REKLAMA
Witam,
szukam auta dla 2+1 (segment raczej C).
Auto będzie główne jeździło po mieście (dojazdy do pracy po kilka km w jedną stronę), czasem dłuższa trasa (200-500km), dlatego raczej benzyna (wydaje mi się, że to niewystarczające dla diesla - co myślicie?)
Co do miejsca w środku to zależy mi na tym, żeby spokojnie się spakować na wakacje.
Budżet to 35k (max 40 z pakietem na start, jeśli coś trzebaby włożyć).
Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby auto było bezawaryjne, wygodne i żeby nie było strach się brać za wyprzedzanie no i rocznik najlepiej 2013+, przebieg max 150.000. Do tej pory jeździłem raczej starszymi autami, więc przeskok jakościowy chyba i tak będzie dla mnie spory..
Chce rozglądać się za autami z PL, nie mam zaufania do komisów...
Mam kilka typów:
1) Ford focus mk3 - bardzo chciałbym wersję poliftową, ale nie wiem, czy budżet wystarczający. Silniki najbezpieczniej pewnie 1.6 105/125KM (ale mogą być mało żwawe), 1.5EB (pasek oleju w wodzie podobnie jak w PT, co chyba jest wadą?) lub 1.6EB (tutaj była akcja serwisowa na chłodzenie, więc może szukać właśnie po takiej?)
Podobno ruda wychodzi szybko w focusach..
2) Hyundai i30 II - też wersja polift - i znów pytanie, czy budżet wystarczy na coś sensownego.. Silnik 1.6 120KM (można wrzucić gaz), lub 1.6GDI 135KM
3) Opel Astra J - silnik 1.4turbo 120/140KM (obawiam się tylko o tą skrzynie...)
4) Kia Ceed II - tutaj chyba brak silników benzynowych naprawdę godnych polecenia?
5) Renault Megane - ze względów wizualnych rozważam tylko wersję po drugim lifcie od 2014r. Silnik 1.4tce (można ew.LPG), lub 1.2tce.
Kilka ogłoszeń...
Focus (niestety ten budżet i nie z komisu to tylko 105KM)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tu od razu z LPG
Ten egzemplarz mi się podoba i ma oszczędny mimo wszystko silnik Diesla, ale moje przebiegi chyba nie są wystarczające, a i budżet przekroczony...
[link do Autohero wygasł]
Astra
Renault