Nietypowy problem/ubezpieczenie/dowód rejestracyjny

03 Lis 2012, 14:46

Witam. Mam nietypowy problem. Otóż mój wujek miał samochód. Niestety zmarł i z samochodem nie ma co zrobić. Moja ciocia mieszka w takiej dzielnicy, że po prostu "rozbierają" samochody, więc powierzyła go mi. I teraz pytanie. Czy przy jakiejś kontroli policyjnej będą mi robić problemy, że samochód i oc są zarejestrowane na nieboszczyka? (Oc i przeglądy ma ważne,)
akson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 07 2012
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0 52km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2012, 20:53

akson napisał(a): Czy przy jakiejś kontroli policyjnej będą mi robić problemy, że samochód i oc są zarejestrowane na nieboszczyka? (Oc i przeglądy ma ważne,)

Z tym nie będziesz miał zadnego problemu.Tylko co będzie jezeli w przy kontroli policji DR wyląduje na biurku w WK.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

03 Lis 2012, 23:45

Co znaczy - powierzyła?
Dostałeś to auto czy jak?

Musisz mieć na uwadze, że auto było częścią majątku obojga małżonków.
Jeżeli znajdą się spadkobiercy - to auto już nie twoje...

A druga sprawa - czasami przy kontroli mogą wyjść problemy - policja też ma bazy danych. Również, radziłbym się dowiedzieć u ubezpieczyciela - jak to jest. Bo to, że przegląd ważny - to ok - ale co z ubezpieczeniem, jak człowiek zmarł? Być może jeździsz autem bez OC??

Pamiętaj, że w tym kraju zawsze trzeba spodziewać się najgorszego, a jak będzie lepiej, to się cieszyć...
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

04 Lis 2012, 11:52

Zacznij od wizyty u cioci i uregulowania stanu prawnego auta - jesli są do niego spadkobiercy to musza się zrzec praw na jej rzecz i spiszesz z nią umowę k/s - przerejestrujesz na siebie i w porzo ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

04 Lis 2012, 12:37

Z tym, że ona nie chce go mi na razie dać (a sam nie wiem czy go chcę)a tylko powierzyć/pożyczyć/ żeby on sobie stał u mnie na parkingu. Ja nie będę nim jeździł, prócz samego przewiezienia (ponad 20km) i właśnie o tą samą trasę pytam bo nie chciałbym się wpakować w problemy jakieś.
akson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 07 2012
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0 52km
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - 10tyś. sprzedanych egzemplarzy
    Sieć Renault świętuje dziesięciotysięczną rejestrację modelu Kangoo Z.E. – w 100% elektrycznego samochodu dostawczego, europejskiego lidera w segmencie vanów. Klucze do samochodu wręczono panu Gerhardowi Dechowi, ...