Witam serdecznie i prosze o mala porade "prawną"
(przedstawiona sytuacja jest czysto hipotetyczna)
Potrzebuje samochod na dokladnie 12 dni. Taniej bedzie mi kupic cos do 1000zł niz wynajmowac/pozyczac.
Chce nabyc cos co bedzie mialo OC i przeglad na przyanjmniej nastepne 2 tygodnie bo chce tym legalnie jezdzic. I przez te 12 dni bedzie to legalne bo najkrotszy termin to 14 dni na podatek.
Po tym czasie skonczy sie legalnosc i pojazd zostanie porzucony lub oddany komus za darmo. Zadnych papierow nie bede nigdzie nosil ani nic nie bede rejestrowal. I teraz czy dobrze rozumuje:
- obowiazek rejestracji to martwy obowiazek - nie martwie sie nim
- OC nie przejdzie na mnie i nie bedzie mi rosl dlug bo niby jak firma ubezpieczeniowa sie dowie, ze to wlasnie ja jestem teraz wlascicielem jesli nie zarejestruje pojazdu?
- o niezaplacony podatek nikt sie nie upomni poniewaz pojazd nie zostanie zarejestrowany wiec nie zostanie wyslana kopia umowy z data sprzedazy do US.
- brak przegladu kiedy nie bede juz autem jezdzil tez nie bedzie mial znaczenia.
Obawiam sie o OC.
Sprzedajacy zaniesie swoja kopie umowy do wydzialu komunikacji w celu wyrejestrowania sprzedaego pojazdu - czy kopie tej umowy zawedruja do firmy ubezpieczeniowej, ewentualnie rowniez US?
Jesli tak to czy istnieje jakas sprytna metoda na ominiecie tego? Slyszalem o metodzie na zula - daje sie gosciowi spod sklepu flaszke i on kupuje auto na siebie a potem i tak nic mu nie zrobia bo od takiego menela i tak nikt nic nie wyciagnie. Nie podoba mi sie jednak pomysl wchodzenia w spolke ze wspomnianym zulem.
Czy moge poprostu podsunac sprzedajacemu napisana wczesniej umowe z nieprawdziwymi danymi? Wtedy jednek moge miec problem podczas ewentualnej kontroli drogowej poniewaz zapewne bede musial pokazac umowe? Czy starczy, ze pokaze wazne papiery i nie beda mnie pytac dlaczego ja jade a nie wlasciciel?
Albo jak mozna to poprostu zalatwic legalnie?
W skrocie chce sie poruszac zupelnie legalnie kupionym pojazdem z waznymi papierami przez 2 tyg a potem nie martwic sie o papierkowa robote i nie miec z tego powodu prolemow. Sa jakies sztuczki?
Auto chcialem kupic w poniedzialek wiec prosilbym o szybka rade, ewentualnie czy menel ucieszy sie z 0,7 wyborowej?
![Twisted Evil :twisted:]()