Auto rodzinne do ok 20tys

16 Maj 2014, 03:09

Witam,

zastanawiam się nad kupnem auta, które należy do tzw. "bezawaryjnych".
Do tej pory jeździłam Alfą 147 i nie będę się wypowiadać na temat tego auta, bo nocy mi zabraknie.

Niedługo wybieram się ze znajomymi do Holandii po auto.

Zastanawiam się nad:
-Toyota Corolla Verso rok 2004-2006 silnik 2.0 D4D (ew.co myślicie o 2.2)
-Audi A4 rok 2004-2005 1.9 tdi
-Mazda 5 rok ok.2007 (silnik nie wiem jaki, bo ma kilka z dieslem)

Co uważacie na temat moich wyborów, proszę o podawanie konkretnych argumentów, a nie "ja bym kupił Audi bo jest ładne" :mrgreen:
verme
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

16 Maj 2014, 09:05

- Versalka 2.2 :no: jak juz 2.0 D4D
- Ałdi 1.9 ok
- Mazda 5 tylko benzynowe
Diesle beda miały sporo nalatane, na roczniki nie patrz stan sie liczy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Maj 2014, 13:40

Jak co to na pewno nie 2.2 w corolli verso tylko 2.0 d-4d
Audi 1.9 tdi jak najbardziej jestem na tak gdyż to świetny silnik lecz lekko mułowaty
Mazda 5 to tylko i wyłącznie silniki benzynowe ew. z LPG np. 2.0 lpg
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Maj 2014, 13:45

a4 bedzie mialo sporo nalatane, lepsza opcja bylaby benzyna 1.8t, poza tym to auto jest bardzo male wewnatrz i placi sie za znaczek..
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

16 Maj 2014, 14:39

Masz kiepski budżet. Jedziesz do Holandii to np. Mazdy 5 nie kupisz. Musiałbyś kupić tak gdzies za 4 tys do 4,3 tys euro, żeby się w 20 tys zmieścic.
Tyle kosztuje przykładowa Mazda z 2007 r w Holandii
[link do mobile.de wygasł]
Za 2007 r wyjdzie Ci prawie 30 tys.
Tu jest jakas z 2005. Nawet nie wiem czy warta zainteresowania. Koszt za sam samochód ponad 20 tys
[link do mobile.de wygasł]
Jak doliczysz opłaty to i tak wyjdzie koło 23 tys.

Diesle w Holandii robią masakrycznie duże przebiegi. Oni płacą za diesla jakiś podatek więc żeby się go opłacało kupić to muszą jeździć minimum 35 tys km rocznie
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2014, 17:48

Niestety nie zgodzę się z Tobą, nie oglądam ofert na mobile.de tylko na stronach holendeskich (to jest raz). W Holandii są tańsze auta niż w Niemczech. Wszystkie auta z UE gdzie mają porządne autorstad mają duże przebiegi, ale są porządnie serwisowane i w świetnym stanie.
A co do Mazdy to właśnie ten Pan, który przywozi kupił sobie taką za 17,800, jeździ i żyje. On kupuje tylko od osób prywatnych, gdzieś z prowincji a nie od osób, które wystawiają się na mobile.de lub komisów :roll:
verme
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne hamowanie w warunkach zimowych
    Podczas zimowej pory roku, wielu kierowców doświadcza wydłużonej drogi hamowania na nawierzchniach pokrytych śniegiem lub oblodzonych. Czy jednak wszyscy zastanawiają się, co dokładnie wpływa na odległość, jaką pokonuje ...

16 Maj 2014, 20:28

Nie chcę psuć Twoich marzeń, ale naprawdę Mazdy 5 nie kupisz za tę kwotę.
Masz tu holenderską stronę.http://www.autotrack.nl/tweedehands/lij ... /prijs_asc
Jakoś nie widze nic co byś mógł kupić do 20 tys.
Samochody w holandii wcale nie są tańsze niż w Niemczech. Ja się zastanawiam kiedy Polacy przestaną być naiwni. Tyle razy słyszę, że ktoś sprowadza samochód z Belgii czy Holandii bo tam są tańsze.

To może mi pokaż takie ogłoszenie Mazdy 5 z Holandii żebyś się zmieścił z opłatami do 20 tys.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2014, 20:47

verme napisał(a):-Audi A4 rok 2004-2005 1.9 tdi
Chcesz złoma? Za 20k to rocznik max 2002 w porywach.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Maj 2014, 09:58

Ja sprowadziłem osobiście z Holandii Mazde 6 z 02r za 12.500zł. Przebieg tylko 56tys km ale do poprawek lakierniczych, zaniedbane wnętrze, widać ze tylne lewe drzwi były malowane...
Jednak poza tym stan 100% ori, silnik zdrowy nie ulep po dzwonie. Wystarczyło wyszykować i auto wygląda jakby wyjechało wczoraj z salonu...nikt tego nie chciał kupić jak zobaczył wygląd silnika pod maską czy filtr powietrza ! chyba od nowości przy tym aucie nic nie było robione.
Olej zmieniany regularnie, ale filtr powietrza i kabinowy długo był nie ruszany.
DO tego długachna rysa na dachu... Auto sporo musiało stać w garażu zamiast jezdzić.
Jak ktoś mi powie ze na zachodzie się dba o auta to się zdziwię :) tak samo amerykanie istna tragedia.
Jak Odyssey do mnie dojechała to się załamałem, ale się ogarnęło ważne że sie nie psuje :D

Posiedzieć ze 3dni w NL moze coś sie trafi jak mi. Jest gdzie iść co zapalić pozwiedzać :mrgreen:
Tylko trzeba szukać miejsc gdzie sprzedają Holendrzy, po cenach dla Holendrów okolice Hagi odpadają tam głównie Turasy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Maj 2014, 04:32

Nie mam marzeń ... znam człowieka, który właśnie za tyle kupił ten samochód, ale jeśli mi nie wierzysz to nie musisz... w sumie zwisa mi to :P
Powiedziałam, że chcę samochód za około 20 tys, ale nie wspominałam, że w tym mają już był opłaty jakie poniosę :shock: pierwsze słyszę.

Biorąc pod uwagę, że diesle w NL jeżdżą ok 30 tys. rocznie, nasuwa się tutaj moje pytanie - czy warto zakupić auto z silnikiem 1.9 o przebiegu 250-300tys. ? To samo tyczy się oczywiście Toyoty. Jakoś nie mogę trafić na nic fajnego, Toyoty w większości w dieslu 2.2 , a audice 2.0 lub 2.5... :cry: A co myślicie o automacie w audi 1.9 tdi? Warto?

PS. dla niedowiarków ... w Holandii też można kupić auto bezpośrednio, nie tylko w komisach. Wiadomo, że komisy zawyżają ceny jak w PL, ale wcale nie jest powiedziane, że nie schodzą z cen. 15% to minimum. A poza tym ja oglądam autka na stronie poglądowo, bo gostek, który wozi ludzi do NL busem co niedziele raczej wie gdzie warto uderzać...
verme
Nowicjusz

18 Maj 2014, 09:31

Nie warto kupić diesla z takim przelotem bo bedzie do roboty większość osprzętu...tym bardziej diesla obarczonego wadami.
Co do 1.9TDI najlepiej 90 lub 110KM automaty jak juz to tiptronic, ale w dieslu automaty szybko sie kończą tu lepiej manual.
Rozważ również silniki benzynowe to się pojawi więcej możliwości znalezienia czegoś z mniejszym przelotem oraz aut po lekkich kolizjach lub do poprawek.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Maj 2014, 09:51

verme napisał(a):Wszystkie auta z UE gdzie mają porządne autorstad mają duże przebiegi, ale są porządnie serwisowane i w świetnym stanie.

I pewnie Pan od wycieczek busem po auta Ci to powiedział... :D
To taki mit wymyślony przez handlarzy dla Polaków chcących tanio i dobrze kupić auto.

P.S.

A wiesz że w ASO toyoty w DE wymiana wtrysków i dwumasy kosztuje około 8k-10k pln (w przeliczeniu) więc myślisz że kupując autko za 20k obcokrajowiec włoży 10k żeby Polak sie cieszył... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Maj 2014, 16:28

Nie . Przeczytałam tutaj http://www.wiatrak.nl/10126/jak-sie-kup ... w-holandii

a jak oceniacie silnik toyoty 2.2 D4D?
verme
Nowicjusz

18 Maj 2014, 16:29

boże to lepiej kupić w PL z cofanym licznikiem? nie kumam was ... :x
verme
Nowicjusz

18 Maj 2014, 16:39

D-CAT ma problem z 5wtryskiem do 09r był tez problem z głowicą. Jak jesteś bogaty to kupuj.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika