Auto ściąga

16 Maj 2011, 22:17

witam,

od jakiegoś czasu mam problem z moim lanosem, tzn. w zimie auto lekko ściągało mi w prawo. aby jechać prosto musiałem mieć lekko skręconą kierownicę w lewo (nie dużo - ale musiała być ona skręcona)
myślałem że to wina kół - zmieniłem na letnie - i jest to samo - koła wyważyłem, założyłem ponownie i to samo. pojechałem na przegląd techniczny bo akurat mi się kończył - stwierdzono tylko do wymiany sworzeń wahacza prawy - więc wymieniłem cały wahacz prawy łącznie ze stabilizatorem - nadal aby jechać muszę skręcić kierownicę w lewo... czego to może być wina ? czy muszę jechać ustawiać zbieżność kół ? jeśli tak to jakie są poprawne ustawienia ???
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

17 Maj 2011, 08:36

Wszystko wskazuje na złą geometrię kół.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

17 Maj 2011, 08:52

Jedź na geometrię kół. muszą ją ustawić. Przed wymianą wahacza itp to od tego bym zaczął :)
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

17 Maj 2011, 18:56

adam-and1 napisał(a):czy muszę jechać ustawiać zbieżność kół ?

Zbieznośc nie ma wpływu na ściąganie.Zamień miejscami koła przedniej osi tzn.prawe na lewa str.i odwrotnie.Pamiętaj całe kpl.koła.Nawet jezeli sa kierunkowe na próbe mozesz to zrobić.Jezeli dalej bedzie występowało to sciaganie-pomiar geometrii...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Maj 2011, 16:17

no więc byłem dziś w serwisie bosha - mają bardzo dobry sprzęt, mierniki laserowe i w ogóle cuda na kiju - podobno ustawili zbieżność kół- podobno dokonali delikatnej korekty ponieważ nie było za bardzo rozregulowane - uwag do zawieszenie przedniego brak- opony nowe pirelli , tarcze + klocki nowe ATE. a samochód jak jeździł tak jeździe - a więc aby jechać prosto to kierownicę muszę skręcić trochę w lewo .... co dalej z tym fantem robić ?? reklamacja w serwisie ???
adam-and1
Aktywny

18 Maj 2011, 18:38

adam-and1 napisał(a): mają bardzo dobry sprzęt, mierniki laserowe i w ogóle cuda na kiju

Nawet najlepszy sprzęt nie zastąpi człowieka a jedynie moze ulatwic pracę...
adam-and1 napisał(a): podobno ustawili zbieżność kół-

Jw.-zbiezność kół nie ma wpływu na ściąganie a jedynie:
1/ Kąt pochylenia koła
2/ Wyprzedzenie sworznia zwrotnicy
Czy te parametry zostały prawidłowo zmierzone i czy masz na to wydruk... :?: :?:
adam-and1 napisał(a):co dalej z tym fantem robić ?? reklamacja w serwisie ???

Oczywiście ze tak.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Maj 2011, 14:45

ok dzięki Wam za porady - po raz kolejny przekonałem się, że niestety ale jeśli się kogoś nie opie......do...li to nie zrobią niczego porządnie .... .

jak przyjechałem do serwisu na "poprawkę" to facet kazał mi się schylić pod samochód (na wyłączonym silniku i wyprostowanej kierownicy ) i powiedzieć czy koła są prosto bo wg. niego wszystko jest ok --- oczywiście powiedziałem facetowi co o tym sądzę .... wpakowałem go do auta udowodniłem, że kierownica musi być skręcona aby jechać prosto .....

później zabrali auto do poprawki ... pewien mechanik znalazł w jakiejś magicznej księdze jakie mają być ustawienia kół. - ustawiali ustawiali -czemu towarzyszyła jazda próba - aż się im udało kierownica jest prosto - auto jedzie prosto - koła są dobrze ustawione (byłem sprawdzić zbieżność w innym warsztacie i jest ok )

eeehh Polska .... :/
adam-and1
Aktywny