Auto sprowadzone z Niemiec - pytania i wątpliwości

29 Paź 2012, 10:00

Witam,
Mam pytanie nastepującej kwestii. Znalazłem w internecie ogłoszenie dotyczące sprzedaży auta, sprowadzonego z Niemiec. Po obejrzeniu kilku zdjęć i wysłuchaniu informacji na jego temat, postanowiłem po nie pojechać. Z racji odległości (400km), poprosiłem właściciela o wykupienie ubezpieczenia i wytłoczenie tablic (bym mógł w razie zakupu dojechać do domu). Niestety im więcej dowiadywałem się o aucie, tym więcej miałem wątpliwości. Właściciel poinformował mnie, że w ubezpieczeniu musiał podać date sprowadzenia auta i mam teraz 14 dni na zapłatę akcyzy. Czy w związku z tym muszę teraz kupić to auto? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
gondek
Obserwowany

Auto: porsche 911

02 Lis 2012, 22:20

Witaj
Pierwsza sprawa - co znaczy wytłoczenie tablic? Tablice od briefu możesz sobie zawsze wytłoczyć - np tutaj: http://tablicewywozowe.zgorzelec.pl/ tylko że również przy tłoczeniu zostaniesz poinformowany, że są to tablice tzw. kolekcjonerskie. Czyli nie możesz ich przyczepiać do auta, bo nie spełniają wymagań. Pojazd wyrejestrowany w jakimkolwiek urzędzie, nawet posiadając ubezpieczenie czy przypięte tablice, NIE MA PRAWA poruszać się po drodze publicznej!

To tak na przyszłość :)

Sprawa druga - gość jak wykupił ubezpieczenie, to jak mniemam na siebie nie na Ciebie? To on teraz ma problem - bo musi zgłosić aut odo akcyzy.. Przecież TY nic nie podpisywałeś - to jak mógł wykupić na Ciebie?
Nie martw się nic :) :naughty:
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...
    Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...