Laguna 2 1.8 16v - szarpie przy ok 2tyś obrotów 2,3,4 bieg

14 Lis 2017, 22:02

Witam.
Otóż wczoraj jadąc do pracy zauważyłem, że samochód szarpie i od samego uruchomienia nierówno pracuje. Podjechałem do mechanika po pracy i po odpaleniu uznał, że to raczej cewka zapłonowa. A więc kupiłem i zacząłem przekładać. Myślałem, że znalazłem która to (nr 2). Wracając dzisiaj z Łodzi znowu zaczął szarpać. Potem przy ok 120km/h również co jakiś czas szarpał, aż kontrolka lambdy zaczeła na chwile mrugać po czym zgasła.

Mówię..pewnie nie tą cewke wymieniłem. To zacząłem znowu sprawdzać i w rezultacie na każdej czy starych wszystkich czy nowej szarpał przy ok 2tyś obrotów na 2 3 4 biegu.
Dodam, że gdy odpale samochód to wszystko jest dobrze silnik pracuje równo.

No i pozostaje pytanie co dalej: filtr paliwa wymieniany ok rok temu,
Czy to mogą być świece albo sonda lambda?

Jak to sprawdzić?

Dodam, że to 1.8benzyna+gaz i nie ważne na którym jade problem występuje.

Dziękuję za pomoc.
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Lis 2017, 18:42

Exilled napisał(a):Czy to mogą być świece albo sonda lambda?

Tak, świece mozesz kupic jedna i podmieniac ale to niewielki koszt niezaszkodzi wymienic jak nigdy tego nie robiles
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

15 Lis 2017, 20:24

Miałem kiedyś podobny problem po tym jak zainstalowałem gaz.
Wymieniłem świece (zalecenie mechanika) i problem nie ustąpił, bo jak świece mogły działać gdy przewód od jednej z nich był przerwany ? :) Sprawdź przewody najpierw bo ze starości coś im się też mogło stać, po co wydawać niepotrzebnie kasę.
Deivid179
Nowicjusz

Auto: Daewoo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...