22 Cze 2020, 20:33
Cześć,
Z uwagi na plany powiększenia rodziny[obecnie 2+1], chciałbym również przygotować się od strony mobilnej na bardziej praktyczny i bezpieczny samochód. Stąd mam do Was prośbę o pomoc w wyborze auta:
=Budżet: do 25kPLN/maksymalnie do 30kPLN [tak czy inaczej biorę pod uwagę, że będzie potrzebne ponadto kilka tysięcy na wstępny wkład/serwis].
=Użytkowanie: 10-15 tys. km rocznie [50:50 miasto/trasa]
= Paliwo: benzyna - z uwagi na krótkie dystanse - do pracy 8km/pozostałe lokalizacje <5km, pozostała część to sporadyczne trasy 100/200km. Uważam, że diesel nie będzie miał pola do popisu. Jeżeli macie inne sugestie, to jestem otwarty na Wasze opinie. [Nie będę planował zakładania LPG].
= Wymagania co do samochodu:
- pojemny bagażnik (przy rozłożonym drugim rzędzie siedzeń) min 500L,
- klimatyzacja dwustrefowa,
- 5 drzwiowy,
- możliwość podpięcia 2 fotelików na ISO FIX,
- ważne aby to nie była najtańsza wersja auta [chodzi mi m.in. o elektryczne szyby itp].
- koszty eksploatacji na poziomie nie większym niż przeciętnie [marki/modele - budżetowe],
- pojemność silnika do 2.0,
- moc min 100 KM,
- długość samochodu do 4,6m.
=Inne:
Żona wyznaje, z uwagi na zdanie rodziny, stereotyp "niemieckie najlepsze, z daleka od francuskich" - natomiast ja nie chciałbym się tak szufladkować.
Po wielu godzinach spędzonych nad różnymi modelami, na ten moment wybrałem poniższe, jeżeli przychodzi Wam na myśl jakakolwiek inna propozycja, napiszcie, będę wdzięczny za dodatkowe pomysły:
- VW Touran I [2008-2010; silnik 1.6 MPI]
- Renault Grand Scenic III [2009-2013; 1.6 albo 2.0 w automacie]
- Citroen C4 Grand Picasso II [2010-2014; 1.6Vti lub 1.8 16V].
Jakie macie sugestie/doświadczenie co do powyższych samochodów.
Będę wdzięczny za każdą opinie.
pozdrawiam
GrCortes