Auto rodzinne (S-MAX vs Touran vs Verso)

22 Paź 2024, 21:57

Witam wszystkich. Szukam auta 2+2, gdzie mogę z tyłu zamontować 2 foteliki oraz może komfortowo jechać szczupła kobieta 175 cm. Bagażnik powinien być duży i przestronny(wózek, kilka dużych walizek), a wymagania techniczne, to mała awaryjność(no np. powershift S-MAX to odpada). Trasy to głównie miasto + kilka tras 200km/rok + 1/2 razy >200. Do tej pory robiłem około 10tys. km/rok. Do tej pory oglądałem ford s-max/galaxy, VW Touran, Toyota Verso. Ze względu na kilometry pewnie benzyniak. Skrzynia pewnie bardziej manualna, ale jak są jakieś legendarne automaty w tych modelach lub innych, które polecacie, to chętnie usłyszę. Które modele polecacie, a które omijać szerokim łukiem?
marimari
Obserwowany

23 Paź 2024, 10:19

marimari napisał(a):gdzie mogę z tyłu zamontować 2 foteliki oraz może komfortowo jechać szczupła kobieta 175 cm.

Minivany segmentu c się do tego nie nadają więc zapomnij o turanach, verso czy innych zafirach. Smax to minimum
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Paź 2024, 13:29

franccc napisał(a):Smax to minimum
Dokładnie, poza tym nie wiemy jaki masz budżet na auto a to tu jest dosyć kluczowe bo S-maxy z dobrym wyposażeniem mogą kosztować grubo powyżej 100tys zł.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Paź 2024, 13:31

Znajomym do czegoś takiego swego czasu służył Renault Scenic III, ale tam żona siedziała z przodu, a nie w środku między fotelikami. Z tyłu są 3 osobne siedzenia, ale nie wiem jak z szerokością. Musiałbyś zobaczyć. Auto fajne, wygodne, awaryjność jak to w Renault raz jest lepiej, raz gorzej. Z silników to 1.6 lub 1.4 tce.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

23 Paź 2024, 16:02

Budżet planowałem pierwotnie 60-80 tys. I w takim budżecie byłby s-max I. S-Max II to już trzeba dołożyć. A jakie silniki? Jaka skrzynia ?
marimari
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...