REKLAMA
Witam.
Obecnie jeżdżę Renault Megane I, ale zaczynam luźno zastanawiać się nad zmianą pojazdu na coś nowszego. Interesuje mnie co moglibyście mi polecić w kwocie 15-17 tys. PLN od 2003 roku. W grę wchodzą głównie kompakty, ew. auta segmentu B w 5d nadwoziu. Interesowałyby mnie głównie diesle, ale fajnie, żeby silnik był w miarę mało awaryjny. Z moich luźnych obserwacji chętnie bliżej przyjrzałbym się Citroenowi C4 1.6 HDi, ale tutaj przeszkodą może być cena. Podobny problem jest zresztą z Focusem II (ten sam silnik). Z jednej strony atrakcyjny byłby Golf IV i jego pochodne, ale w przypadku tych aut cena nie jest adekwatna do rocznika i wyposażenia, choć 1.9 TDI szczególnie w odmianie 130KM jest kuszące. Na koniec zostawiłem sobie Megankę II generacji. Największym atutem jest cena, ale tutaj raczej skupiałem się na 1.5 dCi, bo jest znacznie oszczędniejszy od 1.9, a dodatkowo słyszałem sporo nieprzychylnych opinii o tym silniku.
Co sądzicie o ww. propozycjach, może dołożycie jeszcze coś od siebie? Fajnie jakby ktoś z was miał jakieś doświadczenie z tego typu pojazdami i mógłby coś więcej o nich powiedzieć.