Nowy niewielki/rodzinny samochód do 60-70tys. zł

14 Cze 2019, 23:53

Witam serdecznie,
planuję zakup nowego samochodu z salonu. Przeglądam wszelakie testy, strony poszczególnych marek i mam coraz większy mętlik w głowie. Liczę na Waszą pomoc, gdyż dla mnie będzie to dopiero drugi samochód (pierwszy nowy). Dotąd jeździłem Hyundaiem i20 z 2009 roku.
Poszukuję zgrabnego, niewielkiego samochodu, ale na tyle przestrzennego żeby wygodnie zmieścić fotelik dziecięcy i różne rzeczy w bagażniku. Wiem, że samochód rodzinny to zupełnie coś innego, ale chodzi mi o zgrabny samochód, możliwie wygodny i przestrzenny w środku.

Na początku trafiłem na Citroena C4 Cactus. Przekonuje wygodą i ceną, również zawieszeniem (pytanie czy się szybko nie zepsuje), ale jednak skrajny minimalizm kokpitu i jego działanie odpycha. Dodatkowo średnio mi się podoba.

Później zainteresowałem się Seatem Leonem - chyba najbardziej mi odpowiada wizualnie, nie potrzebuję super mocnych silników, więc w cenie też powinienem się zmieścić. Obecnie chyba nr 1, aczkolwiek jego jeszcze nie widziałem na żywo.

Oglądałem VW T-crossa, jednak wydaje mi się, że szkoda na niego pieniędzy, więc z niego zrezygnowałem dość szybko.

Zastanawiam się jeszcze nad Hyundaiem i30 - może w jakiejś niższej wersji uda się zmieścić w cenie. Nie powala wyglądem, ale słyszałem sporo pozytywnych opinii osób, które go mają.

Co myślicie o tych typach? W którym kierunku iść? A może macie jakieś inne typy? Oczywiście im taniej tym lepiej. Wolałbym się zmieścić w 60tys. zł, ale 70 jest akceptowalne. Będę kupował samochód w leasingu na firmę. Silnik benzyna. Do jazdy w trasie, rzadko miasto.
Mirek2
Obserwowany

15 Cze 2019, 08:39

Jeśli chodzi o zakup na firmę to bardzo dobre oferty finansowania dostaniesz od grupy VAG (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda), więc będzie to dodatkowym atutem przy wyborze tych marek. Do 60 tys. ciężko znaleźć coś ciekawego, do 70 tys. zainteresowałbym się:
-> Leon 1.4 TSI z wyprzedaży z dobrym wyposażeniem - BARDZO ciekawa oferta, tym bardziej, że ten 1.4 TSI wydaje się pewniejszy od 1.5
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

-> Golf 1.0 TSI Trendline:

-> Opel Astra K 1.4T :

-> Peugeot 308:

-> Renault Megane

-> Fiat Tipo 1.4T S-Design
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Cze 2019, 07:17

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Prawdopodobnie zdecyduje się na Seata - z tych wszystkich samochodów najbardziej mi odpowiada a do tego sensowne finansowanie. Zastanawiałem się jeszcze nad nową Honda Civic 5d, ale żeby uzyskać sensowne wyposażenie trzeba wydać powyżej 80 tysięcy a to już przekracza mój budżet.
Mirek2
Obserwowany

16 Cze 2019, 09:12

Jeśli chodzi o Hondę Civic to za 82 tysiące masz dobrze wyposażonego sedana z 1.5 182KM, ale to zupełnie inne auto niż Leon:

Gdybyś jednak chciał wydać jak najmniej to za niecałe 62 tysiące jest Tipo w wersji Lounge z kamerą cofania, nawigacją, automatyczną klimą, Android Auto:

Hyundai w tej cenie będzie z 1.4 100KM (najkorzystniejsza wersja wyposażenia Go!):

Koniec końców przy leasingu nie liczy się cena zakupu, bo wysokość raty za Seata wartego 70 tys. może być niższa niż za Fiata wartego 60 tysięcy, wszystko zależy od oferty banku.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...
    Słynny wolnossący silnik V10 Lexusa LFA
    Legendarny Lexus LFA był bez dwóch zdań najbardziej ambitnym projektem w historii japońskiego producenta aut luksusowych. Supersamochód o nadwoziu wykonanym w całości z kompozytów zbrojonych włóknem ...