Auto rodzinne kombi do ok 30 tys. PLN

07 Lut 2022, 15:58

Cześć.
Chciałbym zapytać Was o radę w wyborze samochodu rodzinnego z nadwoziem typu kombi. Im więcej czytam opinii na temat samochodów to pojawia się coraz więcej wątpliwości i rozterek jakie auto wybrać. Poszukiwane auto ma służyć do dojazdów do pracy ok ~20 km w jedną stronę (~40km/dzień), odwiedzania rodzinnych stron weekendowo ok 70km w jedną stronę 2 razy w miesiącu, jazda po mieście (zakupy itp.) Dodatkowo 2/3 razy w roku dłuższy wyjazd na wakacje z rodziną 2+2. Jak liczyłem to roczny przebieg może wynieść ok 15 tys. km. Długo zastanawiałem się nad dieslem ale z uwagi na niski przewidywany roczny przebieg i krótkie trasy chyba nie jest to dobre rozwiązanie. Zatem póki co decyzja jest na zakup benzyniaka z do przemyślenia możliwością montażu LPG.

Z aut które rozważam do zakupu są:
1. Citroen C5 II (2008-2017) z silnikiem 2.0 16V 140KM.
2. Ford Mondeo MKIV (2007-2014) z silnikiem 2.0 145KM.
3. Patrzyłem też na BMW E61 z silnikiem 2.5 przedliftowe (2003-2006) na polecanej jednostce M54. Jednak wiem, że koszty utrzymania BMW są dużo większe niż pozostałych dwóch powyższych modeli i nie wiem czy jest sens się w to pchać.

Chętnie przeczytam Wasze opinie na temat wyżej wymienionych aut. Być może jesteście w stanie zaproponować mi jeszcze jakiś inny egzemplarz spełniający moje potrzeby. Nie jestem znawcą motoryzacji, bazuję jedynie na informacjach/opiniach zaczerpniętych z internetu dlatego proszę o wyrozumiałość :)
michal28506
Nowicjusz

07 Lut 2022, 16:26

Weź mondeo i będziesz zadowolony. Stosunek między tym co auto oferuje a ile pochłania kasy jest chyba nie do pobicia w segmencie D. Alternatywnie masz też Volvo v70, które ma z nim trochę wspólnego. C5 też fajne auto ale utrzymanie będzie już droższe. Tak naprawdę propozycja dla fanów zawieszenia hydro (chyba, że znajdziesz ze zwykłym ale nie ma tego dużo). Jeśli chcesz mieć po prostu solidne, pewne auto a nie szpanować gruzem pod remizą to odpuść e60. Kupno takiego bmw to proszenie się o kłopoty. Tym bardziej, że zapewne zaplecza i wiedzy technicznej do odgruzowywania go po poprzednich właścicielach może ci zabraknąć.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Lut 2022, 17:05

Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Mondeo jest bardzo ciekawą opcją jednak niepokoją mnie opinie o silniku 2.0 145KM który rzekomo nie nadaje się do instalacji LPG. Czy faktycznie założenie gazu jest problematyczne w tym modelu?
michal28506
Nowicjusz

07 Lut 2022, 17:13

Poniekąd tak, nie jest to taki "życzliwy" silnik do lpg, wymagający i musi być dobra instalacja żeby to chodziło.
Poza tym sam silnik potrafi połykać olej w Mondeo, w Focusie 2, Volvo C30 (pierścienie), w teorii silnik nie jest rozbieralny - producent nie przewiduje procedury wymiany pierścieni i rozpinania korbowodu z powodu wymogu zachowania precyzji. Ale to jest zdanie producenta, a widywałem te silniki po wymianie pierścieni. Poza tym niespecjalnie trapią je problemy.

Z kolei samo Mondeo mk4 lubi rdzewieć z tyłu (powierzchowna rdza była już normą w 3-letnich autach i póki jest powierzchowna to nie ma co się przejmować - warto jednak sprawdzić stan podwozia)
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

07 Lut 2022, 17:20

Nie ma najmniejszych problemów z zalozeniem lpg, zwykła sekwencja za te 2800-3000. Po prostu konstrukcja silnika sprawia (ceramiczne gniazda zaworowe i mechaniczna regulacja luzu), że trzeba go na tym gazie regularnie serwisować (wymiana filtrów + regulacja co te 10-15k) i co jakieś 30-40kkm zajrzeć do luzów zaworowych co kosztuje kilka stów. Czynności będące abstrakcją dla większości posiadaczy auta na LPG, którzy jeżdżą do momentu aż nie zacznie przerywać albo stanie na drodze. Wszystko będzie działać jeśli będziesz o to należycie dbał, problemy wynikają wyłącznie z kultury serwisowej.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak - czy teoria idzie w parze z praktyką?
    Minął już ponad miesiąc od wejścia przepisów nakazujących jazdę na suwak. Sprawdziliśmy jak to wygląda w rzeczywistości poruszając się w Warszawie w godzinach szczytu czy faktycznie kierowcy respektują tą zmianę. Jazda ...