Auto rodzinne, kombi czy crossover?

04 Sty 2019, 11:48

Cześć,
W tym roku czeka mnie zakup auta. Zastanawiam się między kombi, a crossover. Samochód miałby być rodzinny. Zamierzamy kupić auto nowe w klasie średniej. Pytanie, które nadwozie no i jaką markę i model polecacie?
Dziękuję.

Pozdrawiam
megabolo
Nowicjusz

04 Sty 2019, 12:01

A my to skąd mamy wiedzieć co dla Ciebie lepsze :?: :sly:
Nie napisałeś nawet słowa o swoim użytkowaniu auta :naughty:
Ogólna zasada jest taka, że kombi lepiej sprawdza się na autostradzie, a crossover w mieście. A jeżeli równie często jeździsz autostradą, jak i po dziurawym mieście to kup vana :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sty 2019, 12:41

Generalnie to chcę kupić auto gdzie zmieści się fotelik dziecięcy i wózek do bagażnika. Chciałbym, aby było sporo miejsca w środku auta i było wygodne. Najczęściej będę jeździł po mieście. Aktualnie dojeżdżam do pracy 15km. Po autostradach czy też ekspresówkach raczej rzadko i od święta. Celuje raczej w komfort jazdy, nie jeżdżę jakoś super szybko, ale też bym nie chciał, aby samochód zbierał się długo, czyli tak min. 110 KM. Jeżeli chodzi o jakieś bajery to fajnie mieć, ale bardziej zależy mi na bezpieczeństwie i bezawaryjności samochodu, żebym nie odwiedzał często serwisu. Jak ma coś się zespuć to raczej części eksploatacyjne. Auto docelowo ma wystarczyć na ok 5 lat.
Z "kombiaków" to patrzyłem na Mazde 6, Toyota Avensis, Volkswagen Passat. Ale jestm otwarty na inne marki. Zależy mi bardziej na benzyniaku, ale jeżeli znajdzie się jakiś super silnik z dieslem to nie będzie problemu. Skrzynia raczej manual.
megabolo
Nowicjusz

04 Sty 2019, 12:57

Brakuje jeszcze budżetu. Ale skoro pod uwagę brana jest Mazda 6, to pewnie koło 100tys będzie.
W tym budżecie jest bardzo komfortowy i niezawodny, oraz nieźle wyposażony Outlander City Style. A i zwrotny :mrgreen:
Jeżeli będzie trzeba, bez problemu zamontujesz gaz. To był mój faworyt, ale muszę zejść z budżetem i będzie co innego.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Sty 2019, 13:03

Co do budżetu to do 120 tys, ale tylko wtedy jeżeli warto by było takie kupić. W sensie jakość/cena byłaby bardzo dobra.
megabolo
Nowicjusz

04 Sty 2019, 16:46

Moze Volvo V60? Na poprzednia wersje masz ogromne rabaty a na nowa moze byc troche za malo, trzeba by sprawdzic ;)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pojazdy wojskowe MAN i STAR
    MAN Nutzfahrzeuge często przewija się w kontekście rozmów o pojazdach wojskowych. Powodem jest to, że od dawna samochody ciężarowe tej marki znajdują się w ofercie dla naszej armii, a niektóre modele są w eksploatacji. ...

05 Sty 2019, 13:07

Volvo to już chyba za drogie. A co do Mitah7bishi Outlander to jaki on ma bagąznik? Bo wyposażenie ma spoko jak w takiej cenie.
megabolo
Nowicjusz

05 Sty 2019, 14:10

Jeżeli nie jesteś zainteresowany wersją 7 osobową, to zwykła wersja ma bardzo duży bagażnik. Na oko większy niż w Kodiaqu.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sty 2019, 15:55

Co do crossoverów to tak średnio nadają się do miasta np. nowy Qashqai ma fatalną widoczność (ratują go tylko kamery). Więc najlepiej dobrze to sprawdzić podczas jazdy próbnej.
Moje propozycje w budżecie do 120 tysięcy to kombi segmentu D:
Kia Optima
Renault Talisman
Ford Mondeo
Opel Insignia (chociaż Opel to już ogromne auto i może być ciężko z parkowaniem)

Z SUV-ów:
Peugeot 3008
Peugeot 5008
Nissan X-Trail
Renault Koleos
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T