Auto segmentu B za 7-8 tys. złotych

24 Lip 2011, 11:19

Kolega prosił mnie o pomoc w wyborze samochodu. Ponieważ, gdy kupowałem swoje auto otrzymałem na tym forum wiele cennych informacji postanowiłem ponownie zwrócić się o pomoc w wyborze.
Budżet przeznaczony na samochód to kwota 7 tys, maksymalnie 8 tys. złotych. Samochód przeznaczony przede wszytkim do poruszania się po mieście, przez jedną najwyżej dwie osoby. Przebieg roczny to max. 15 tys. złotych, dlatego preferowanym napędem jest benzyna ewentualnie LPG. Podstawowe kryteria (oprócz ceny) to: ekonomiczność, mała awaryjność, tanie koszty naprawy. Kumpel jeździ spokojnie, auto nie musi mieć wielkich osiągów do tej pory poruszał się Fiatem Seicento. Preferowanym segmentem jest B - klasa aut miejskich, ale nie wykluczam również segmentów A i C. Oczywiście najlepiej jeżeli auto nie byłoby nadmiernie leciwe, choć zdaję sobie sprawę, że za tą cenę prawie nówki wyrwac się nie da. Mieszkamy w Łodzi, a zatem najlepiej, żeby konkretne oferty znajdowały się w jej okolicach.
Z góry dziękuję za wszytkie cenne komentarze.
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

24 Lip 2011, 12:57

Od kiedy przebieg jest w złotych?
Ja od siebie polecam:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2011, 18:42

Jak głównie do miasta i 1-2 osoby to można pomyśleć nad suzuki swift o ile nie masz wygórowanych wymagań co do wyposażenia, bo zwykle są "gołe". Ale fajne zwinne i ekonomiczne auto. Ostatnio mogłem kupić 2003r. za 7000zł. Po tyle stoją roczniki 2003-2004. Poza tym niezajechane vw polo to dość dobra opcja jeśli znajdziesz takie.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

24 Lip 2011, 22:03

Samochód nie jest dla mnie tylko dla kumpla.
Z propozycji zaprezentowanych przez barol91 fajnie wygląda Fiat Brava i Peugeot 306. Na pewno Fiat będzie tańszy w eksploatacji z uwagi na niedrogie części

VW Golf w cenie do 8000 złotych to wozy kilkunastoletnie z dużym przebiegiem i potencjalnymi remontami.
Suzuki Swift jest interesującą opcją, wartą rozważenia

W mojej ocenie chyba lepszą opcją byłaby Skoda Fabia. W tej cenie da się wyrwać egzemplarz z 2001-2002 roku kupiony w Polsce. Sam posiadałem do niedawna ten samochód, jeździłem nim 9 lat i byłem w miarę zadowolony.
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

24 Lip 2011, 22:38

No wyrwać może i sie da ale w jakim stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012