Auto rodzinne i do pracy

08 Kwi 2011, 21:47

Ja bym wybrał coś z Opli.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

08 Kwi 2011, 22:38

Coś z Opli czyli?Który model?Warto za te pieniądze Opla?Co z blachą?
PeeBee

0

09 Kwi 2011, 09:05

Vectra jak i Omega gnije ale jak wiadomo jak trafisz zadbany egzemplarz to nie powinno być problemu.Odnośnie tego który to który Ci sie podoba bo oba są godne polecenia,Omega jest większym samochodem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

09 Kwi 2011, 09:26

PeeBee napisał(a):Opel Vectra B kombi
Opel Omega B kombi/sedan

Liczą się też koszty eksploatacji (części oraz paliwo).

Czy któryś z wymienionych aut w temacie dorównuje trwałości blachy 80-tce?

W takim razie te auta radziłbym odpuścić.
Ja osobiście lubię Ople, na podstawie Kadetta, Omegi A i Astry F, właśnie biorąc wymienione przez ciebie aspekty osobiście bym nie szukał. Z resztą parę miesięcy temu przystawiałem się do Zafiry. Jednak w moim przypadku Xsara Picasso wygrała rywalizacje i nie żałuję.

Ktoś tu wspominał o Xsarze z silnikiem benzynowym 1,6. Również polecam ci zainteresowanie się tym samochodem.
Jeszcze Peugeot 406 w kombi też jest interesujący.
Może Fiat Palio?
A najlepiej to idź do komisu czy na giełdę. Obejrzyj co cię interesuje. Przewieź się np. Tymi oplami czy Audi, potem Citroenem, Peugeotem i Fiatem. Prześpij się z tym jak się nimi jechało. Który ci się spodobał szukaj dobrego egzemplarza.
Taka prawda , że to tobie musi pasować auto.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec
0

09 Kwi 2011, 15:16

Czemu radziłbys je odpuscic??
Barol
Awatar użytkownika

0

09 Kwi 2011, 17:26

Zgadzam się w pełni z kolegą barol91.
Właśnie byłbym za Vectrą i Omegą.Boję się tylko rdzy.Z kolei przyczepiłem się tej 80-tki ponieważ wiem,że blacha w tych autach jest nie do zajechania.Moich dwóch znajomych miało Audi 80 B3,jeden z silnikiem 1,8 drugi ze starutkim 1,6 TD,oba roczniki 89 i złego słowa o nich nigdy nie powiedzieli.Jak na ten rocznik to blacha była,można powiedzieć,w bardzo dobrym stanie,patrząc na to,że zapłacili bodajże niecałe 2000 pln za każdy.Chociaż gdy powiedziałem o tym aucie za cenę do 8000 pln to stwierdzili,że za taką kwotę by go nie kupili.Niestety,wiem też,że to stare auto i praktycznie gołe.I w tym przypadku logika kazała by brać Vectre lub Omegę.Myślę,że dużo więcej nie palą a części będą porównywalnie drogie.

Ogólnie francuskich aut jak i Fiatów i Fordów osobiście nie lubię za bardzo.Pewnie to mylne spostrzeżenie.Jak już to może pomyślałbym nad 406 kombi.Fiat Palio,Marea i Siena to moim zdaniem stylistyczna porażka.
PeeBee

0

09 Kwi 2011, 18:16

A coś takiego??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
auto wiekowe ale nie do zdarcia i spokojnie zrobi dużo dużo km.
Barol
Awatar użytkownika

0

09 Kwi 2011, 18:48

Też myślałem nad tym autem.Podoba mi się.W dodatku mój szwagier miał dwie 124 jedną w sedanie 2,5 goły diesel sprzedał i kupił następną 124 3.0 tym razem kombi też bez turbo.spisują się dzielnie...ale nie ma róży bez kolcy.Pierwsza sprawa to części.Są po prostu drogie.Widze po tym jak szwagier je kupuje (sam jest mechanikiem).Druga sprawa to OC będę je brał na siebie a jako początkujący kierowca to wiadomo co mnie czeka...portfel płaski :cry: ...
PeeBee

0

09 Kwi 2011, 19:04

Czy ja wiem czy części drogie,zamienniki też można kupić i to nie drogo.A co do OC to jeśli masz mozliwość to rejestruj na kogoś kto ma zniżki a jeśli nie to faktycznie drogo Cie wyjdzie taki silnik.
Troche szkoda ze mieszkasz tak daleko bo u nas na forum 126p chłopak sprzedaje Passata B3 Kombi w bdb stanie,z zamiłowania jest mechanikiem a więc mechanicznie jest ok.Jakbyś był zainteresowany to daj cynk tylko że on jest z okolic Jasla.
Barol
Awatar użytkownika

0

09 Kwi 2011, 19:23

Miałem swego czasu takiego paska z silnikiem 2.0 dokładnie,wprawdzie krótko bo 2miesiące ale byłem z niego mega zadowolony.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

09 Kwi 2011, 19:23

omega bedzie najlepsza bezpiczna masywna dobry komfort a spalanie czy duze to zalezy od cb.budy sie tak nie sypia nieliczna korozja no ale jesli jest lekko skorodowana w czym to przeszkadza przeciesz nie bedziesz jedzil tym autem 10 lat??
zreszta w twoim budrzecie to bedzie igła i jeszcze $ zostanie
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław
0

09 Kwi 2011, 19:31

TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

09 Kwi 2011, 21:34

Chyba faktycznie skończę na Omedze.Jak wygląda sprawa blachy pomiędzy Omega a Vectrą?Mniej więcej to samo?
PeeBee

0

09 Kwi 2011, 22:26

Ja bym powiedział że Vectra ma lepszą blache,przynajmniej jak widuje czasami te auta to Vectra albo jest ok albo tylko lekko podgnita a Omega zazwyczaj już bardziej podgryziona.
Ewentualnie możesz sie porozglądać za Civicem VI w kombiaku jak wyżej ktoś napisał.

np [link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

0

10 Kwi 2011, 17:17

A BMW E36 kombi jak wypada?I jakie auta w tym zakresie cenowym mają w miarę dobra blachę?
PeeBee

0