Auto tanie w utrzymaniu, w miarę młode

18 Sie 2011, 16:43

Cześć,

chciałabym poradzić się w kwestii kupna auta.
Poszukuję auta w granicach 30 tysięcy, które byłoby w miarę młode - mam tu na myśli
rocznik od 2005 w górę.
Zależy mi by auto było tanie w utrzymaniu - chciałabym, aby w sytuacji gdy np. zdarzy się poważniejsza awaria, nie zrujnowało to mojego budżetu. Wiadomo, że posiadając auto ponosi się pewne koszty, ale nie chciałbym by spotkała mnie sytuacja, w której będę bała się iść do mechanika, bo będę bała się kwoty, którą ode mnie zawoła. Ważne, żeby części były stosunkowo tanie.
Zależy mi też na silniku benzynowym i oczywiście, żeby mało palił :wink:
Na pewno odpadają francuskie auta, zastanawiam się nad VW, Oplem, może Toyotą czy Hondą.
Chętnie poczytam różne rady.
tenebris
Nowicjusz

18 Sie 2011, 16:54

Nowe samochody zawsze będą więcej służyć, tylko jest problem z ceną:
Toyota Aygo - 32 600 zł
Ford Fiesta - 41 550 zł
Z używanych dobre będą wszystkie toyoty miejskie i kompaktowe.
Trzymaj się z dala od niemieckich, rumuńskich, francuskich i koreańskich aut.

Spróbuj poszukać jakiegoś Seata, ale nie wiem czy są to bezawaryjne auta czy nie.
Fordy mają dość drogie części, więc jeśli nie chcesz auta z salonu (czyli bez gwarancji), to portfel może zaboleć z powodu nawet małych napraw.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

18 Sie 2011, 22:34

Fiat Bravo !
[link do oferty na Allegro wygasł]
Bardzo ładna sylwetka, dobre wyposażenie i jakość wykończenia. Do tego dochodzą całkiem tanie części. Ma całkiem spory bagażnik (400l) więc na zakupy i na wakacje będzie w sam raz.
Silnik prosty, więc nie ma co się obawiać. Na prawdę będzie to dobry samochód ;)
LOTnick napisał(a):Ford Fiesta - 41 550 zł

LOTnick napisał(a):Trzymaj się z dala od niemieckich,

A to Fordy, gdzie robią ? We Włoszech ?
LOTnick napisał(a):Nowe samochody zawsze będą więcej służyć

Chciałbym widzieć nową Aygo w porównaniu np. z Compactem E36...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

19 Sie 2011, 14:02

Pisząc niemieckie, miałem na myśli stare Ople i Wolkswageny. Chodziło mi o to, że te samochody najczęściej są stamtąd sprowadzane do komisów i nie wiadomo kto i jak nimi jeździł.
Niemieckie części są nawet spoko. Przynajmniej do Fordów.

I nie radze kupować auta od "staruszek jeżdżących tylko w niedziele", bo albo to jest kłamstwo albo silnik idzie do wymiany, bo pewnie właścicielka nigdy nie wychodziła powyżej 1500 obr.

Fiat Bravo może być, ale 3-drzwiowa wersja nie jest dobra na dystans powyżej 100km (jechałem jako pasażer z Krakowa do Wrocławia, w Katowicach miałem dość), a 4-drzwiowa ma brzydki bagażnik.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

22 Sie 2011, 15:58

tylko problem jest w tym, że w obecnej chwili jeżdżę bmw e46 318i i ciężko przerzucić się na coś "gorszego" :D
tenebris
Nowicjusz

23 Sie 2011, 15:51

ale chętnie poczytam jeszcze jakieś Wasze sugestie :D
tenebris
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szyby samochodowe - wszystkie kody rozszyfrowane
    Szyba samochodowa jest elementem istotnym dla bezpieczeństwa. W nowszych pojazdach klejona szyba przednia zapewnia do 30 procent sztywności nadwozia. Ale właściciele młodych i oldtimerów powinni zdecydowanie postawić ...