Auto szarpie + pojawiająca się ikonka check engine

13 Lis 2017, 18:53

Hej,

czy wie ktoś czym mogłoby to być spowodowane?

Jadę sobie autem i mam obroty poniżej 3 tys (zazwyczaj do 2.5 tys), jeśli trzymam na tyle mało gazu by tylko było pewne tempo jazdy zachowane auto zaczyna szarpać (tak jakbym wciskał gaz i puszczał), nie ważne czy silnik jest zimny czy nagrzany. Nie ważne też jaki jest bieg, w chwili gdy dodam gazu przechodzi i jeśli trzymam dostatecznie mocno wciśnięty gaz to nie ma takiego efektu. Dodatkowo przy mocniejszym przyspieszaniu (w okolicy jazdy 120-150km/h) pojawia się ikonka check engine i albo gaśnie od razu przy puszczeniu gazu albo po zgaszeniu i odpaleniu silnika na nowo.

Czy to może być sonda Lambda (bo na komputerze pojawił się jakiś komunikat od niej) czy niekoniecznie ? Bo jednak niezależnie od temperatury, auto specyficznie reaguje.
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

13 Lis 2017, 20:53

Jak najbardziej, benzynka?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

13 Lis 2017, 21:00

Tak, Astra G 1.6 16V benzynowy.
Frekz
Początkujący

13 Lis 2017, 22:17

Frekz napisał(a):sonda Lambda (bo na komputerze pojawił się jakiś komunikat od niej)
Numer błędu ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lis 2017, 20:38

Powiem szczerze, że nie wiem jaki numer błędu. Na pewno sonda lambda wskazała stan "uboga" nie do końca wiem jak na to patrzeć bo pierwszy raz miałem styczność z tym jak to wygląda po podpięciu pod programator.
Frekz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porządne opony to klucz do bezpiecznych wyjazdów
    W okresie świąteczno-noworocznym i ferii zimowych, gdy setki tysięcy z nas wyrusza na zasłużony wypoczynek, należy pamiętać o kluczowych kwestiach związanych z bezpieczeństwem na drodze. Według badań aż 70% Polaków ...
    Porsche 918 Spyder hybrid - 2,6 sek., 887 KM
    Niemcy postanowili zaproponować światu jeden z najmocniejszych układów hybrydowych. W przypadku zaprezentowanego w 2010 roku na Salonie Samochodowym w Genewie i wprowadzonego do sprzedaży w 2013 roku modelu 918 Spyder, ...