Auto sprowadzone z wloch problem

10 Paź 2009, 11:56

Witam, mam pytanie kupiłem auto od polaka z wloskimi papierami on zakupil je w berlinie . Pojazd jest wyrejestrowany tylko po przetlumaczeniu dokumentow widze ze certyfikat wlasnosci jest chyba na jakis komis a on spisal mi umowe z pierwszym wlascicielem z " karty pojazdu" . Co teraz z tym zrobic czy nikt sie nie przyczepi do tego ze umowa nie jest z tym komisem? Mial ktos taka sytuacje?Dodam tylko ze juz poszedlem do urzedu celnego z tymi papierami. dzieki za odp pozdrawiam
java85
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

12 Paź 2009, 09:29

a jest ten komis wpisany w dowodzie rejestracyjnym?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

12 Paź 2009, 20:49

tak
java85
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

13 Paź 2009, 13:20

problem może się pojawić w urzędzie komunikacji gdyż urzędnicy zwykle dość wnikliwie czytają te dokumenty.

Trudno dać tu jakąś radę mając na uwadze fakt, że masz umowę którą spisałeś z kimś od kogo nie kupowałeś tego pojazdu.
Po raz kolejny mamy przykład, że nie warto sporządzać umowy "na niemca" czy jak w tym przypadku "na włocha" bo w razie kłopotów prawdziwy sprzedawca, który tu nigdzie nie występuje może powiedzieć - nie znam Pana....

Proponuję dwa wyjścia:
1. nic nie zmieniać i czekać na rozwój wydarzeń
2. poprawiać dokumenty - umowa - na prawidłowe - albo wpisać polaka od którego się kupiło auto (najbardziej pożądane) ale ten komis od którego pewnie odkupił Polak ale oficjalnie to powinno to zostać zmienione w komisie tak by się też u nich zgadzało w razie ewentualnej kontroli.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody klasy A - przegląd rynku
    Najmniejsze miejskie samochody mają na naszym rynku ustabilizowaną pozycję – przede wszystkim ze względu na swoją cenę, która rzadko przekracza kwotę 40 tys. zł. Co więcej, producenci coraz lepiej wyposażają ...
    Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...