Ekonomiczny, mało awaryjny samochód do 7000zł?

06 Cze 2011, 08:34

Witam.
Mam zamiar kupic mój pierwszy w życiu samochód za max.7000 złotych.
Moje oczekiwania:
- ekonomiczny (wolałbym diesiel, ale może byc inny) tak, żeby 100 km kosztowało mnie ok.20-25zł.
- mało awaryjny (bo bezawaryjnych nie ma)
- mający szeroką ofertę częsci zamiennych - tanich!
- nie za duży i nie za długi :smile:
- nie za stary i w miarę ładnie się prezentujący.
Dodam, że planuję dziennie robic jakieś 90 kilometrów, więc zależy mi na niskim spalaniu!
Co polecacie?
krapepe
Nowicjusz

Miejscowość: PL

06 Cze 2011, 08:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2011, 09:41

90 km dziennie to dość dużo. Przy takich odległościach raczej wygodne auto wchodzi w gre. Do 7000zł można się pokusić o Vectre z instalacją gazową rocznik 97-98 można szukać. Dość tania jazda. Albo Lagune I, choć z tych dwóch aut wolałbym chyba Vectre.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

06 Cze 2011, 12:07

A co sądzicie o Corsie B 1.2 45KM / 1.5 diesel lub VW Polo III 1.9tdi/1.7sdi?
krapepe
Nowicjusz

Miejscowość: PL

06 Cze 2011, 12:43

Sam swego czasu szukałem polo/corsa i szczerze mówiąc jak znajdziesz zadbaną polówkę to gratulacje. Corsy zdecydowanie bardziej zadbane można znaleźć. Bardziej polecane są silniki 1,4 niż 1,2. Dobrze ponadto znoszą gaz, jak to ople. Polówki z kolei są częściej polecane przez mechaników, ale zniechęciłem się do nich. Albo potwierdza się stereotyp że VW to wiejski samochód i służy do zaorania go albo po prostu wykończenie wnętrza jest na beznadziejnym poziomie. Do obu aut części dużo i w miarę tanie, Corse minimalnie młodszy rocznik dostaniesz. Oszczędne auta, ale raczej nie wskazane dla wysokich osób. Chyba że jeździsz sam to fotel na maksa do tyłu i da rade, Pozdro
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

06 Cze 2011, 13:24

Szukaj corsy polo z dieslem beda zajezdzone ;] Corsa malo pali 1.4 ja mam taki w tigrze i na trasie 5,5 max mi siorpie tak wiec w lpg nie ma sie co bawic ;)
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...

06 Cze 2011, 14:25

5,5 PB95 to pod 30zl, a gazu jak weznie 6l to masz 15zl, prawie 2x taniej, wiec sie oplaca.

Przy sekwencji BRC kosztujacej 2600zl, mamy zwrot jakos po 20k km juz jezdzac w trasie glownie, w cyklu miejskim czy mieszanym, zwrot nastapi nieco pozniej, ale jak najbardziej sie oplaca gazowac, nawet motor ktory by palil 4l w trasie. Dodatkowe koszty inst gazowej, to wymiana filtru gazu co 15-20k km, a kosztuje glupie 20-30zl, drozszy przeglad o 40-50zl, czy 50zl za regulacje instalacji, ktora sie robi tez jakos co 20-30k km czy co ile tam, jak juz sie instalacja zwroci, lub prawie ze zwrocila.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Cze 2011, 20:43

Vectra B z gazem. W trasie się nie zmęczysz, ładnie się prezentuje, silniki dobrze znoszą gaz, dużo tanich części. Ewentualnie Honde Civic 1.5 VTEC-E, spali w trasie jakieś 6 L, chociaż ciężko będzie znaleźć opłaci się. Mazda 626 z gazem. Chyba, że wolisz małe auto to tak jak poprzednicy polecają - Corsa. Nic innego chyba nie trafi lepiej w Twoje wymagania i kieszeń :)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

07 Cze 2011, 21:16

Fiat Punto II.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback