Auto segment C (2+1) ok.35kPLN

11 Mar 2022, 18:17

Witam,

szukam auta dla 2+1 (segment raczej C).
Auto będzie główne jeździło po mieście (dojazdy do pracy po kilka km w jedną stronę), czasem dłuższa trasa (200-500km), dlatego raczej benzyna (wydaje mi się, że to niewystarczające dla diesla - co myślicie?)
Co do miejsca w środku to zależy mi na tym, żeby spokojnie się spakować na wakacje.
Budżet to 35k (max 40 z pakietem na start, jeśli coś trzebaby włożyć).
Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby auto było bezawaryjne, wygodne i żeby nie było strach się brać za wyprzedzanie no i rocznik najlepiej 2013+, przebieg max 150.000. Do tej pory jeździłem raczej starszymi autami, więc przeskok jakościowy chyba i tak będzie dla mnie spory..
Chce rozglądać się za autami z PL, nie mam zaufania do komisów...

Mam kilka typów:
1) Ford focus mk3 - bardzo chciałbym wersję poliftową, ale nie wiem, czy budżet wystarczający. Silniki najbezpieczniej pewnie 1.6 105/125KM (ale mogą być mało żwawe), 1.5EB (pasek oleju w wodzie podobnie jak w PT, co chyba jest wadą?) lub 1.6EB (tutaj była akcja serwisowa na chłodzenie, więc może szukać właśnie po takiej?)
Podobno ruda wychodzi szybko w focusach..

2) Hyundai i30 II - też wersja polift - i znów pytanie, czy budżet wystarczy na coś sensownego.. Silnik 1.6 120KM (można wrzucić gaz), lub 1.6GDI 135KM

3) Opel Astra J - silnik 1.4turbo 120/140KM (obawiam się tylko o tą skrzynie...)

4) Kia Ceed II - tutaj chyba brak silników benzynowych naprawdę godnych polecenia?

5) Renault Megane - ze względów wizualnych rozważam tylko wersję po drugim lifcie od 2014r. Silnik 1.4tce (można ew.LPG), lub 1.2tce.

Kilka ogłoszeń...
Focus (niestety ten budżet i nie z komisu to tylko 105KM)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tu od razu z LPG

Ten egzemplarz mi się podoba i ma oszczędny mimo wszystko silnik Diesla, ale moje przebiegi chyba nie są wystarczające, a i budżet przekroczony...
[link do Autohero wygasł]

Astra

Renault

drygi
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Mar 2022, 19:26

Z tych aut co podałeś to tylko Astra J 1.4T 140km da ci względną dynamikę i w wersji kombi z zapakowaniem się na wakacje nie powinno być problemu. W razie czego lpg wrzucisz bez problemu do czego bardzo zachęcam.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Mar 2022, 19:59

Czy z tych aut które podałem poleciłbys inny silnik, który też da fajny komfort jazdy? Na diesle robię zbyt male przebiegi chyba, co?
Najbardziej podoba mi się wizualnie nie ukrywam Focus.
Czy ewentualnie jeszcze inny samochód godny polecenia?
Myślałem też nad Mondeo/Peugot 508, ale tu już wyższy segment i pewnie za tą kasę kupię coś starszego/z wyższym przebiegiem.

Czy któraś Astra z ogłoszeń może być ciekawa?
drygi
Nowicjusz

11 Mar 2022, 20:07

W diesla bym się nie pchał jak nie jeździsz w większości tras poza miastem. Focus spoko, możesz poszukać 1.6eb po akcjach serwisowych. Ale nie jest to tak pancerny silnik jak wolnossący 1.6. Jak kupisz w dobrym stanie i będziesz dbał, to powinno być ok.
Musisz mieć tylko z tyłu głowy, że w razie czego remont tego silnika często jest nieopłacalny.

1.5eb wypada lepiej, ale na niego nie masz kasy.

Pamiętaj, że Focus nawet w kombi ma raczej maly bagażnik.

Możesz też zerknąć na Civica VIII 1.8 140km, dużo miejsca w środku i bagażnik jak na hatchbacka pojemny. Tylko zawieszenie twarde, jak szukasz komfortu to chyba Ci się nie spodoba. Dopiero w IX gen jest dużo lepiej pod tym względem ale to już 40-50k.
hoderi145
Aktywny

11 Mar 2022, 20:28

hoderi145 napisał(a):Z tych aut co podałeś to tylko Astra J 1.4T 140km da ci względną dynamikę i w wersji kombi z zapakowaniem się na wakacje nie powinno być problemu. W razie czego lpg wrzucisz bez problemu do czego bardzo zachęcam.

Czyżby...
Astra 1,4 turbo 140KM (2012-2015r): 0-100km/h - 9,8 s (kombi 10,4 s)
Megane 1,2 tce 130KM (2015r.): 0-100km/h - 9,6 s
No faktycznie tylko astra daje "względną dynamikę", ...tyle, że megane troszkę lepszą ;)
Ale, generalnie porównywalne pod względem dynamiki.

*źródło: autocentrum...
Ostatnio edytowany przez R28F1, 11 Mar 2022, 20:57, edytowano w sumie 1 raz
R28F1
Początkujący

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: M140i xDrive
Silnik: 3,0
Rok produkcji: 2019

11 Mar 2022, 20:56

1.2 tce... To nie jest najlepszy silnik delikatnie mówiąc. Zwłaszcza kiedy ma już prawie 10 lat za sobą.
1.4T z podanych przez autora to najtrwalszy turbo benzyniak i ma dobrą dynamikę, elastyczność.
hoderi145
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...

11 Mar 2022, 21:00

Być może masz rację z tą trwałością. Ja nie mam z nim żadnego doświadczenia i wiedzy. Tak tylko na szybko, luknąłem sobie na osiągi, bo tak mi świtało, że opel często przy przewadze mocy nad konkurentem miał albo podobne osiągi a czasami nawet gorsze. ;)
Chociaż, już sama pojemność 1,2 w kompakcie nie budzi mojego zaufania...
R28F1
Początkujący

11 Mar 2022, 21:35

Papierowe dane a odczucia z jazdy jednak czesto potrafią być różne
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2022, 21:55

Czytałem trochę podobnych tematów i Megane z tce był polecany, więc myślałem, że jest godny uwagi.

Czy gdybym nie chciał kombi, to który z tych samochodow jest w stanie zaoferować niezła ilość miejsca?

Rozumiem, że najbardziej polecany/sensowny silnik benzynowy z tych samochodów to ten z Astry?

Wolnossący z Focusa to naprawdę taki muł?
drygi
Nowicjusz

11 Mar 2022, 22:00

Masa swoje robi, w służbowym fordzie focusie 3 kombi mam 1.6tdci 115km i kiepsko to jedzie (porównywalnie do benzyny 1.6 MPI w A3 8P)
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback

11 Mar 2022, 22:13

Wszystkie będą raczej podobne w środku pod względem miejsca na tylnej kanapie. Focus 1.6 będzie wystarczający do miasta i sporadycznie na trasę. Tylko przy wyprzedzaniu musisz mieć większy zapas miejsca i czasu na manewr.

Jak nie chcesz kombi to ja bym brał AR Guiletta 1.4 t-jet 120km i nawet nie oglądał się za siebie. Ewentualnie wersję z multiair, która daje mega frajdę z jazdy - silniki od 2012 powinny mieć już poprawiony moduł sterujący systemem.
Ale t jet jest wystarczająco dynamiczny a przy tym prosty, idealnie działa na lpg.
Ostatnio edytowany przez hoderi145, 11 Mar 2022, 22:31, edytowano w sumie 1 raz
hoderi145
Aktywny

11 Mar 2022, 22:20

Raziel11 napisał(a):Papierowe dane a odczucia z jazdy jednak czesto potrafią być różne

Pomiary to obiektywny konkret a odczucia to jednak subiektywne wrażenie.
R28F1
Początkujący

11 Mar 2022, 22:26

R28F1 napisał(a):Pomiary to obiektywny konkret a odczucia to jednak subiektywne wrażenie.

Ale to tak działa. Moja Hanka Civic VII 1.8 140 km według papieru robiła setkę w niecałe 9sec. Astra J 1.4T robi to sekundę wolniej. Zgadnij który samochód jeździ przyjemniej i daje odczucia dynamiczniejszego? Od razu powiem, że Opel ;)

Na czas 1-100 często wpływ ma też prędkość przy której trzeba zmieniać biegi (jedne auta osiągają stówkę na dwójce, inne na trojce), to zabiera czas i skrzynia biegów też ma tutaj znaczenia. Dlatego papierowe dane często mają się nijak do odczuć podczas jazdy.
W końcu nikt i tak spod swiateł nie będzie za każdym razem robił testu 1-100 :)
hoderi145
Aktywny

11 Mar 2022, 22:33

Dziękuje Ci bardzo za wszystkie odpowiedzi.
AR niestety odpada ze względu na wygląd, ani mnie ani mojej lubej bardzo się nie podoba.
Na Focusa po lifcie chyba trochę brak kasy - to co wrzucałem w pierwszej wiadomości to maks, co mogę mieć w benzynie (105KM).

Warto sprawdzić auta z Autohero? Na OLX to praktycznie sami handlarze...
Znalazłem takie - może ktoś coś powiedzieć? Na co powinienem zwracać uwagę?

ostatni z automatem
drygi
Nowicjusz

11 Mar 2022, 23:09

R28F1 napisał(a):Astra 1,4 turbo 140KM (2012-2015r): 0-100km/h - 9,8 s (kombi 10,4 s)
Megane 1,2 tce 130KM (2015r.): 0-100km/h - 9,6 s
No faktycznie tylko astra daje "względną dynamikę", ...tyle, że megane troszkę lepszą ;)
Takie tam p....nie . Podaj dane przyśpieszenia np. z 80 km/godz na biegu 4/5 do 120 km/godz . Nie od zera do stówy. Bo kto liczy start ? Liczy się trakcja w szerokim zakresie prędkości , aktualnego biegu , elastycznośći silnika . Obiektywna , subjektywna ocena? A może się okazać żę kosiarka 1,2 może lepiej przyśpieszać w normalnym użytkowaniu niż te demony startu
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi