Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża

23 Wrz 2009, 09:05

w defie mamy przynitowaną do dachu specjalną kieszeń na suwak - telefon, dokumenty, klucze, roadbook, czy karta pojazdu świetnie się mieści i nie przeszkadza :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

23 Wrz 2009, 09:11

Karson napisał(a):w defie mamy przynitowaną do dachu specjalną kieszeń na suwak - telefon, dokumenty, klucze, roadbook, czy karta pojazdu świetnie się mieści i nie przeszkadza :mrgreen:
nie każdy będzie chciał od razu dziurawić swe piękności :mrgreen: to przychodzi z czasem :mrgreen:
dlatego na początek lepsze tanie i szczelne rozwiązanie :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Wrz 2009, 09:15

dlatego zamiast nitować można na rzepy przymocować :mrgreen:
generalnie, powierzchnia dachowa (od środka kabiny oczywiście) to całkiem duże możliwości zagospodarowania, tam szukałbym rozwiązań na mapy, drobne szpeje i inne lekkie rzeczy.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Wrz 2009, 22:48

Ze szczelnych rozwiązań to widziałem u kolegów w samuraju jedno takie fajne: zakręcana szczelnie beczka z rodzaju tych w których niektórzy rodzice kiszą swoje dzieciaki umieszczona na pace. Chłopaki trzymali tam generalnie to co zamoczyć się nie powinno łącznie z suchą odzieżą na zmianę, butami i tym podobnymi...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

23 Lis 2009, 20:55

leon zet napisał(a):W wyposażeniu brakuje mi jednej niezbędnej rzeczy....

cykorkulki

Witam i pozdrawiam wszystkich
bardzo dobre rady dla każdego :roll: , a i tak czegoś zabraknie
masz rację bez tego ustrojstwa nie da się prawidłowo wypoziomować autka i w chwili oddechu na postoju może się szklaneczka z ulubionum napojen zesunąć :sad:
INTRAK.pl
INTRAK
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

06 Maj 2010, 13:02

Z przyjemnością czytałem, kocham klimaty 4x4 ;)
kox1
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota GR Supra
    Nowa Supra to nadal wygodne i dobrze wyposażone tylnonapędowe coupé z turbodoładowanym silnikiem R6 pod maską. W przypadku nowego modelu za napęd służy 340-konna jednostka 3.0 z turbiną twin-scroll. Taki zestaw wytwarza ...

07 Maj 2010, 20:28

Tak jak wszyscy w tym dziale :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Maj 2010, 10:29

ja tam wole dziewczyny :mrgreen:
ale jak kreaj wolny nikomu nie bronią kochania "inaczej" :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Maj 2010, 21:00

Super tekst i podpowiedzi świetne. Ale to wszystko o sprzęcie :sad: Z tęsknotą czekam na tekst o jeżdzie w terenie. Choć parę małych wskazówek dla nowicjuszy. :wink:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

30 Lip 2010, 15:17

Ja jestem także nowicjuszem off-roadowym, ale ktoś mi kiedyś powiedział tak, że ile byś nie czytał o innych doświadczeniu, to najważniejsze jest TWOJE - wsiadaj do auta i w teren.

A i jeszcze jedna "mądrość" of-roadowa: Rusz głową, jak się coś tłucze to daruj sobie wyjazd w teren :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Do zobaczenia na trasie.
spider2you
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krasne k/ Rzeszowa

05 Sie 2010, 08:43

Ja tam wiem swoje :wink: Po co popełniać glupie błędy jeśli można ich uniknąć :?: Doświadczenie innych jest pomocne a własne doświadczenie jest bezcenne. Zawsze warto zapytać.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 00:53

No właśnie "dziadki".Może kilka rad jak działać w terenie.Śmichy to chętnie, ale podzielić się dobrymi radami z nowicjuszami już nie łaska.I jeżeli już sprowokowałem i ktoś z bardziej doświadczonych zechce udzielić kilku praktycznych rad to bardzo proszę o zrozumiały język.
słaby
Nowicjusz

Miejscowość: śląskie

21 Paź 2010, 14:35

1. używać w terenie głowy, nie tylko "buta"
2. pod stromą górkę, w czasie podjazdu gdy poczujemy, że przednia oś oderwała się od ziemi zdjąć nogę z gazu
3. podczas przejazdu przez głęboką wodę należy jechać równym tempem (równo z falą, która jest przed zderzakiem)
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 17:59

4. Zapinaj pasy
5. Znajdz dobre oparcie dla stóp (podczas jazdy po wybojach lepiej żeby nogi nie żyły własnym życiem np niekontrolowane wciśnięcie gazu może się zakończyć leżakowaniem na plecach (patrz punkt 4.))
6. Czasami lepiej wrzucić niższy bieg i jechać na więkrzych obrotach żeby nie zadusić silnika (w silnikach wysokoprężnych to ryzyko jest mniejsze :wink: )
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 18:12

Karson napisał(a): (równo z falą, która jest przed zderzakiem)

ja bym troszeczkę poprawił, równo z falą przed szybą :mrgreen:

Do tego może jeszcze:
7. Staraj się nie trzymać na podłodze rzeczy które mogą się łatwo przemieszczać - zonk może być jak butelka po napoju wleci pod pedał hamulca :wink:
8. Po upalaniu gdy robicie chwilę przerwy nie gaś Dyzla szczególnie z Turbo, niech sobie pyrka spokojnie
9. Dbaj o porządek z tyłu auta, lepiej żeby siekiera i łopata nie latały z tyłu - wiem że to upierdliwe ale w razie rolki niechciałbyś żeby to Cię goniło w samochodzie :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel