Auto tansze + remont czy drozsze

01 Kwi 2015, 22:35

Tak, 8v ma lepszy dół, fajnie wkręca się na obroty. Ogólnie ma około 13s do sety więc jak na 75KM na tamte czasy to dobry wynik. Auto miło wspominam, moja była nie ma do dziś grama rdzy więc jak się dba to się ma. Szukaj tylko tej niemieckiej wersji :ok: (panel na tylnej klapie, brak napisu classic). Ogólnie lepsze wykończenie, wyposażenie, blachy. Bardziej się przykładali, u nas na odwal się robili te Astry.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Kwi 2015, 15:56

A warto tez brac pod uwage VW odpowiednika w postaci golfa III 1.6 8v ;)? Ogolnie mysle, ze jednak wolalbym golfa albo astre od tych malych, tym bardziej, ze mozliwe trasy beda po 70km/ 5 razy w tygodniu xD. Chyba lepiej wyjde majac te autka 1.4/1.6 8v w gazie niz nawet taka corsa, ale w benie =D. Ile ogolnie kosztuje taki koszt gazu do tego golfa czy astry?
Drakoniq
Nowicjusz

Auto: Nissan Serena
Silnik: 2.0 D 67KM
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Kwi 2015, 16:11

golf 3 1.6 75KM do takiej zwykłej jazdy wystarczy ale ma troche mało mocy lepiej szukac 1.8 90KM tylko trzeba dobrze blache obejrzec zwlaszcza podloge
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

03 Kwi 2015, 16:23

Ja tam nie stawiam na osiagi , tym bardziej patrzac, ze wiecej spali i bedzie truniej znalezc takie auto z takim silnikiem =D. Dlatego wole jednak zostac przy 1.4 i 1.6 ;)). Np. dla mnie astra 1.6 16v 100km juz jest nawet za duzo koni, znaczy nie jest nie potrzebne takie przyspieszenie ;), a podobno wersja 8v jest nawet szybsza do 60-80km/h, a ja i tak bede glownie miastami jezdzil, wiec nie potrzeba wiecej :D. Dalsze trasy niz te co napisalem wyzej raczej nie beda w planach, a ta wyzej trasa to i tak ok 60-70% miasto :p. Nie wiem sam ogolnie, ktory jest samo w sobie lepszym autem czy astra f czy golf 3, ale czytalem opinie jakoby astra z tamtych lat miala duzo lepsza blache od golfa 3 (nie mial ocynku i cos tam cos tam ;) ) , ogolnie bede na bierzaco walczyl z korozja, bo chce zeby autko mi troche posluzylo, ale jednak nie chce wydawac tysiecy na te walke ;)).
Drakoniq
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 16:34

Jak będą zdarzać się trasy to bierz Golfa albo Astre. Pamietaj tylko że silniki VW nie należą do ekonomicznych.
Koniu
Forumowicz VIP

03 Kwi 2015, 16:39

Ja ogolnie o corsie polo czy seiu mysle w benzynie, a juz o golfie czy astrze to jednak wolalbym gaz :D. Ojciec od kolegi z tego co mi opowiadal mial astre f 1.4 60km w gazie i nawet nie pamieta kiedy tankowal tak tanio jechalo, ze zalowal, ze sprzedal xD.. Ale ogolnie, to ktore z tych aut jest bardziej wytrzymale albo oszczedniejsze? Bo chcialbym robiac te 1500-1600km tak powiedzmy 60-40 miasto trasa, zejsc ze spalaniem ponizej 250 (raczej gaz ;P) ? I ogolnie jaka jest cena gazu w tych autach?
Drakoniq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Badanie sprawności amortyzatorów
    Oj podnieśli mi ciśnienie . Nie wiem czy niektóre stacje SKP mają nieskalibrowane maszyny do badania sprawności amortyzatorów czy jest jakiś knif ? Bo tak . Miesiąc przed przeglądem okresowym pojechałem na stację ...

03 Kwi 2015, 16:47

Co nie zmienia faktu że Polo w mieście pali 9l a Astra 8.
Więc gdzie masz oszczędność VW? A jak Astre będzie na LPG to już wgl nie ma porównania..

Wiesz że utrzymanie auta to nie tylko paliwo? Jak Cię nie stać zatankować to nie kupuj samochodu..
Koniu
Forumowicz VIP

03 Kwi 2015, 16:55

Wiem, ze nie tylko paliwo xD, ale czytalem, ze golf i astra sa podobnie dobre, dlatego dla mnie bardziej istotne sa koszta paliwa ;)). Wiadomo, ze trzeba brac naprawy pod uwage, ale raczej nie sa w tych autach na tyle drogie, zebym musial je odstawic na jakis czas w kat ;). A ogolnie jezeli juz sie pojawila rdza na takiej astrze, to ciezko i kosztownie sie z nia walczy ? (tak mniej wiecej w sesie czy to sprawa tysiaca czy nawet kilku :p), chodzi mi o takie nie duze ogniska korozji. Ogolnie warto zrobic taki myk z ta astra f, zeby kupic (najlepszy jaki znajde) egzemplarz do 3 (bez ubezpieczenia i olejow itd..) tys, a potem dac 2 tys na generalny remoncik, czy lepiej wg Ciebie jest szukac odrazu za 5 tys (bez ubezpieczenia i olejow itd..) ?
Drakoniq
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 18:16

Zależy co znajdziesz. Podstawą jest to żebyś szukał Astry niemieckiej produkcji z silnikiem 1.6 8v 75KM. Przykład.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
A tu do 3k
A jak potem wsadzisz 2k w remont to auto masz na długie długie lata. :ok:

Zobacz znalazłem jeszcze coś takiego
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

03 Kwi 2015, 18:40

W Golfie nie ma co napalać się na jak najmniejszy silnik z stawiając się niskimi prędkościami podróżnymi i "ekonomią", bo mniejszy silnik nie równa się niższemu spalaniu
Ja bym poszukał jeszcze jakiejś Corolki e10
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Kwi 2015, 19:44

A Civic VI VTEC? Obojętne czy z gazem czy bez bo te silniki są ekonomiczne tylko tutaj przyzwoite egzemplarze zaczynają sie od 5000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Kwi 2015, 19:58

Gadalem teraz ostatnio z mechanikiem i stwierdzil, ze nie wazne jaki stan mechaniczny w tych starych, ale zeby patrzec na blache, bo mechanicznie da sie latwo porobic, a jak juz buda gnije to sie zaczyna naprawde problematycznie robic. Powiedzcie mi co jeszcze sadzicie np o Golfie II ? Wlasnie syn od tego mechanika ma golfa 2 i naprawde te auto jest juz tyle lat na chodzi, ze az glowa boli ;p, gdyby tak zrobic sobie gaz w nim?
Drakoniq
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 20:24

Golf II mimo że to powoli zabytek to nadal jest poszukiwanym i cenionym autem. Gaz od biedy można założyć ale koszt montażu wyjdzie równowartości auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Kwi 2015, 20:28

Ogolnie czytam sobie opinie jakoby 1.3 w tym aucie spalal 7l w miescie, a to jak dla mnie bylby znosny wynik jeszcze jako tako :p. Ogolnie warto tez patrzec w tych autach ? Wiem, ze kolega wielki fan VW i jednoczesnie koles dorabiajacy sobie jako mechanik, byl tak zakochany w tym aucie, az wreszcie kupil wlasny egzmeplarz... Troche pojezdzil z 2 miesiace, wlozyl z 8k i teraz bardzo na niego nawet nie tyle co narzeka o ile raczej stwierdzil, ze dorosl i bardzo chcial go zmienic na cos innego z podobnych lat (audi 80, astra 1/2), az wkoncu kupil astre 2 i mowi ze jest duzo lepsza dla niego xd i teraz znowu jest fanem opli .. Ogolnie jesli o opla chodzi to astra mi sie podoba, a corsa ma jeszcze to do siebie, ze ma plastikowe nadkola co daje tansza blacharke :D, ale czy naprawde ten silnik 1.2 45km jest az tak slaby do tego auta, ze nie wyjezdzajac nigdy na autostrady (glownie miasto albo "trasa" miedzy miastem jednym a drugim majaca ok 5-15km) nadal bedzie zbyt slabowity do jazdy xD?
Drakoniq
Nowicjusz

06 Kwi 2015, 20:42

7l nie bardzo ale 8l już jak najbardziej.
Barol
Awatar użytkownika