REKLAMA
Cześć.
Chciałbym zapytać Was o radę w wyborze samochodu rodzinnego z nadwoziem typu kombi. Im więcej czytam opinii na temat samochodów to pojawia się coraz więcej wątpliwości i rozterek jakie auto wybrać. Poszukiwane auto ma służyć do dojazdów do pracy ok ~20 km w jedną stronę (~40km/dzień), odwiedzania rodzinnych stron weekendowo ok 70km w jedną stronę 2 razy w miesiącu, jazda po mieście (zakupy itp.) Dodatkowo 2/3 razy w roku dłuższy wyjazd na wakacje z rodziną 2+2. Jak liczyłem to roczny przebieg może wynieść ok 15 tys. km. Długo zastanawiałem się nad dieslem ale z uwagi na niski przewidywany roczny przebieg i krótkie trasy chyba nie jest to dobre rozwiązanie. Zatem póki co decyzja jest na zakup benzyniaka z do przemyślenia możliwością montażu LPG.
Z aut które rozważam do zakupu są:
1. Citroen C5 II (2008-2017) z silnikiem 2.0 16V 140KM.
2. Ford Mondeo MKIV (2007-2014) z silnikiem 2.0 145KM.
3. Patrzyłem też na BMW E61 z silnikiem 2.5 przedliftowe (2003-2006) na polecanej jednostce M54. Jednak wiem, że koszty utrzymania BMW są dużo większe niż pozostałych dwóch powyższych modeli i nie wiem czy jest sens się w to pchać.
Chętnie przeczytam Wasze opinie na temat wyżej wymienionych aut. Być może jesteście w stanie zaproponować mi jeszcze jakiś inny egzemplarz spełniający moje potrzeby. Nie jestem znawcą motoryzacji, bazuję jedynie na informacjach/opiniach zaczerpniętych z internetu dlatego proszę o wyrozumiałość