Auto segmentu C do 50tys

05 Lip 2016, 22:35

Witam, zamierzam kupić auto. Do tej pory mieliśmy Forda Focusa II po faceliftingu oraz Forda Focusa III kombi. Jestem z tych aut zadowolony. Ale jak to często bywa jak się człowiek przyzwyczai to trudno jest się odzwyczaić. Bardzo dobrze jednak się złożyło, że kolejny focus nie podoba mi się z zewnątrz. Czas więc na zmianę i sprawdzenie innej marki. Nie będę Was prosił o wskazanie, który samochód jest najlepszy, bo takiej odpowiedzi na forum nie dostanę (są różne zdania). O co chcę więc zapytać:

1. Na które auta warto zwrócić uwagę z segmentu C (aby było łatwiej to na tą chwilę jeszcze nie jestem gotowy na auta francuskie czy włoskie chyba że alfa ale w 50tys nie wiem czy warto)

2. Które auta omijać z daleka

3. Mam znajomego, który jezdzi po Niemczech i z chęcią pomógł by coś tam znaleźć. Czy jest warto szukać w Niemczech auta bezwypadkowego?

4. Ten sam znajomy napewno pomógł by z wyszukaniem i dogadaniem auta po wypadku - i tu też pytanie czy warto te kilka dni poswiecic na wojaże po Niemczech, potem ogarnięcie naprawy tego i kwestie związane z opłatami, rejestracją itp. Czy rzeczywiście jest duża szansa, że w tych pieniądzach zamiast przyzwoitego auta z Polski będzie można mieć auto w bardzo dobrym stanie "lekko bite" z Niemiec?

wymagania co do auta:
- wyglad zewnętrzny fajny (subiektywne ale chodzi mi o bardziej sportowy niż "ładny"
- 5 drzwi (hatchback lub kombi ale kombi nie przyklejane do auta)
- bagażnik nie mniejszy niż w focusie II (trochę moze byc mniejszy ale nie wiele)
- silnik benzyna, 130 - 150KM bylby OK
- wyposazenie: kmfort+ (czyli nie mega jakis wypas ale fajnie miec podstawowe w dzisiejszych czasach bajery)
boru
Nowicjusz

Auto: VW Caddy, Ford Focus II
Paliwo: Diesel

09 Lip 2016, 20:39

niesmialo prosze jeszcze raz o pomoc :D
boru
Nowicjusz

09 Lip 2016, 20:57

Łatwiej będzie jak Ty wyszukasz które auta Ci odpowiadają a my je ocenimy.
Ode mnie Astra J oraz korea - i30/ Cee'd
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lip 2016, 21:00

1.
Civic IX 1.8
Mazda 3 2.0
[link do oferty na Allegro wygasł]
Opel Astra j 1.4 T
Hyundai i30 1.6 120 km
2.
Cały koncern VW
3.
Pewnie że warto ale wyjdzie drożej niż w Polsce
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

09 Lip 2016, 21:11

3. Pewnie że warto ale wyjdzie drożej niż w Polsce

Skoro wyjdzie drożej to raczej nie warto - nie rozumiem

A da się znaleźć lekko bite żeby po naprawie robiło dużą różnice? Czy jest sens wogóle zastanawiać się nad tym i probowac czegos szukac?
boru
Nowicjusz

09 Lip 2016, 21:58

sanvean23 napisał(a):2.
Cały koncern VW

Faktycznie takie Audi A4 B7 1,8T z 2008 roku to tragedia...nie ma co na to patrzeć..bo VW...
Najlepiej po zmierzchu nie wychodzić z domu bo podobno gwałcą i mordują :ok:
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

09 Lip 2016, 22:21

Odkąd A4 należy do segmentu C, bo chyba mnie coś ominęło.
A sory dodam że A3 1.6 jest warty wydania 50 k za stu konnego muła :lol:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

09 Lip 2016, 23:16

100 konnego muła??
Za ok 55 tys można mieć Leona III z 2013 roku z 1,4 tsi 125 koni..
1,4 tsi 122 z golfa v a 125 km w nowym Golfie 7/A3 to już zupełnie inny silnik, rozrząd na pasku, turboprężarka bez kompresora, poprawiony cały dół i po prostu nowszy silnik..no ale wiem że dla 99.99% osób na tym forum TSI z 2050 roku to ciągle ten sam co w 2004..
czyli 1,9 tdi w Passacie B4 to to samo co w Passacie B6...

Poza tym zawsze autor może przejść na segment D Audi A4 to nie A8..4,2 V8
Niektórzy tu szukają segmentów i B i C...

P.S. Autor też szuka bardziej sportowego wyglądu auta niż ładnego jak to ujął, co faktycznie reprezentuje Astra J.. :D
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

09 Lip 2016, 23:29

Skąd wiesz że dobry jeśli to nowy silnik? Nikt tu nie poleca Astry K bo poszli w stronę VW i zapewne będzie taka sama kicha z silnikami jak u VW. Zrozum to że ta marka skończyła się tak naprawdę gdzieś 10 lat temu.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lip 2016, 06:35

Lovato34 napisał(a):no ale wiem że dla 99.99% osób na tym forum TSI z 2050 roku to ciągle ten sam co w 2004..

Straciłem uznanie do VW , oczywiście do nowych modeli, i nic tego nie zmieni . Nawet jakby nie wiadomo jak poprawili silniki dalej nie będę ufać VW-wi.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Lip 2016, 10:16

Powiem tak, nie oceniajmy nowszych wersji, bo mogli poprawić jedno, a popsuć drugie.
Ja póki co się trzymam, że 1,8 i 2,0TSI są wadliwe. W 1,4TSI w słabszej wersji wyeliminowali problem rozrządu i odeszli od wersji z kompresorem.
Pozostały nagar i nietrzymanie mocy - tutaj ma przewagę 1,4 T-Jet i 1,4T Opla, bo nie mają wtrysku bezpośredniego, co jest przyczyna tego.

Lovato34 czepiasz się, że jeździmy po TSI niezależnie od wersji ale nie czepiasz się, że jeździmy po 1,8 Toyoty, że lubi olej mimo tego, że problem dotyczył tylko początku produkcji.
No ale przyzwyczaiłem się do tego, że jak się najeżdża na inne marki, które nie są VAG to jest ok, a jak na VAGi to już źle :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

11 Lip 2016, 18:36

boru napisał(a):
3. Pewnie że warto ale wyjdzie drożej niż w Polsce

Skoro wyjdzie drożej to raczej nie warto - nie rozumiem

A da się znaleźć lekko bite żeby po naprawie robiło dużą różnice? Czy jest sens wogóle zastanawiać się nad tym i probowac czegos szukac?

Podbije jeszcze raz mojego posta, bo chyba gdzies umknął w nieustannym sporze dot. VW :?
boru
Nowicjusz

14 Lip 2016, 23:31

A co myslicie np. o Suzuki SX4.
Np. taki:
[link do mobile.de wygasł]
boru
Nowicjusz