Auto rodzinne do 100k

11 Mar 2025, 11:59

Siema, powoli rozglądam się za autem na liczne wypady rodzinne 2+2. Skoda Octavia z 2015 staje się już powoli za mała ( często mamy dodatkowego pasażera ). Rozglądam się za dużymi suvami lub mini vanami. Trochę ciągnie w kierunku zakupu nowego joggera lub bigstera. Preferencji silnikowych nie mam, może być diese, może być benzyna pod lpg, aby było mało awaryjne jak np moje 2.0 tdi. Pomożecie nakierować na coś fajnego? Nie liczy sie dla mnie marka auta tylko ma spełniać swoje zadanie.
Xendram
Obserwowany

11 Mar 2025, 12:11

Xendram napisał(a):Trochę ciągnie w kierunku zakupu nowego joggera lub bigstera

Ale tam będzie mniej miejsca niż w Octavii.

Xendram napisał(a):( często mamy dodatkowego pasażera ).

Jeśli mowa o wożeniu dodatkowego pasażera pomiędzy fotelikami to potrzebujesz naprawdę dużego auta. Jeśli suv to konstrukcje typu X5/q7/XC90 więc koszty utrzymania duże, jeśli minivan to S-Max/5008, ewentualnie amerykance
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Mar 2025, 14:23

Po przeglądałem trochę i ten peugeot 5008 chyba sie nada :ok: może jakieś bolączki tego auta znacie? W jaki silnik celować
Xendram
Obserwowany

12 Mar 2025, 19:23

Diesel, który to już sobie dobierz wg potrzeb
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Mar 2025, 00:47

A co z 1,6 180 KM pureTech w 5008? Chyba już nie mają 99% problemów ze starego THP?

Jak dobrze rozumiem to 1,6 PureTech 180KM to inaczej THP gen 3a lub gen 3b?
GateSimon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Sprzedaż opon w 2020 roku (PZPO)
    Pierwsza połowa roku bardzo zła, kolejne kwartały coraz lepsze. Według danych Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego (PZPO) w czwartym kwartale 2020 roku widać częściowe odbicie sprzedaży opon na rynek – wzrosty ...