Auto sprowadzone z ukrytą wadą

26 Wrz 2017, 21:13

Witam, mam problem.
Poszukiwałam auta przez długi czas, znajomy zaproponował mi, że sprowadzi dla mnie samochód i zapewnił, że mam się nie martwić, "złomu ci nie sprowadzę'. Wspólnie szukaliśmy na stronach internetowych, jak było coś ciekawego to on dzwonił i się dowiadywał.
Znalazłam autko, które było ciekawe. W rozmowach telefonicznych ze sprzedawcą komisu, wszystko w najlepszym porządku. Przywiózł auto, przez tydzień stało w garażu, bo on załatwiał wszystkie dokumenty - miał firmę, załatwił wszystko i mogłam iść rejestrować.
Niestety po pierwszych jazdach miałam wrażenie, że auto "pływa" po drodze. Pojechałam do stacji diagnostycznej i okazało się, że zbieżność wynosi -18!, koło tylne skrzywione, nadkole zaszpachlowane, że czujnik nic nie wskazywał! Powiedzieli, że można to naprawić, koszt ok.5000zł, ale najlepiej zwrócić, tylko, że na fakturze jest zaniżona cena, więc odpada.
Powiadomiłam już znajomego o sprawie. Udałam się też do rzeczoznawcy w celu oszacowania kosztów.
Będę żądać zwrotu za naprawę.
Jednak co zrobić, jeśli sprzedający nie będzie chciał pokryć kosztów naprawy?
Proszę o poradę.
Ewelina01
Nowicjusz

Auto: citroen

26 Wrz 2017, 21:33

Najpierw to musisz mu udowodnić to że wada była ukryta, bo zawsze może powiedzieć że auto było kiedyś naprawiane, kolejna osoba co daje sobie zaniżać cenę na fakturze, ludzie gdzie wy macie rozum??? Teraz to już zapij wodą naprawiasz na swój koszt i tyle. Nic nie zrobisz przykro mi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Wrz 2017, 21:37

A jeśli auto miało przegląd a wada którą wykryto nie pozwala na dopuszczenie auta do ruchu?
Ewelina01
Nowicjusz

26 Wrz 2017, 21:51

Naprawa mogła być po przeglądzie. Napisz dokładnie co to za auto i skąd sprowadzone
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2017, 15:04

Ewelina01 napisał(a):A jeśli auto miało przegląd a wada którą wykryto nie pozwala na dopuszczenie auta do ruchu?
Czy myslisz ze diagnosta gania z czujnikiem na OBT .... :?: Mnie to nie interesuje ile jest tam szpachlu czy go nie ma...Pojazd ma byc sprawny tech.i to wszystko... :!: Owszem wstępne wartości zbieznosci pojazdu pokazuje płyta wjazdowa na SKP ale ja klienta nie mogę zmusic do ustawienia tej zbieznosci.Moge jedynie mu to powiedzieć a co on dalej zrobi to juz nie moja broszka.Popelnilas ten błąd ze przed kupnem samochodu nie udałaś się na SKP /do diagnosty którego Ty dobrze znasz/i porzadnie ten samochod nie został sprawdzony.To ze mial zrobine OBT przez wlasciciela komisu nie zanaczy ze wszystko bylo ok.W tym temacie znam zycie od podszewki... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Wrz 2017, 15:49

Citroen c4 2009 rok, sprowadzone z Niemiec. Dokumentu potwierdzającego przegląd niemiecki nie dostałam, mam dokument przeglądu zrobionego w Polsce. Ale gdy był robiony nie byłam właścicielem.
Ewelina01
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego
    W miniony weekend w malowniczych okolicach Poznania odbył się II Wielkopolski Rajd Historyczny im. Henryka Rucińskiego. Wraz z klasykami do rywalizacji stanęły hybrydowe Toyoty Auris TS Kombi Freestyle, których załogi ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...

27 Wrz 2017, 15:55

Widzę, że za zaufanie do ludzi słono się płaci.
Jednak uważam, że diagnosta badając samochód i zauważając tak duże odchylenia od normy oraz skrzywione koło, nie powinien podbić przeglądu.
Ewelina01
Nowicjusz

27 Wrz 2017, 18:49

Moim zdaniem auto było zrobione po kosztach do handlu. Skoro widać odchylenie gołym okiem to powinnaś mieć pretensje do swojego znajomego, zapewniał Cię że słoma nie sprowadzi a się okazało co innego
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2017, 21:02

Ewelina01 napisał(a):Dokumentu potwierdzającego przegląd niemiecki nie dostałam,
Takiego dokumentu jak wydawany jest u nas w Niemczech nie ma.Adnotacje o wykonaniu przegladu znajdziesz w ich DR ktory musisz posiadac gdyz jest on niezbedny do rejestracji w Polsce.
Ewelina01 napisał(a):mam dokument przeglądu zrobionego w Polsce.
Czy na tym zaswiadczeniu masz wykonany tylko przegląd okresowy czy okresowy i dodatkowy... :?: Nie interesuje mnie DIP.
Kiedys jak jeszcze pracowałem przyjechał do mnie klient na sprawdzenie pojazdu przed kupnem.Zrobilem to jak powinnem zrobić i na pytanie klienta co o tym sadze powiedziałem mu prosto z mostu:
1/Taki model mnie nie interesuje
2/Na taki model nie mam tyle kasy
3/Walonego samochodu nigdy nie kupuję.... :!:
Mina sprzedającego byla bezcenna... :D Nigdy juz na przeglady do nas nie przyjechał.... :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

27 Wrz 2017, 21:06

Ps.U nas sprawdzenie przed kupnem kosztowało 50.- a nie 5.000.-...Róznica chyba dośc istotna...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP