Auto rodzinne - zafira, passat czy laguna?

Które auto byś wybrał?

Zafira A
1
17%
Passat 5 FL
3
50%
Laguna
2
33%
Razem głosów : 6

17 Lip 2010, 16:23

Witam was wszystkich,
krótko i zwięźle - obecnie mam zafire A, dobry samochodzik, bardzo wygodny, przyjemnie się jeździ, pojemny no i rodzinny. Jednak model który kupiłem rok temu najwyraźniej ma przekręcony przebieg. Po prostu pada w nim co chwila co innego. Cóż, bywa. Teraz go sprzedaję i wybieram nowe autko rodzinne.

Trzy opcje: zafira, passat, bądź laguna do 25 000 pln, z przebiegiem do 150 000.
Z pośród wszystkich, wybrałem 3 samochody którymi jestem potencjalnie zainteresowany:

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeżeli ktokolwiek ma jeden z w/w modeli, prosiłbym o ocenę awaryjności, komfortu jazdy, poziomu hałasu w kabinie, pojemności, spalania oraz jazdy w trudnych warunkach.
Proszę o rade.
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Ostatnio edytowany przez arturro.g, 17 Lip 2010, 17:23, edytowano w sumie 1 raz
arturro.g
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

17 Lip 2010, 17:09

Witam.
Ciekawi mnie jak u Ciebie wygląda dokładnie samochód rodzinny? Megane to kompakt, Passat - Segment D a z kolei Zafira - minivan.
Od siebie polecam [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
W mojej rodzinie jeździ już blisko 10 lat i żadnych poważniejszych awarii nie miała. Wygodna, fajnie się prowadzi, ma 280 tyś przejechane. Co do przebiegu to możesz się niemile rozczarować. Oczywiście sprzedający zrobi Ci taki przebieg jak chcesz :mrgreen:
Ja jednak wolałbym by miał te 300 tyś a był zadbany. A jak zrobisz - Twoja sprawa.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Lip 2010, 17:28

Samochód rodzinny, czyli zmieszczę w nim miesięczne dziecko, żone, 2 torby bagaży + wózek, a jazda będzie nadal wygodna. Kładę duży nacisk na bezpieczeństwo oraz na możliwość dynamicznej jazdy.
Rozumiem, że przebieg niekoniecznie świadczy o 'jakości' samego auta, jednak trafiłem na zafire która od dłuższego czasu daje się we znaki portfelowi. Dlatego założyłem mniejszy przebieg = mniej wydatków przez przynajmniej rok - dwa lata.

Aha, pomyliłem megana z laguną, błąd poprawiony.

Dzięki!
arturro.g
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk

17 Lip 2010, 23:13

Każde z tych aut sprosta Twoim oczekiwaniom pod względem przestronności wnętrza.
Silniki Opla należą do udanych i trwałych, silniki TDI w Passacie to już jakość sama w sobie, choć kulturą pracy nie grzeszą. Silniki dCi w Renault są bardzo oszczędne, ale dosyć wrażliwe na jakość paliwa. Laguna II generacji zbiera bardzo dużo minusów za swoją awaryjność, poprawioną dopiero w modelach po liftingu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...