Auto sprowadzone z Belgii - Czy nie będzie problemu z rejestracją

10 Maj 2021, 15:11

Witajcje,
Mam pytanie odnośnie rejestracji samochodu sprowadzonego z Belgii do Polski
Mianowicie sytuacja wygląda tak, ze dogadałem się ze znajomym Belgiem który sprzedał mi auto. Dogadaliśmy się że 17.04.21 zapłacę mu połowę pieniędzy on przekaże kluczyki, dowod rejestracyjny itp a drugą połowę zapłacę 20.04.21
Napisaliśmy na umowie ze zapłaciłem połowę 17.04.21 i w ten sam dzień wysłałem auto na lawecie do Polski, 18.04 już było w Polsce, w deklaracji AKC-US3 wpisałem dokładnie taką samą datę, tymczasem na umowie kupna sprzedaży widnieje data 20.04 że zapłaciłem resztę.
Nie będzie problemu z rejestracja ze względu na to że umowę dokończyliśmy po tym jak auto było już w Polsce?
Dokumenty zostały przetłumaczone z widniejącą data 20.04, oraz został zrobiony przeglad.

Z góry dziękuję za odpowiedź
boombelek
Obserwowany

11 Maj 2021, 13:12

boombelek napisał(a):tymczasem na umowie kupna sprzedaży widnieje data 20.04 że zapłaciłem resztę
No ale umowę spisałeś 17.04 a później dopisałeś na niej że całośś kwoty za auto została zapłacona 20.04? Jeżeli tak to nie powinno być problemu.

Generalnie dokumenty które załatwia się po kupnie auta powinny mieć datę nie wcześniejszą niż na umowie ale nie wiem czy aż tak to weryfikują i raczej nie powinno być tu problemu z datami.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Cze 2021, 12:09

Możesz skorzystać z usług firmy która pomaga uzyskać duplikaty dowodów samochodów sprowadzonych z zagranicy. Oni pomogą ci w dorobieniu duplikatu dowodu rejestracyjnego.
Bardas
Nowicjusz