Jakie auto wybrać w budżecie 35 000 / 40 000

05 Sty 2019, 15:19

Witam,
Przymierzam się do zakupu samochodu i mam dylemat, co wybrać. Obecnie jeżdżę seatem Leonem II 1.6 103 KM i nie jeździ mi się nim zle, jednak chciałbym zmienić na coś większego i mocniejszego. Jestem wysoki ok. 195 cm i mam 25 lat, wiec chciałbym coś o sportowym charakterze lecz niekoniecznie.
Moje typy to:
- BMW e92 silniki które biorę pod uwagę to 2.5 oraz 3.0 w benzynie.
- Lexus IS250 silnik 2.5 litra w benzynie w połączeniu z automatem (jednak słyszałem ze mało miejsca z przodu)
- Volvo V60 2.0 tdi rocznik 2011-2012 (to jest taki głos rozsądku)
- Volvo V40 2.0 tdi (i tak jak wyżej to jest głos rozsądku)

Dodam, ze głównie przemieszczam się po miejscu, raz na dwa / trzy miesiące trasa około 3 tys KM w obie strony. Czekam również na wasze propozycje jednak od razu mowie, że francuzy odpadają i nie chce nawet słuchać jakie są fajne bo się nie przekonam w ta stronę.
wielki94
Nowicjusz

05 Sty 2019, 15:28

wielki94 napisał(a):Volvo V60 2.0 tdi rocznik 2011-2012 (to jest taki głos rozsądku)

Volvo do 40 tysięcy nie kupisz w sensownym stanie, więc odrzuć je z miejsca. To nie jest 2.0 TDI tylko 2.0d, czyli tak naprawdę silnik z Peugeota/Citroena.

40 tys. to minimalny sensowny budżet na Lexusa IS250. BMW E92 wyjdzie drogo w eksploatacji z tymi silnikami i to nie tylko ze względu na spalanie.

Jeśli robisz więcej jak 2 tys.km/miesiąc to poszedłbym w diesla pokroju:
Ford Mondeo Mk4 2.0 TDCI
Opel Insignia 2.0 CDTI
Honda Accord VII 2.2

Jeśli mniej to czysta benzyna (lub LPG) np.
Mazda 6 II 2.0/2.5
Mondeo Mk4 2.5T
Insignia 2.0T

Z Volvo możesz popatrzeć na S80 II generacji z dieslem 2.0 lub benzyną 2.5T.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Sty 2019, 15:32

wielki94 napisał(a):- BMW e92 silniki które biorę pod uwagę to 2.5 oraz 3.0 w benzynie.

Nie wiem ile takie coś kosztuje w dobrym stanie ale jeśli liczysz się z wysokimi kosztami utrzymania to spoko.

wielki94 napisał(a):- Lexus IS250 silnik 2.5 litra w benzynie w połączeniu z automatem (jednak słyszałem ze mało miejsca z przodu)

Spoko. Przestronne auto to nie jest ale musisz się przymierzyć

wielki94 napisał(a):- Volvo V60 2.0 tdi rocznik 2011-2012 (to jest taki głos rozsądku)

Jaki "głos rozsądku"? Budżet masz na egzemplarz złożony z pięciu innych i to po powodzi.
w volvo nie ma silnika "tdi"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Sty 2019, 15:51

Dobra czyli v40 i v60 odpada. Jak chodzi o BMW to wlasnie tych kosztów utrzymania się obawiam, jeżeli chodzi o samo spalanie to tak bardzo mnie nie przeraża. Leon pali średnio 9 litrów to tutaj mysle max 5 l więcej by było wiec nie ma tragedii. Ale jak wyglada sprawa kosztów napraw, co się lubi psuć w tych samochodach itp?
wielki94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Pięć najszybszych samochodów świata
    Spotkać na żywo chociaż jeden z najszybszych samochodów świata to marzenie każdego miłośnika motoryzacji. Szybkość, moc i niezwykła stylistyka tych samochodów zachwycają każdego, kto tylko je zobaczy. Czasami ...