Auto Sportowe do 18 tysięcy

01 Gru 2012, 23:18

Witam poszukuję auta sportowego do 18 tysięcy. Cabrio raczej odpada wolał bym Coupe.
Jestem młodym kierowcą szczególną uwagę zwracam na to aby samochód miał stosunkowo małe spalanie w porównaniu do aut sportowych o dużych silnikach no i oczywiście aby był możliwie bezawaryjny. Proszę was o radę za jakim autem mógłbym się ewentualnie rozglądać dodam że interesuje się audi TT z początku produkcji a także mercedesem SLK i bmw Z3 ale akurat te dwa ostatnie auta ciężko spotkać w Coupe. Proszę was o pomoc w wyborze auta a także co myślicie o autach które wymieniłem. Pozdrawiam :)
dziama931
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mercedes E190
Silnik: 2.0 122km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1985

02 Gru 2012, 12:44

Przede wszystkim to myślimy, że żadne z nich nie jest sportowe. Jedynie Z3 M/// można by za takie uznać, ale w tym przedziale cenowym nie ma szans. Poza tym skoro patrzysz tak na spalanie to zapomnij o aucie sportowym.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Gru 2012, 13:20

Przede wszystkim to myślimy, że żadne z nich nie jest sportowe. Jedynie Z3 M/// można by za takie uznać, ale w tym przedziale cenowym nie ma szans. Poza tym skoro patrzysz tak na spalanie to zapomnij o aucie sportowym.

Zgadzam się z kolegą. Skoro chcesz auto sportowe to zapomnij a małym spalaniu :P
Hmm no i ciężko powiedzieć kurcze jakie auto sportowe masz na myśli :)
Czy w dobrym stanie, z dobrymi parametrami kupimy auto SPORTOWE do 18 tyś?
Hmmm...
Stworek
Początkujący

Miejscowość: Mława
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4 8v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

02 Gru 2012, 14:19

Małe spalanie tzn żeby nie palił więcej w cyklu mieszanym niż 10 litrów. Trasa 8 l przy spokojnej jeździe było by idealnie.No tak ale TT z początku produkcji czy SLK się kupi już raczej za te pieniądze. A co myślicie o Celice,Hyundai Coupe i Cougarze ?
dziama931
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mercedes E190
Silnik: 2.0 122km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1985

02 Gru 2012, 16:40

przy takim spalaniu nie ma mowy o sportowych osiągach auta niestety
mamuska
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 03 2008
Auto: BMW=>TOYOTA=>PASSAT
Typ: Kombi

02 Gru 2012, 16:58

Clio Sport- innej opcji nie widzę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
genialny gokart, żaden z powyższych nie da Ci takich wrażeń z jazdy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Gru 2012, 17:08

Ja niedlugo bede kupowal drugie auto obok mojego tygrysa z podpisu ;). No i tez mysle nad SLK, TT i Z3, ew. celice. SLK fajnie wyglada jak jest dobrze zrobione - w seria na jakichs slabych alu w srebrze srednio - ja bardziej widze czarna odmiane na duzych alu i niskoprofilowych oponach (cos jak mam w swoim obecnym) + moze gwint, to wtedy ten samochod wyglada bajecznie :). Audi TT jest fajne, ale tez bez dobrej feli slabo... BMW Z3 spoko, tylko jest problem, ze ten dach z tej szmatki slabo wyglada... najwieksza jego zaleta, to agresywny przod... nad tylem trzeba popracowac, co do dachu ew. dokupic twardy - dobrze zrobione z3 tez bedzie robilo wrazenie. Celica fajna i ceny sa bardzo dobre obecnie. Wszystkie te auta sa dosyc solidne, efektowne i nie maja problemow z moca - nie mowie, ze sa specjalnie szybkie, ale optymalne. KAZDE jest sportowe ;) tak samo z3 m, jak slk AMG/brabus, tt quattro, celica przy najwyzszej opcji tez nie jezdzi wolno przy tej masie. Ogolnie, to ja sam mam identyczny dylemat i trudno jest podjac decyzje, mam wrazenie ze bardziej oczekujesz od auta prezencji i sportowego looku, niz osiagow ;) mysle, ze kazdy spelni swoja role z odpowiednimi poprawkami do serii :)

Jasiek90 - w leb sie puknij, ma do wyboru slk, tt, a ty mu clio pokazujesz...

ta wyglada dobrze: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe

02 Gru 2012, 17:23

Dlatego, że jeździłem i mam porównanie, Clio ma zdecydowanie więcej sportowego ducha niż Z3 w którym po latach jest luźne jak prostytutka przed wiekiem emerytalnym bo taką ma sztywność karoserii albo SLK w którym układ kierowniczy jest precyzyjny jak chirurg z 2 promilami we krwi, o TT stojącym na Golfie już w ogóle nie wspominam.
No chyba, że autorowi nie chodzi o auto które daje sportowe doznania tylko takie które wygląda na sportowe, do lansu rzeczywiście nadadzą się lepiej choć bądźmy szczerzy stare Z3, SLK i TT wielkiego wow nie robią, no chyba, że pod wiejską dyskoteką konkurując z Passatami B5, A6 C5 i e36/46 z e39.
Clio to twardy, precyzyjny, zwinny gokart ze świetnym wysokoobrotowym silnikiem.
Jasiek90
Stały forumowicz

02 Gru 2012, 17:46

jasiek90 wiesniaki jezdza po wiochach golfami i clio wlasnie. Zlituj sie [...] TT, Z3, SLK to swietne auta, bez porownania z tym szarym bezplciowym shitem clio dla dziadkow. TT, Z3, SLK maja styl, robia wrazenie, sa interesujace, wzbudzaja zainteresowanie - w miescie (co ty masz za komplex wiesniaka). Dam glowe, ze kazde auto z fantazja uznasz za wiesniackie, na ironie chwalac skromne, biedne i przecietne konstrukcje (realnie kojarzone z wiesniakami) twoja opinia bardziej podpada pod zawisc skromnego [...] na efektowne TT. No i pewnie nie jezdziles tymi autami, tutaj daje glowe, bo gadasz takie glupoty, ze szkoda gadac. Sportowe auto musi miec tez agresywny, wyjatkowy wyglad, musi byc zaawansowane stylistycznie, aby dobrze sie prezentowalo, bo czemu nie skromny polaczku? Natomiast twoje clio wyglada jak grzeczna sierotka, a jej wlasciciela wyobrazam sobie jako jakiegos niezlego nudziarza. Dla mnie w porownaniu z slk, tt itd takie szare cóś jak clio nie ma zadnych szans.

btw. jestes z "zawichost" [...] i ty mi mowisz o wiesniakach ;) wiesniaki maja wlasnie najwiecej do powiedzenia w kwesti "wiochy", bo malo w zyciu widzieli/malo pojmuja. Odjedz swoim szarym w180 na stalowkach z tego tematu [...] ;)
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Gru 2012, 18:06

Wiesz, że jakoś mnie Twoje pomyje nie bolą, mam to szczęście, że sporo latam po świecie, więcej czasu spędzam na studiach w Krakowie który jest pięknym miastem niż w Zawichoście, mam dobre perspektywy na przyszłość, żyję na dość wysokim poziomie i nie muszę się przejmować frustratami no i obiektem mojej zawiści na pewno nie są przechodzone niemieckie samochody za 20tys. zł bo taki mogę sobie kupić w każdej chwili a co do mojego Mercedesa to co prawda nie jest szary tylko złotawy i ma alufelgi ale to też stary wieśniakowóz warty grosze tyle, że do końca studiów już niewiele zostało więc nie widzę powodu by go zmieniać a będąc studentem nie muszę mieć ani prestiżu ani demonstrować swojego stanu majątkowego.
Za to widzę, że strasznie Cię dotkneło, że mój opis wieśniaka tak dobrze do Ciebie pasuje.
Notabene jako posiadacz mechanicznie identycznego samochodu jaki jest w temacie i to od 195tys. km przebiegu i 8 lat mógłbym się wypowiedzieć no ale z takim guru jak ty nie zamierzam dyskutować.
Poczekam na założyciela tematu.
Aha, i zgłosiłem Twój post.
Pozdrawiam i naprawdę życzę by Ci się w życiu tak ułożyło żebyś był z niego zadowolony a nie zgorzkniały i sfrustrowany.
Jasiek90
Stały forumowicz

02 Gru 2012, 18:12

twoj tez zglosilem. To, ze ty mnie negatywnie oceniasz, to jest dla mnie komplement, ja sie burze, ze takie szare zero mysli, ze ma racje :p jeszcze ten pokaz komplexow i pozerskie gadki o twoim zyciu osobistym - no widac, ze z wiochy pochodzisz, takie zero jak ty nie bedzie do mnie podjezdzac ;). Zyj w swoim swiecie skromnosci "w krakowie na studiach" jezdzij na kolpakach i przepraszaj ze zyjesz :D
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Gru 2012, 18:14

No sorry ale skoro pierwszy zacząłeś mnie obrażać i nie odróżniasz Clio Sport od Clio 1.2 a każde BMW czy Mercedes to dla Ciebie M-power czy AMG to o czym dyskutować?
To jest 18tys. zł za to można mieć co najwyżej Z3 1.9 czy SLK 2.0 z początku produkcji a one ze sportem nie mają nic wspólnego.
Jestem pozerem jeżdżący samochodem o wartości tygodniowych zarobków rodziców?(którzy mnie utrzymują), dziwna ta twoja definicja pozerstwa.
Jasiek90
Stały forumowicz

02 Gru 2012, 18:18

koles podejrzewam, ze chce auto, ktore bedzie sie dobrze prezentowac, wiec m pakiet, czy amg nie jest mu potrzebne. 1.9 bedzie optymalnie ruszalo i sprawnie sie zbieralo.

edit. wiesniak mieszkajacy powiedzmy 200km od cywilizacji podniecajacy sie studiami w krakowie, to pozer. Bo w twojej zacofanej glowce tak wyglada "kultura, szlachta" wlasnie wiesniaki maja jakies dziwne wyobrazenia nt normalnych ludzi, czy miast. Czyli studiami na wsi zaszpanujesz, krakowem tez. Ogolnie studenci maja polew z takich wioskowych glupkow, ktorzy dostali sie na jakikolwiek kierunek i robia z tego wielkie wooow, bo obecnie studiowac moze doslownie kazdy - moje kolezanki studentki nie wiedza kim jest prezydent polski, niektorzy nie ida na studia z przyczyn ideologicznych albo systemowych - twoje sztywne postrzeganie obytego czlowieka jest po prostu zbyt zacofane, to definiuje twoje wiesniactwo, widac ze pochodzisz z jakiejs ciemnoty, bo myslisz na poziomie prl-u
Ostatnio edytowany przez numberOne 02 Gru 2012, 18:24, edytowano w sumie 2 razy
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Gru 2012, 18:20

To niech kupi TT, wygląda najbardziej efektownie i ma najtańsze części dzięki pokrewieństwie z Golfem.
Studiować może każdy i co z tego?
Pradziadek miał wyższe wykształcenie(Prawo na Uniwersytecie Lwowskim), obydwaj dziadkowie i babcia też(Dziadek z Babcią chemia na UJ, drugi budownictwo na AGH), rodzice również(ojciec medycyna na UJ, rodzicielka filozofię na UJ) a mama robi doktorat(z filozofii na KUL'u) także nie trafiłeś z pretensjami a studiuję Budownictwo to nie jest łatwy kierunek ani taki na który każdy się dostaje więc daruj sobie bo coraz bardziej się pogrążasz.
Inna sprawa, że mając dziadka, wujka i do niedawna prabacie w Krakowie czyli praktycznie całą rodzinę od strony mamy raczej nie czułem się tam obcy czy nie na miejscu.
Aha i Zawichost dla Twojej informacji ma prawa miejskie 98 lat dłużej niż Olsztyn, skoro taką wagę przywiązujesz do podziału miasto/wieś to pewnie Cię to zainteresuje.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90 02 Gru 2012, 19:38, edytowano w sumie 5 razy
Jasiek90
Stały forumowicz

02 Gru 2012, 19:11

ja się wtrącę do tej waszej kłótni... powiem Wam tylko że "wieśniakiem" może być każdy, bo jest to bardziej stan umysłu niż pochodzenia (miasto / wieś). kolega też niestety zaprezentował nieco ciemnoty mówiąc że wieś jest zacofana... nie powiem, może niektóre zabite dechami dziury takie są ale w większości przypadków to miasto jest bardziej zacofane technologicznie niż wieś a to jakim kto jeździ samochodem nie ma nic do rzeczy... numberOne niestety, ale chyba nigdy nie widziałeś nic poza miastem i dlatego się tak beznadziejnie o wsi wypowiadasz, zapewniam Cię jednak że to właśnie na wsi mogą się nabijać z miastowych... dla Cb definicja wsi pochodzi chyba z lekcji historii, teraz na wsi właśnie przez gorszy dostęp do wielu rzeczy wykorzystywane są nowocześniejsze technologie niż w mieście.
A jeśli ktoś ocenia osobę po tym, czym jeździ to pozostaje mi tylko pogratulować... bo szkoda na kogoś takiego czasu. Po prostu taka osoba udowadnia tylko że jest mniej warta i nie ma pojęcia o świecie.

Aha, i jeszcze tylko dodam że właśnie pozerem jest osoba, która wybierając samochód czy cokolwiek innego kieruje się tylko wyglądem... i patrzy jak to będzie mogła zaszpanować przed kumplami czy chociażby w necie.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012