Auto Sedan/Hatchback [do 38 tys]

15 Cze 2019, 13:58

Witam, jakiś czas temu założyłem temat o SUVIe, jednak dzięki poradą zmieniłem mój target.
Dla przypomnienia auto na trasy kilka razy w tygodniu liczę, że max 3 razy 45 + 45 km. Trasa drogi krajowe, bądź s8.
Pojeździłem pooglądałem i znalazłem kilka fajnych opcji:
1. Najładniejsza Fiat Tipo 1.3 MultiJet za 37 tyś przebieg 25 tyś.
2. Hyundai I30 1.6 Diesel za 27 tyś przebieg 70 tyś.
3. Citroen C4 1.6 Diesel za 25 tyś przebieg 100 tyś.
Takie auta przypadły mi stylistycznie i posiadają ciekawe wyposażenie.
Dodam, że przeglądałem również wv, ople i renault nie przypadły mi stylistycznie.
Teraz pytanie jak wypada fiat przy pozostałych opcjach cenowo najdroższy ale najmłodszy bo ma 2 lata.
W jaką drogę lepiej iść?
BenioEnio
Nowicjusz

15 Cze 2019, 14:22

Najlepiej wrzuć linki do ogłoszeń, bo tak z cyferek to ciężko.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Cze 2019, 18:35

Cześć podsyłam linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A co do samych silników które polecacie ?
Z tego co czytałem 1.3 multijet nie posiada dwumasy i ma łańcuch na moje rozumowanie to duża zaleta ;)
Podobnie silnik montowany w hyundaiu.
1.6 HDI w wersji 110 konnej jakie ma opinie jest awaryjny ?

Pozdrawiam ;)
BenioEnio
Nowicjusz

15 Cze 2019, 19:07

Wybrałeś 3 samochody i żadne z nich nie ma zaznaczonej opcji "bezwypadkowy".
Sprowadzone samochody z bardzo niskim przebiegiem w fajnej cenie maja przeważnie powypadkowa przeszłość.
tomekdk

15 Cze 2019, 19:17

Cześć co do aut, wiem że są powypadkowe domyślam się nie liczę że będzie wszystko cacy ;).
A posiadasz informacje na temat tych silników?
BenioEnio
Nowicjusz

15 Cze 2019, 19:40

Podsyłam jeszcze peugeota 308 co udało mi sie znaleźć:
BenioEnio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...

15 Cze 2019, 20:06

Jeśli kilkuletnie auto i ma być mały przebieg, to najlepiej szukać w komisach przy dilerskich. Oni mają auta prześwietlone na wylot i szrotu by nie kupili (jednak szyld zobowiązuje).
BenioEnio napisał(a):ma łańcuch na moje rozumowanie to duża zaleta
zdziwiłbyś się :mrgreen:
1.3 MJ to nie BMW, gdzie trzeba wyjmować silnik, aby go wymienić, ale jednak kubatura łańcucha do roweru (niska trwałość, kiedyś to były łańcuchy) i wyższa cena wymiany niż w przypadku paska poddaje wszystko pod wątpliwość.
No ale prawie nowe auta, więc jeszcze parę lat powinien pojeździć bez wymiany.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Cze 2019, 20:53

A już mając do wyboru między dieslami z grupy PSA czy fiatowski bądź z hyundaia który lepiej brać?
No i pod względem właściwości jezdnych które auto by było lepsze c4 ma chyba najwięcej elektronicznego wspomagania więc wydaje się być najlepsza pod tym względem.
BenioEnio
Nowicjusz

15 Cze 2019, 21:04

Zasadniczo ten silnik z Fiata na starcie przegrywa, bo 1.6 HDI/CRDI to "nie jego" klasa pojemności - tutaj musielibyśmy porównywać mniejsze warianty (w PSA jest to 1.4 HDI, w Hyundaiu/Kii... chyba też, ale nie jestem pewien). Niby szklanka różnicy, ale moc, moment, stopniowanie skrzyni etc robią różnice, przez które diesle 1.3-1.4 to "te miejskie" (o ile diesla można polecać do miasta), dla modeli segmentu B.

Odpowiadając na Twoje pytanie - zdecydowanie lepiej wypadają silniki PSA, Hyundai
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Cze 2019, 21:10

Okej dzięki, jak wspominałem moim głównym przeznaczeniem są trasy i prędkości z zakresu 80-120 km/h - nie lubie jeździć szybko i nie umiem ;).
Nie wiem jak spiszą się te silniki w takich prędkościach ale myśle że dla 1.6 to powinna być prędkość zapewniająca najniższe spalanie.
Jeszcze chciałbym zahaczyć o temat dwumasy diesle 1.3 MPI i Hyundaiowski nie mają jej czy wpłynie to na eksploatacje i zaoszczędzenie kosztów ewentualnych napraw?
BenioEnio
Nowicjusz