Auto tansze + remont czy drozsze

23 Mar 2015, 16:36

Hej, moze dziwny temat, ale oddaje to o co chcialbym zapytac:
Co lepiej byloby wziac, albo raczej bezpieczniej:
- Auto za 3 tys ( do ok 3,8-4 tys z oplatami), a po czasie ok 3-4 miesiecy (gdy bede juz mial mozliwosc) dac ok 2-3 tysiaki na remonty i wymiane roznych ustrojstw :p.

- Auto za 6-7 tys z oplatami, ale nie miec mozliwosci dac w niego kasy na ogolny remont.

Ogolnie auto wolalbym miec jak najszybciej, poniewaz mam dosc duza potrzebe, zeby je teraz miec, a druga opcja jest dostepna dopiero wlasnie za 3-5 miesiecy.

A jesli pierwsza opcja, to co sadzicie o takich klasykach polskich drog jak:
- Golf 3
- Polo 3
- Corsa b

Mi ogolnie zalezy na tym, zeby auto potrzymalo z 6-7 lat (oczywiscie dbajac o nie :p), malo palilo, bylo w benzynie. Liczy robic dziennie ok 70 km, ale co do tego 100% pewny nie jestem czy bedzie to codziennosc :? .

Auto wezme te, ktore bedzie w najlepszym stanie, ale bede kupowal raczej od prywatnych wlascicieli, a np cors i polo jest duzo, wiec wole zaczac od tego "lepszego", moze akurat znajde ;p.
Drakoniq
Nowicjusz

Auto: Nissan Serena
Silnik: 2.0 D 67KM
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Mar 2015, 16:47

Zawsze musisz mieć jakiś zapas na pakiet startowy czy ewentualne naprawy więc wydawanie całej kasy na samo auto mija się z celem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2015, 17:12

A powiedzialbys czy warto jest w ogole inwestowac w auto za 3 tysiace? To pewnie bedzie auto, z lat 90 podatne bardzo na rdze i sam wlasnie nie wiem czy warto :c. Fakt, ze dbalbym o te auto i drugi fakt taki, ze duzo tych aut nadal porusza sie po ulicach i to w calkiem niezlej kondycji, ale czy to nie bedzie za duzy wydatek?

A ogolnie z tych trzech, ktore jest, albo bylo w lepszym stanie?
Golf 3, polo 3 (przed fl) czy corsa b?
Drakoniq
Nowicjusz

23 Mar 2015, 18:19

Jeśli masz zamiar troche czasu nim jeżdzić to pewnie że się opłaca.
Z tych które podałeś ja jestem za Corsą bo najszybciej powinieneś ją znaleść w przyzwoitym stanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2015, 18:32

Ok dzieki za pomoc ;), ogolnie jak bede wybieral auto (pod koniec kwietnia), to moge liczyc, ze pomozecie (na forum) mi po tych ogloszeniach tak chociaz wizualnie - "na oko" ustalic, ktore sa warte ogledzin ^^?
Drakoniq
Nowicjusz

23 Mar 2015, 19:01

Od tego tu jesteśmy :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2012 / relacja
    Summer Cars Party 2012 już za nami SCP powstało dzięki zaangażowaniu śląskich (i nie tylko) klubów motoryzacyjnych i jest największym zlotem tego typu w Polsce. To jedna z nielicznych okazji, aby zobaczyć tysiące zmodyfikowanych ...

23 Mar 2015, 21:05

Robią dziennie 70km nie patrza na COrsy, Pola itd bo nie wytrzymasz 7lat z tym, nawet roku nie. Skup się na min segmencie C. Za 3k dobrą propozcyją jest Nubira/Espero z LPG. Będzie nawet klima. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Mar 2015, 22:08

Ja kiedys przejechalem clio 2 cos ok 1000km, wiec wcale segment b nie musi byc zly =D. Ogolnie macie cos innego co nie jest du? Nie to, zebym te marke jakkolwiek deklasowal, ale po prostu jakos nie lubie tego znaczka i marki ;c. Ja bym ogolnie wolal jakies mniejsze auto, poniewaz teraz jezdzilem tym nissanem z opisu i jak dla mnie troche za duzy, wgl parkowalo mi sie ciezko i nie fajnie za bardzo. Ogolnie astra f jest bd fajna, ale odpada bo kuzyn ma i po prostu jakos tak sami rozumiecie .. :)
Drakoniq
Nowicjusz

23 Mar 2015, 22:59

Wydaje mi się że na nasze drogi idealny samochód to Golf3, VW ogólnie są wytrzymałe. Co do remontu auta ja bym się w to nie bawiła i dała więcej kasy za auto które jest lepsze.
Aska85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 12 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Polo
Silnik: 1,4
Typ: Inny
Rok produkcji: 2005

24 Mar 2015, 08:12

Człowieku Ty masz 3-4tysiące na auto a nie 30 żeby wybrzydzać.. druga sprawa kupując auto za 6-7tysięcy kto powiedział że będzie lepsze? Praktycznie w każdym aucie będzie coś do zrobienia :!:
Barol
Awatar użytkownika

24 Mar 2015, 09:54

Drakoniq moja rada jest taka kup dobrą bazę i zrób dobry serwis... Twoje typy aut akurat nie są dobra baza bo ich ceny zaczynają się praktycznie od 70gr. za kilogram więc ile byś nie włożył to i tak stracisz. A do tego polo i golf oraz ich ekonomia są bardzo umowne biorąc pod uwagę zużycie paliwa.

Więc za 6-7k wyrwiesz spokojnie coś fajniejszego nowszego co trzyma cenę albo coś starszego co trzyma cenę.

Dam Ci prosty przykład:

Kupiłem zaniedbaną tojke paseo za 3k po podszykowaniu wyszła mnie razem z najtańszym lpg używanym 5,5k. Pojeździłem nią pół roku i sprzedałem za 5k. Mój kolega pojeździł następne pół roku i znowu ją sprzedał za 5k. I to jest prawdziwa oszczędność bo taką bazę dziś czy za 5lat jeżeli stan będzie ok sprzedaż za 5k a gwarantuje Ci że już wieśwagenami nie będzie tak różowo.

No i oczywiście gwarantuje Ci że po podszykowaniu przez następne 5lat a taka tojkę nic włożysz w naprawy tylko wymiana oleju więc przelicz sobie sam co się opłaca.

Za 4-5k kupisz w idealnym stanie starlet 1,4 która pali tyle co polo tdi jedzie więcej niż zwinnie a do tego po 5 latach sprzedaż ja za 4k nie wkładając nic w naprawy...

Tylko nie pisz ze jest mało tych aut bo 100x łatwiej będzie Ci znaleźć zadbaną starlet niż nie stracić pieniędzy na Twoich typach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Mar 2015, 10:02

Własnie Starletów jest mało,na samym allegro jest 14sztuk z czego 1/3 powypadkowa.
Barol
Awatar użytkownika

24 Mar 2015, 15:20

Za 4-5k kupi zadbaną Carinke 1.8 która spala bardzo mało, nawet w mieście.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Mar 2015, 15:24

Drakoniq podaj lokalizację to coś poszukamy w Twojej okolicy
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

24 Mar 2015, 20:38

Jestem z Tychów i by mi tak pasowalo wlasnie do 30-40km najdalej od Tychow, ale bede dopiero za autem jezdzil pod koniec kwietnia, poniewaz teraz mam wyjazd do niemiec i po prostu nie mam za bardzo czasu przed wyjazdem sie zorientowac za czyms :). Dla mnie auto nie musi trzymac ceny, poniewaz pewnie po tych 6-7 latach jak jeszcze bedzie sprawne to dam siostrze, a jak nie to na zyletki do huty (podobno najlepsze z golfow :D) ;). Ogolnie na pewno zobacze te co podaliscie, ale nie wiem czy znajde w okolicy. W sumie zobacze tez za astra 1/2, poniewaz koledzy bardzo mnie namawiaja na te auto :). Ogolnie gdybyscie mogli podac wszystkie wg Was warte jeszcze uwagi za te kwote autka to bylbym wdzieczny :D. Polo chyba odpuszcze, poniewaz slyszalem duzo zlego na temat przedliftyngowych (polo 3) blach, ktory sa slabsze nawet niz oplowe :p.
Co do np golfa 3 to sam juz nie jestem pewien, kumpel podpowiada, ze jak najbardziej kupowac 1.4 i wrzucic lpg, to podobno mozna takim autem jezdzic przez ... czasu :p. Ale niestety ten kolega to jest taki dosyc "duzy" fan VW, wiec nie jest to obiektywna opinia wg mnie ;).
Drakoniq
Nowicjusz