14 Cze 2019, 23:53
Witam serdecznie,
planuję zakup nowego samochodu z salonu. Przeglądam wszelakie testy, strony poszczególnych marek i mam coraz większy mętlik w głowie. Liczę na Waszą pomoc, gdyż dla mnie będzie to dopiero drugi samochód (pierwszy nowy). Dotąd jeździłem Hyundaiem i20 z 2009 roku.
Poszukuję zgrabnego, niewielkiego samochodu, ale na tyle przestrzennego żeby wygodnie zmieścić fotelik dziecięcy i różne rzeczy w bagażniku. Wiem, że samochód rodzinny to zupełnie coś innego, ale chodzi mi o zgrabny samochód, możliwie wygodny i przestrzenny w środku.
Na początku trafiłem na Citroena C4 Cactus. Przekonuje wygodą i ceną, również zawieszeniem (pytanie czy się szybko nie zepsuje), ale jednak skrajny minimalizm kokpitu i jego działanie odpycha. Dodatkowo średnio mi się podoba.
Później zainteresowałem się Seatem Leonem - chyba najbardziej mi odpowiada wizualnie, nie potrzebuję super mocnych silników, więc w cenie też powinienem się zmieścić. Obecnie chyba nr 1, aczkolwiek jego jeszcze nie widziałem na żywo.
Oglądałem VW T-crossa, jednak wydaje mi się, że szkoda na niego pieniędzy, więc z niego zrezygnowałem dość szybko.
Zastanawiam się jeszcze nad Hyundaiem i30 - może w jakiejś niższej wersji uda się zmieścić w cenie. Nie powala wyglądem, ale słyszałem sporo pozytywnych opinii osób, które go mają.
Co myślicie o tych typach? W którym kierunku iść? A może macie jakieś inne typy? Oczywiście im taniej tym lepiej. Wolałbym się zmieścić w 60tys. zł, ale 70 jest akceptowalne. Będę kupował samochód w leasingu na firmę. Silnik benzyna. Do jazdy w trasie, rzadko miasto.