budżecie również w kombi może być Avensis 2.0 w benzynie raczej ze skrzynią manualną.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35